Άμεση ενίσχυση για τους μελισσοκόμους ζητά η Ελένη Βατσινά

Petite Perle 300×250

Την απειλή αφανισμού που αντιμετωπίζουν μελισσοκόμοι και μελίσσια φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά.
Σε ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία συνυπογράφουν οι τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστίνα Σταρακά και Μανώλης Χνάρης, η κ.Βατσινά καλεί το Υπουργείο να ενισχύσει άμεσα τους μελισσοκόμους της Κρήτης που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Όπως σημειώνει η ίδια, "οι καιρικές συνθήκες απόλυτης ξηρασίας και ζέστης έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιβίωση των μελισσών και συνακόλουθα την παραγωγή μελιού". Αναφέρει μάλιστα ότι στην Κρήτη, οι περίπου 5.000 μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, που έχει συνέπειες στην ανθοφορία.
"Ως προς τον φυσικό κύκλο της ζωής των μελισσών, αυτό οδηγεί είτε σε μετακίνηση των μελισσίων, είτε όταν αυτό δεν είναι εφικτό, σε λιμοκτονία των μελισσών λόγω ανεπάρκειας μελιού και γύρης" – σημειώνει, περιγράφοντας όχι μόνο την διατάραξη του κύκλου ζωής και τη βλάβη του οικοσυστήματος, αλλά και τα συνακόλουθα του γενικότερου κλίματος ακρίβειας προβλήματα οικονομικής φύσεως που καταγράφονται πανελλαδικά από πέρυσι.
"Ήδη στην παραγωγή μελιού το προηγούμενο έτος καταγράφηκε μείωση της τάξεως του 70%, ενώ όπως σε όλο τον κλάδο της αγροτικής παραγωγής τεράστιες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί στο κόστος παραγωγής, συσκευασίας και μεταφοράς" – τονίζει η βουλευτής.
Η κ.Βατσινά υπογραμμίζει ότι το ζωικό κεφάλαιο βρίσκεται σε οριακό σημείο και η οικονομική καταστροφή των μελισσοκόμων είναι προ των πυλών. Τονίζει, δε, ότι είναι "επιβεβλημένο να ενισχυθεί ο κλάδος των μελισσοκόμων με πλήρη ένταξή τους στην ΚΑΠ και να καθοριστούν μέτρα στήριξης τόσο για τον εξοπλισμό, όσο και για την παραγωγική ενίσχυση ανά κυψέλη τουλάχιστον με 16 ευρώ, αλλά και να προβλεφθούν μέτρα έκτακτης ενίσχυσης για την απώλεια εισοδήματος των τελευταίων ετών".

Η Ελένη Βατσινά ρωτά τον Υπουργό ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την ενίσχυση του κλάδου που έχει ήδη πληγεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και της αύξησης του κόστους παραγωγής, συσκευασίας και μεταφοράς.

Ρωτά επίσης αν θα προβεί και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος σε αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ ώστε να υπαχθεί η Μελισσοκομία στις αποζημιώσεις αλλά και ποια μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια μείωση στην παραγωγή μελιού και το θάνατο των μελισσών των τελευταίων ετών.
Επίσης εξαιρετικής σημασίας αίτημα είναι η ένταξη του κλάδου των μελισσουργών στην ΚΑΠ, για το οποίο η βουλευτής θέτει ερώτημα.
Τέλος η κ.Βατσινά ζητά να ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τον κλάδο των μελισσουργών ώστε να συμβάλει στην οργάνωση, εποπτεία και διαχείριση της επιχειρηματικότητας τους.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ