Ευρωεκλογές 2024: Κέρδη για την ακροδεξιά σε Γερμανία, Αυστρία

Petite Perle 300×250

Η προβλεπόμενη άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης επιβεβαιώθηκε τουλάχιστον στην περίπτωση της Αυστρίας και της Γερμανίας μέχρι στιγμής.

Το ακροδεξιό FPO πανηγυρίζει για την ιστορική του νίκη στις ευρωεκλογές για πρώτη φορά, αφού τα πρώτα exit poll του έδωσαν μια άνετη πρωτιά με 27%, μπροστά από το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ÖVP (23.5%) και τους Σοσιαλδημοκράτες (23%).

Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί τότε το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει μια δραματική άνοδο του ακροδεξιού κόμματος, που είχε δει τα ποσοστά του να καταρρέουν το 2029 μετά το σκάνδαλο «Ιbizagate», όπου ο πρώην ηγέτης είχε καταγραφεί σε βίντεο να υπόσχεται κρατικές συμβάσεις σε γυναίκα που παρίστανε την ανεψιά ενός Ρώσους ολιγάρχη.

Ωστόσο το FPO εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τα μέτρα που ελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας, την αύξηση του κόστους διαβίωσης και τις ανησυχίες τους για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία.«Είμαστε με διαφορά η ισχυρότερη δύναμη σε μια εθνική αναμέτρηση. Αυτό δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία θέλουν αξιοπιστία και αλλαγή. Και αυτό θα το καταλάβει κανείς και το φθινόπωρο», σχολίασε ο τρίτος εθνικός πρόεδρος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία μετά το καλοκαίρι. Το κόμμα του κερδίζει για πρώτη φορά εκλογές, ενώ τα δύο πρώην μεγαλύτερα κόμματα, ÖVP και SPÖ, καταγράφουν από τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας τους σε ευρωεκλογές. Ενισχυμένοι βγαίνουν από την αναμέτρηση οι NEOS.

«Η πρώτη θέση του Κόμματος της Ελευθερίας αποτελεί ένα "μάθημα" για την κυβερνητική πολιτική στην πανδημία και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και τώρα το FPÖ έχει αποδείξεις ότι μπορεί να τερματίσει πρώτο και στις εθνικές εκλογές», σχολίασε ο αναλυτής του ORF, Πέτερ Ούνγκερ.

Οι ευρωεκλογές θεωρούνται από πολλούς Αυστριακούς ως πρόβα τζενεράλε ενόψει των εθνικών εκλογών του φθινοπώρου με την ακροδεξιά να ελπίζει σε μεγάλα κέρδη.

Μεγάλα κέρδη για την ακροδεξιά στη Γερμανία
Αλλά και στη Γερμανία οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι τιμώρησαν τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων δίνοντας την πρωτιά στα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα με ποσοστό 29,5%-30% σύμφωνα με τα exit poll.

 

Σαφή κέρδη σημείωσε και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που σύμφωνα με το exit poll, καταφέρνει να αυξήσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες έναντι των ευρωεκλογών του 2019 τα ποσοστά της στο 16%-16,5%

Πηγή: iefimerida.gr

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ