Κυρ. Μητσοτάκης: Ελέφαντας στο δωμάτιο η ακρίβεια – Απόλυτη προτεραιότητα η αναμέτρηση μαζί της

Petite Perle 300×250

Σήμερα πραγματοποιείται η τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Η αντιπαράθεση αναμένεται ολομέτωπη με επίκεντρο την ακρίβεια και επί τάπητος όλα τα θέματα της επικαιρότητας, 15 ημέρες πριν από τις ευρωκάλπες.

Το κοινοβουλευτικό «debate» διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου, με θέμα την «αντιμετώπιση της ακρίβειας και η φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας»

Στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ertnews.gr, τόνισε ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί ελληνικά νοικοκυριά. Πρόσθεσε ότι «μιλάμε λοιπόν για ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνο και συστηματική προσπάθεια, αλλά πριν απ' όλα χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας».

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, καθώς το αντικείμενό της, το ζήτημα της ακρίβειας, είναι πράγματι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί σήμερα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.
Θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Το πρόβλημα της ακρίβειας κυριαρχεί, αφήνοντας πολύ πίσω άλλα ζητήματα, τα οποία μπορεί να άπτονται της καθημερινότητας. Γι' αυτό και η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί για αυτή την κυβέρνηση απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Και θεωρώ ότι η σημερινή συζήτηση ίσως καταφέρει να μας δώσει μια ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε βάσει στοιχείων και αριθμών, έτσι ώστε οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια, τη μακροοικονομική αλήθεια, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από αυτό το οποίο αισθάνονται οι ίδιοι. Να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες οι οποίες εκδηλώνονται στη χώρα μας. Να πληροφορηθούν για τα αναχώματα τα οποία έχουμε υψώσει απέναντι στον πληθωρισμό και να μάθουν βέβαια και τις θέσεις όλων των κομμάτων για το σύνθετο αυτό πρόβλημα, πάντα στο πλαίσιο της συνολικής πορείας της εθνικής οικονομίας.

»Πολύ περισσότερο όταν η εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που την ακολούθησε, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα στο φυσικό αέριο σφράγισαν εξαρχής τη δεύτερη θητεία αυτής της κυβέρνησης. Και θα επανέλθω σε αυτό σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μπορέσαμε και αναζητήσαμε μέσα από μια, θα έλεγα αρκετά τολμηρή πολιτική τις αναχαιτίσεις στο ρεύμα.
Σήμερα οι τιμές του ρεύματος έχουν επανέλθει ουσιαστικά στα προ κρίσης επίπεδα, με αποτέλεσμα να έχει μετριαστεί ουσιαστικά η κριτική την οποία μας ασκούσαν πολίτες αλλά και επιχειρήσεις για τις τιμές του ρεύματος. Όμως η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα επιμένει ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων. Μιλάμε λοιπόν για ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνο και συστηματική προσπάθεια, αλλά πριν απ' όλα χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «[…]εδώ και πολλούς μήνες εφαρμόζουμε μια πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων, αλλά και το χτύπημα της αισχροκέρδειας. Κυρίως όμως γίνεται πράξη η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στο επίμονο πρόβλημα των ανατιμήσεων και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, σε συντάξεις και σε εκείνα τα επιδόματα, επιμένω, τα οποία στοχεύουν στη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Αυξήσεις οι οποίες προφανώς είναι μόνιμες και θα εξακολουθούν να υφίστανται και μετά το πέρασμα του πληθωρισμού. Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω καμία κατάσταση, αλλά θα είναι καλό, τουλάχιστον σε αυτήν την αίθουσα, να συμφωνήσουμε ως προς τα βασικά στοιχεία της πορείας του πληθωρισμού τα τελευταία τρία χρόνια και τη σύγκριση της με τα αντίστοιχα στοιχεία της Ευρωζώνης».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημερινό μπρα ντε φερ στη Βουλή το «παρών» θα δώσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, παρακολουθώντας από τα έδρανα τη συζήτηση.

ertnews.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ