Συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με τον Χάρη Μαμουλάκη

Petite Perle 300×250

Με τον Βουλευτή Ηρακλείου, Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Χάρη Μαμουλάκη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μετά από αίτημα του Βουλευτή προκειμένου να καταθέσει επίσημα στη Δημοτική Αρχή την δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», την οποία έλαβε ως απάντηση σε σχετική Κοινοβουλευτική παρέμβαση. 

 

Κατά την συνάντηση, ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε ότι η αξιοποίηση της έκτασης είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα και επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αν δεν γίνει από όλους παραδεκτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου Ηρακλείου στην έκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» τονίζοντας: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση με τον Χάρη Μαμουλάκη κατά την οποία επανέλαβα τη θέση του Δήμου Ηρακλείου ότι πρώτα θα γίνει από όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους η παραδοχή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που εμπλέκει το Δήμο Ηρακλείου ως ιδιοκτήτη τμήματος της έκτασης και συνιδιοκτήτη του μεγαλύτερου μέρους του υπολοίπου της έκτασης αυτής και στη συνέχεια θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση. Δεν μπαίνω σε καμία συζήτηση για την αξιοποίηση πριν γίνει η ρητή αυτή παραδοχή. Ασφαλώς κανείς δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε οποιοδήποτε σχέδιο. Θεωρώ ότι υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές προσεγγίσεις. Δεν υπάρχει δηλαδή μονόδρομος. Θέλω να το καταστήσω σαφές ότι το ζήτημα το οποίο θέτω δεν αφορά στο απολύτως αυτονόητο να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας ή να αναγνωριστεί η χωρική αρμοδιότητα του Δήμου που ασφαλώς και αυτή του δίνει δικαίωμα, και μάλιστα θα έλεγα και αποφασιστικό λόγο σε οποιαδήποτε εξέλιξη. 

Είναι μια περιοχή στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί φυσικά η πόλη και μπορεί να αναδιαταχθεί πολεοδομικά και χωροταξικά στο σύνολο της. Αυτό το οποίο αποτελεί αφετηριακή μας θέση σε οποιαδήποτε συζήτηση είναι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν μια αποκομμένη περίκλειστη περιοχή, μια πόλη δίπλα στην πόλη. Η πόλη είναι ενιαία πρέπει να αντιμετωπιστεί συνεπώς στην χωροταξική και πολεοδομική της ενότητα και είναι σαφές ότι από αυτή την προσέγγιση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Δήμου μας θα ωφεληθεί η Νέα Αλικαρνασσός στην οποία οφείλεται επίσης να αποδοθεί αυτή η ωφέλεια.».

 

Από την πλευρά του ο Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε ότι ο χώρος του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» είναι εξαιρετικής σημασίας, αποτελεί το καλύτερο ακίνητο που διαθέτει η χώρα και για το οποίο θα πρέπει να χαραχθεί η στρατηγική και η χωροταξία για την επόμενη ημέρα με το Δήμο Ηρακλείου παρόντα. «Σήμερα κατέθεσα στον Δήμαρχο Ηρακλείου τη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» και φυσικά την ανέγερση του αεροδρομίου στο Καστέλλι, που έλαβα μετά από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ως Τομεάρχης Υποδομών &Μεταφορών ενημέρωσα για ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την πόλη» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Θεωρώ ότι ο Δήμος Ηρακλείου και ως κύριος και έχων έννομο συμφέρον οφείλει να είναι παρόν στις εξελίξεις. Θεωρώ ότι η μέχρι τώρα στάση είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την παρέμβαση αυτή. Ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι γνώστες πλέον όλων των θεατών και αθέατων πτυχών της συγκεκριμένης υπόθεσης και στα πλαίσια της καλής και αγαστής συνεργασίας συνεχίζουμε αυτή την πορεία. Δεν μπορεί να σχεδιάζεται το μέλλον μιας τόσο μεγάλης και σημαντικής περιοχής χωρίς τον Δήμο Ηρακλείου. Δεν μπορεί να σχεδιάζουν το μέλλον της πόλης χωρίς την ίδια την πόλη. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην έχουμε μια περίκλειστη πόλη, θέλουμε μια συνολική ανάπλαση, βεβαίως και με επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά με το Δήμο Ηρακλείου να χαράσσει την πολιτική γύρω από την αξιοποίηση και την χωροταξία και ρυμοτομία.». 

 

Video μπορείτε να πάρετε από εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Q-NsVzyJ1Ho

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ