Λευτέρης Αυγενάκης: «Με συνέπεια υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, απέναντι στους πληγέντες»

Petite Perle 300×250

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της απόφασης Αυγενάκη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των παρακάρλιων περιοχών, ύψους 43 εκατ. ευρώ

Ποιους παραγωγούς, καλύπτει για δυο χρόνια

Ποιες άλλες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα

Οι λεπτομέρειες και οι τιμές ανά μονάδα και στρέμμα με τις οποίες ενισχύονται, για δύο χρόνια, οι πληγέντες παραγωγοί των πλημμυρισμένων περιοχών γύρω από την Κάρλα (περίπου 120.000 στρέμματα), αλλά και περιοχές της βορείου Φθιώτιδας και βορείου Ευβοίας, της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε σήμερα και του οποίου η ισχύς ξεκινά άμεσα.

Η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευθεί, ενισχύει τους συγκεκριμένους παραγωγούς με ειδικό πρόγραμμα το οποίο απορροφά το σύνολο του Γεωργικού αποθεματικού 2024, ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος υπογράφει  τη σχετική απόφαση για το διετές πρόγραμμα ενισχύσεων των παρακάρλιων και άλλων περιοχών, δήλωσε:

«Το κύριο χαρακτηριστικό της παρούσας κυβέρνησης είναι η συνέπεια λόγων και έργων. Δεσμευθήκαμε στους πληγέντες από τις περσινές θεομηνίες για ειδικά προγράμματα ενίσχυσής τους που θα αν πληρώνουν το απολεσθέν εισόδημα για μια διετία. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το κάνουμε πράξη.

Κάθε παραγωγός  που επλήγη γνωρίζει ότι το ΥΠΑΑΤ και το σύνολο της κυβέρνησης είναι δίπλα του. Κανείς δεν είναι μόνος! Το αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις. Ήδη «τρέχει» και το Μέτρο 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ η εξόφληση των λοιπών αποζημιώσεων, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου.

Είναι εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να ληφθεί κάθε μέριμνα και κάθε δυνατό μέτρο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες το προηγούμενο έτος. Με τη σημερινή απόφαση κάνουμε ένα καθοριστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

Ποιοι είναι δικαιούχοι και σε ποιες περιοχές

 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε, δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι παραγωγοί:

– Που τα αγροτεμάχια τους βρίσκονται πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των εκτάσεων αυτών. Η περιοχή χορήγησης της στήριξης αφορά έκταση 119.159.97,32 στρεμμάτων, η οποία απαρτίζεται από πλημμυρισμένες γαίες των καταστροφικών κακοκαιριών Daniel και Elias, σύμφωνα με το χάρτη που απεικονίζει την περιοχή που επλήγη, ο οποίος προήλθε από το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Χαρτoγραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

– Που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες φασιανοί), ίππων στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023 σε περιοχές των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου καθώς και οι παραγωγοί μελιού που έχουν έδρα εκμετάλλευσης στις ΠΕ Ροδόπης, Σποράδων, και στους δήμους Δομοκού, Στυλίδας, Ρόδου, Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού λόγω της καταστροφής του τοπικού οικοσυστήματος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

 

Τα ποσά που θα δοθούν ανά καλλιέργεια

Η πρόβλεψη για το ύψος της στήριξης είναι η εξής:

-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ €/ΣΤΡ

– ΣΚΛΗΡΟΣ ΣΙΤΟΣ 83,20

– ΟΣΠΡΙΑ ΒΡΩΣΙΜΑ 130,00

– ΒΑΜΒΑΚΙ 205,00

– ΕΛΑΙΩΝΕΣ 825,80

– ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 70,00

– ΤΟΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ 563,50

– ΛΟΙΠΑ ΣΙΤΗΡΑ 83,20

– ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ 900,00

– ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ 725,00

– ΚΑΡΥΔΙΕΣ 300,00

– ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΕΣ 255,00

– ΦΥΣΤΙΚΙΕΣ 1020,00

– ΓΕΩΜHΛΑΛΑ 960,00

– ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 220,00

– ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ 195,20

– ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ ΕΝΣΙΡΩΣΗΣ 195,20

– ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΧΡΗΣΗ 700,00

– ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ 467,00

– ΕΛΑΙΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ 70,00

– ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ 136,00

– ΛΟΙΠΕΣ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 680,00

– ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗΣ 83,20

– ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ 1.600,00

– ΜΗΛΟΕΙΔΗ 900,00

– ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ 220,00

Για τον υπολογισμό του τελικού ποσού στήριξης ανά δικαιούχο πολλαπλασιάζεται η αποζημίωση της κάθε καλλιέργειας με τον πολλαπλασιαστή δύο.

Η στήριξη ανά στρέμμα καλλιέργειας/ζώο έχει ως ακολούθως:

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΤΗΝΩΝ €/ΣΤΡ ή ΖΩΟ ή ΚΥΨΕΛΗ

– ΑΚΑΚΙΕΣ 186

– ΑΝΘΗ Κ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ 4441

– ΓΚΑΖΟΝ 4441

– ΚΑΝΝΑΒΗ 126

– ΚΡΑΝΑ 675

– ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 5000

– ΠΑΥΛΟΝΙΕΣ 186

– ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΑΤΗΣ 5217

– ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΑΡΠΟΔΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ 5217

– ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ 5301

– ΧΟΙΡΟΙ 160

– ΧΟΙΡΟΜΗΤΕΡΕΣ 600

– ΟΡΝΙΘΕΣ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΩΣ 3

– ΟΡΝΙΘΕΣ/ΠΤΗΝΑ ΩΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 9

– ΟΡΝΙΘΕΣ-ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΩΣ ΟΙΚΟΣΙΤΑ 3

– ΙΝΔΙΑΝΟΙ-ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΩΣ ΟΙΚΟΣΙΤΑ 20

– ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 30

– ΠΑΠΙΕΣ-ΧΗΝΕΣ-ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΕΣ- ΦΑΣΙΑΝΟΙ-ΠΤΗΝΑ-ΟΡΝΙΘΕΣ 5

– ΜΕΛΙΣΣΕΣ 1

Στο ΦΕΚ περιγράφονται αναλυτικά και οι προϋποθέσεις για να λάβουν οι παραγωγοί την ενίσχυση που δικαιούνται.

Εξυπακούεται ότι κατά τη διετία που οι εν λόγω παραγωγοί βρίσκονται στο καθεστώς του προγράμματος, δεν δικαιούνται άλλη ενίσχυση από άλλο πρόγραμμα του ΠΑΑ και δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ όπως τα οικολογικά σχήματα, καθώς δεν διαθέτουν καλλιέργειες.

Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος θα είναι αρμόδιος και για τους ελέγχους που θα γίνουν.

Αν κάποιος παραγωγός, για οποιονδήποτε λόγο λάβει ενίσχυση ενώ δεν τη δικαιούται, θα επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ