Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα στο Φόδελε – Ξανά στο προσκήνιο η καθυστέρηση διευθέτησης του ρέματος

Μακαρίζουν την τύχη τους στο Φόδελε που το ορμητικά  νερά που κατέβηκαν από το βουνό με δύο κατευθύνσεις, μία προς τον ΒΟΑΚ και άλλη μια προς το παραλιακό μέτωπο δεν παρέσυραν ανθρώπους και έτσι δεν θρηνήσαμε βήματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κορίνα Καφετζοπούλου

«Όλος αυτός ο όγκος νερού κατέβηκε μονομιάς. Σαν κάτι να το συγκρατούσε και αυτό να ξέφυγε μαζεμένο με μεγάλη δύναμη προς την εθνική. Είμαστε όλοι τυχεροί που εκείνη την ώρα δεν πέρναγε αυτοκίνητο!», είπε χαρακτηριστικά στη Φωνή του Μαλεβιζίου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φόδελε, Μπάμπης Παντερής.

Οι εικόνες επί του ΒΟΑΚ δεν ήταν οι μόνες. Μεγάλες οι καταστροφές μέσα στο χωριό και την παραλία. Όλα έγιναν μέσα σε είκοσι λεπτά. Οι βροχομετρικοί σταθμοί κατέγραψαν 75 χιλιοστά βροχή μέσα στο χωριό και 100 χιλιοστά στην παραλία, σύμφωνα με τον κ. Παντερή που προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από το σοκ αναλογιζόμενος τι θα μπορούσε να συμβεί.

Σημειώθηκαν κατολισθήσεις, η αγροτική οδοποιία καταστράφηκε, η παραλία γέμισε φερτά υλικά και καλάμια, καλλιέργειες με κηπευτικά έπαθαν μεγάλες ζημιές, οικόσιτα πνίγηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν.

Ο ΒΟΑΚ έκλεισε για μια ώρα και από τα δύο ρεύματα. Η γέφυρα κάτω από το Φόδελε έγινε ποταμός και το νερό από πάνω έτρεχε σαν καταρράκτης.

Από την εθνική οδό απομακρύνθηκαν είκοσι φορτηγά μπάζα και οκτώ φορτηγά καλάμια από την παραλία!

Με κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο ο ίδιος κίνδυνος

Αυτό το γεγονός δεν αιφνιδίασε κανέναν, καθώς δε συμβαίνει πρώτη φορά, τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φόδελε. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει το ίδιο τουλάχιστον
τέσσερις φορές.

Η κοινότητα έχει γνωστοποιήσει το πρόβλημα και εγγράφως πριν τρία χρόνια προς την Περιφέρεια Κρήτης. Επανέρχεται ξανά και ζητά να γίνει διευθέτηση ρέματος και με δημόσια
επιστολή.
«Κάθε χρόνο με την πρώτη δυνατή βροχή παρατηρείται πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή και αιτία αυτού είναι το ρέμα από το βουνό, το οποίο χρήζει διευθέτησης. Με την σωστή διευθέτηση, το νερό θα οδηγείται προς τον ποταμό του Φόδελε και δεν θα περνάει διαμπερές την εθνική οδό, επομένως δεν θα δημιουργεί προβλήματα όπως αυτά που είδαμε ξανά τώρα. Η αμεριμνησία αυτού του προβλήματος συνεπάγεται κίνδυνο παράσυρσης διερχομένων οχημάτων αλλά και ζημιές σε παρακείμενα σπίτια. Η περιφέρεια Κρήτης πρέπει να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, να διευθετήσει αυτό το ρέμα και αυτό ζητάμε ως Κοινότητα, για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα!
Όσον αφορά τις ζημιές, έχουν παρατηρηθεί στην παραλία του Φόδελε, όπου τα ρυάκια της περιοχής και ο κεντρικός ποταμός έφεραν φερτά υλικά, κυρίως καλάμια. Έγινε η πρώτη επέμβαση για τον καθαρισμό της παραλίας, ενώ θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες ώστε να ,έχει η παραλία μας την εικόνα που πρέπει να έχει, ενώ θα γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις περιοχές όπου η αγροτική οδοποιία υπέστη ζημιές, από τον Δήμο Μαλεβιζίου».

Το δημόσιο ευχαριστώ

Η Τοπική Κοινότητα στην ίδια ανακοίνωση ευχαριστούν όσους έσπευσαν να βοηθήσουν.

«Το   έντονο    καιρικό φαινόμενο της Παρασκευής   10/5   έπληξε κυρίως το παραλιακό μέρος του χωριού, στο ύψος του Φόδελε, στο 1οχλμ προς Ρέθυμνο. Φερτά υλικά μπλόκαραν την εθνική οδό, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διέλευση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ο Δήμος Μαλεβιζίου παρείχε σημαντική βοήθεια στην Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να καθαριστεί ο δρόμος, με μηχάνημα του ιδιώτη Βαγγέλη    Καστελλιανάκη. Ευχαριστούμε       θερμά τον κ. Καστελλιανάκη για την βοήθεια αυτή καθώς και τον κ. Κώστα Μαρή, ο οποίος με δικά του μηχανήματα έσπευσε στο σημείο και συνέβαλε καθοριστικά, ώστε   να   καθαριστεί το οδόστρωμα όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ