Επιστολή Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου στον Πρωθυπουργό για τα ανοιχτά ζητήματα και προβλήματα της περιοχής

Petite Perle 300×250

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, με στόχο να υπάρξει άμεσα συνάντηση μεταξύ τους  και να τεθούν επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα!

Ο Δήμαρχος στην επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό, σε συνέχεια της συγκρότησης  Επιτροπής Αγώνα με στόχο τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση, όσων δικαιούται ο τόπος, αναφέρεται αναλυτικά στη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Δήμο από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και στη δημιουργία του νέου Α/Δ, προσδιορίζοντας το πλαίσιο διεκδίκησης για την αναζωογόνηση της περιοχής με ανασυγκρότηση της από τους σεισμούς και συμμετοχή στην ανάπτυξη που υπόσχεται το νέο Α/Δ.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου στον Πρωθυπουργό:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε και από την επιτόπια επίσκεψη σας αμέσως μόλις εκδηλώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, όπως και η ευρύτερη περιοχή, βρέθηκε μπροστά σε μεγάλα προβλήματα αφού εκτός από τις καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, «γκρεμίστηκαν»  ζωές και «γονάτισε»  η οικονομική και κοινωνική ζωή.

Από τότε γίνονται προσπάθειες από Υπουργούς (κ.κ. Λιβάνιος, Τριαντόπουλοςκλπ) και φορείς και τους ευχαριστούμε και πρωτίστως Εσάς για το άμεσο ενδιαφέρον σας και τις κατευθύνσεις που δώσατε δημόσια τις πρώτες μέρες για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Δυστυχώς όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ ότι εκτιμήθηκε αρχικά και χρειάζεται όχι μόνο πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και άμεσες αποφάσεις αλλά και συνέργεια  προκειμένου να πετύχουμε την αναγκαία αποτελεσματικότητα και να υπερνικήσουμε την αδράνεια. Παρά την άμεση καταβολή των προκαταβολών της κρατικής αρωγής και τις υπουργικές  ενέργειες και αποφάσεις, η αδυναμία εκπόνησης συνολικού επιχειρησιακού σχεδίου ανασυγκρότησης και ενιαίου συντονισμού για τις αναγκαίες αποφάσεις, η αλώβητη γραφειοκρατία, η μικρή, σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής, χρηματοδότηση για τις υποδομές, οδηγούν σε αρρυθμίες και μεγάλες καθυστερήσεις στην οικιστική ανοικοδόμηση, τόσο των ιδιωτικών κτηρίων όσο και των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων και υποδομών και κυρίως των αναπλάσεων των σεισμόπληκτων περιοχών. Το αίσθημα των κατοίκων της περιοχής είναι ότι οι μεγάλες πράγματι καταστροφές της Θεσσαλίας έθεσαν στο περιθώριο τα δικά μας προβλήματα.

Το αίσθημα  αδικίας ενισχύθηκε μετά και την απόφαση του Yπ. Δικαιοσύνης να μην λειτουργήσει στο ιδιόκτητο κτίριο του καταργηθέντος Ειρηνοδικείου, στο Καστέλλι, ως Περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου που θα εξυπηρετούσε 4 δήμους.

Ταυτόχρονα και ενώ προχωράει το μεγάλο έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο δήμο μας, δεν προχωρούν τα αναγκαία έργα υποδομής εκτός Α/Δ και δεν έχει εκπληρωθεί καμία από τις δεσμεύσεις όλων των κυβερνήσεων που το εξήγγειλαν και το προχώρησαν.

Επειδή παρά τις προτάσεις και τα αιτήματα μας, δεν υπάρχει η ανάλογη αποτελεσματικότητα  από ορισμένα Υπουργεία, όπως το Υποδομών, που οφείλει να εναρμονίσει την περιοχή με το μεγάλο έργο, όχι μόνο δεν λάβαμε καμιά απάντηση στο υπόμνημα που καταθέσαμε ως νέα Δημοτική Αρχή αλλά δεν ανταποκρίνονται ούτε στο αίτημα μας για συνάντηση!!!

Επίσης, χρήζουν διευκρίνισης όσα αναφέρονται στην σύμβαση παραχώρησης ως ανταποδοτικά (όπως η διαχείριση των 10 στρεμμάτων εντός ζώνης ΑΔ) και επειδή η παραχωρησιούχος δεν έχει επιδείξει την αναμενόμενη εταιρική κοινωνική ευθύνη απέναντι σε μια σεισμόπληκτη περιοχή που φιλοξενεί το μεγάλο έργο του Α/Δ. (Στο Δαμάσι κατασκεύασε το Δημοτικό Σχολείο, εδώ έχουμε τρία (3) σεισμόπληκτα Σχολεία και τίποτα…)

Επειδή διαπιστώνεται και αντιφατικότητα μεταξύ των υπουργείων με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της διαφωνίας για το ΕΠΣ, ενώ με την λειτουργία του Α/Δ αναμένεται διπλασιασμός ή ακόμα και τριπλασιασμός του πληθυσμού στην περιοχή τα επόμενα χρόνια, το ΥΠΕΚΑ προωθεί μετά την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και την συρρίκνωση των ορίων των οικισμών επιπλέον, η λογική της ανάθεσης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων δεν επιτρέπει την διεύρυνση των ορίων και την δημιουργία νέων οικιστικών ζωνών.  Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι μελέτες για την δημιουργία του νέου Α/Δ προβλέπουν διπλασιασμό και τριπλασιασμό του πληθυσμού της περιοχής. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που είναι σε εξέλιξη αποτελεί μια δυνατότητα να δρομολογήσουμε την βιώσιμη οικιστική και γενικότερη  ανάπτυξη και ζητούμε να εξεταστούν θετικά οι προτάσεις μας, σημειώνοντας ότι είμαστε σε μια καλή συνεργασία με τους κ.κ. Ταγαρά και Μπακογιάννη.

Σημειώνουμε ότι, για τα θέματα της οικιστικής αποκατάστασης συνεργαζόμαστε με το ΤΕΕ-ΤΑΚ Ανατολικής Κρήτης, το Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» και κατά τη συνάντηση μας μπορούμε να σας δώσουμε αναλυτική ενημέρωση για την σημερινή κατάσταση και τις προτάσεις μας για την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης των σεισμόπληκτων περιοχών, ως συνέπεια του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Για τα αναπτυξιακά ζητήματα συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια και τους όμορους στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, Δήμους, Αρχανών-Αστερουσίων, Χερσονήσου, Βιάννου και Οροπεδίου Λασιθίου που ταυτόχρονα υπήρξαν και σεισμόπληκτοι ενώ  από κοινού συγκροτούμε Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για να το υποβάλλουμε στο πλαίσιο του ΕΠΑ στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΤΑΠ/ΤΟΚ) για να το υποβάλλουμε στο ΠΕΠ Κρήτης.

Κύριε Πρωθυπουργέ, με αυτά τα δεδομένα σας ζητούμε συνάντηση, προκειμένου να σας εκθέσουμε αναλυτικά τα προβλήματα, όσα ήδη έχουν γίνει και όσα πρέπει να αποφασιστούν, να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν και αφορούν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών, ΥΠΕΚΑ, Πολιτικής Προστασίας, Πολιτισμού, Εσωτερικών κλπ.

Διεκδικούμε την αναζωογόνηση του τόπου μας, με την ανασυγκρότηση από τους σεισμούς και την συμμετοχή στην ανάπτυξη που υπόσχεται το νέο Α/Δ».

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ