Καταγγελίες, αντιδράσεις & η «πατρότητα της παιδικής χαράς»

Petite Perle 300×250

Μια καταγγελία για επικίνδυνα παιχνίδια στην περιοχή της Αμμουδάρας που έγινε στη Φωνή του Μαλεβιζίου, αποτέλεσε θέμα συζήτησης αλλά και ποικίλων αντιδράσεων, τις προηγούμενες ημέρες.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Πρόκειται για παιδική χαρά, τουλάχιστον έτσι τη βλέπουν και την αποκαλούν τα μικρά παιδιά, που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή είναι ιδιωτική. Βρίσκεται χρόνια τώρα, μερικά μέτρα μακριά από το 2ο δημοτικό σχολείο Αγίας Μαρίνας, δεν είναι σε περιφραγμένο χώρο και χρησιμοποιείται από πολλά παιδιά χειμώνα – καλοκαίρι. Είναι επίσης η μόνη που υπάρχει σε μια μεγάλη ακτίνα στη γειτονιά. Για την επικινδυνότητά της είχαν γίνει αναφορές γονέων προς τους δημοσιογράφους και κατά τη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης για τις τουαλέτες που είχε κάνει ο Σύλλογος Γονέων, τον περασμένο Απρίλιο.

Οι γονείς τότε μας έλεγαν ότι όταν αναμένουν να σχολάσουν τα μεγαλύτερα παιδιά, τα μικρότερα κατευθύνονταν εκεί και οι ίδιοι εξέφραζαν φόβους για την ασφάλεια τους.

Πριν μερικές ημέρες άλλη μια καταγγελία για την κατάσταση σε αυτόν τον χώρο ήρθε για ακόμη μια φορά στη Φωνή του Μαλεβιζίου μαζί με σχετικές φωτογραφίες.

 

Ακολούθησε σχόλιο στο σάιτ της Φωνής του Μαλεβιζίου, ούτε άρθρο, ούτε αναλυτικό ρεπορτάζ, με τη νεότερη καταγγελία προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης της δημοτικής αρχής, που έλεγε: "Δεν γνωρίζουμε αν για αυτή είναι υπεύθυνος ο δήμος Μαλεβιζίου, είναι δεν είναι όμως, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ζητούν να παρέμβει, διότι πέρα από την εικόνα υπάρχει και η επικινδυνότητα. Αν δεν μπορεί να βρεθεί λύση είναι προτιμότερο να γίνει απομάκρυνση παρά να συνεχίζει αυτό το χάλι".

Αυτό που γράφτηκε ήταν αυτό που μεταφέρεται από τους πολίτες. Η ουσία δηλαδή των αναφορών τους και των παραπόνων τους.

Ως προς το ζήτημα της υπευθυνότητας. Σε περίπτωση ατυχήματος σε ακατάλληλη και μη περιφραγμένη παιδική χαρά ποιος φέρει την ευθύνη; Υπηρεσιακά πόσο δόκιμος είναι ο όρος ιδιωτική παιδική χαρά; Ποιος εκδίδει τις σχετικές άδειες; Εμπλέκεται και άλλη υπηρεσία που έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία να ενημερώσει ο Δήμος; Τα παράπονα των πολιτών και τα ζητήματα που έθεταν ήταν σε γνώση νωρίτερα των αρμοδίων έστω και ανεπίσημα;

Στο θέμα "απάντησε" – εξαπολύοντας επίθεση στη Φωνή του Μαλεβιζίου και στους δημοσιογράφους – ο ίδιος ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση για το επίμαχο δημοσίευμα:

«Σχετικά με το δημοσίευμα στις 28/06/2024 στη Φωνή Μαλεβιζίου για το άρθρο «Μια παιδική χαρά για κλάματα», έχω να τονίσω τα εξής: Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και όχι διατεταγμένη υπηρεσία. Ο σεβασμός στην αλήθεια και στους αναγνώστες είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Μια ιδιωτική παιδική χαρά που εντέχνως ο «συντάκτης» προσπαθεί να «χρεώσει» ως Δημοτική τόσο με τον παραπλανητικό τίτλο όσο και με το ίδιο το περιεχόμενο του «άρθρου». Αυτή είναι και η τελευταία φορά που τέτοιες νοοτροπίες γίνονται ανεκτές. Άλλο η κριτική, ακόμα και αν είναι αυστηρή ή και άδικη και άλλο η παραπλάνηση, η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Με αυτήν από εδώ και πέρα θα ασχολείται η δικαιοσύνη. ΥΓ: υπενθύμιση για όσους το έχουν ξεχάσει. Τη λάσπη δε τη φοβάμαι».

Σε νεότερη επικοινωνία που είχε η Φωνή του Μαλεβιζίου με την καταγγέλλουσα μετά από όλο αυτό το θόρυβο που προκλήθηκε, η γυναίκα δεν έκρυψε την έκπληξή της για τις διαστάσεις που πήρε το γεγονός, μετά και τις τοποθετήσεις στελεχών της δημοτικής αρχής και κυρίως του δημάρχου και δεν έκρυψε την πικρία της. «Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είναι δημόσια ή ιδιωτική η παιδική χαρά. Εμένα με ενδιαφέρει ότι είναι επικίνδυνη ασχέτως ότι πλέον έχω μεγάλα παιδιά. Να γίνει μια σύσταση από τη δημοτική αρχή προς τον ιδιώτη. Πρέπει να γίνει κάτι ακραίο για να γίνει παρέμβαση; Αν δεν μπορούν να παρέμβουν να μας πούνε πού θα πρέπει να απευθυνθούμε; Υπάρχουν και ευαίσθητοι πολίτες και κάποια στιγμή πρέπει να ξυπνήσουμε όλοι και να νοιαζόμαστε για τα παιδιά».

 

Μετά από όλα αυτά πάντως, πέρα από τα όσα ειπώθηκαν κατά της Φωνής του Μαλεβιζίου – που κινούνται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και είναι πέρα από τη λογική των επαγγελματιών δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτήν και υπηρετούν μόνο την ενημέρωση σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες – αναμένουμε από τη δημοτική αρχή, τώρα που έχει ενημερωθεί για το θέμα, να πράξει τα δέοντα όχι μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και της νομοθεσίας αλλά και της ευαισθησίας της. Ένας άλλωστε ρόλος της είναι να αφουγκράζεται τους δημότες, να κατεβαίνει ένα σκαλοπάτι και να στέκεται δίπλα τους.

Όσο για τη συγκεκριμένη παιδική χαρά ή τουλάχιστον κάτι που μοιάζει με παιδική χαρά είναι όντως για κλάματα και δυστυχώς σε χρήση.

 

 

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ