Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024

Petite Perle 300×250

Το μουσείο παραδοσιακής ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με τίτλο «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», εγκαινιάζει το Σάββατο 13 Ιουλίου την εικαστική έκθεση «Tο Σύμπαν μου» με ζωγραφικά έργα της Πόπης Καρτέρη-Μιζεράκη.

Η γνωστή εικαστικός Πόπη Καρτέρη -με εννέα ατομικές εκθέσεις από το 1984 και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές -αποτυπώνοντας με τα έργα της το σύμπαν, κατασκευάζει τον δικό της κόσμο, διατυπώνει τη δική της μακροσκοπική θεώρηση του απείρου. Κάθε της έργο ενσωματώνει διαφορετικά στοιχεία φαντασίας, επιστημονικής ακρίβειας και συμβολισμού.

 

Φιλοξενώντας αυτήν την εικαστική έκθεση με τις κοσμολογικές αναφορές στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του, το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» διαστέλλει τον χώρο και τον χρόνο αναφοράς του. Γίνεται μια φιλόξενη στέγη με ανοιχτό ουρανό, όπου οι πλανήτες κινούνται πλάνητες, οι αστερισμοί λάμπουν αυτόφωτοι και οι γαλαξίες διαχέονται εκλύοντας την ενέργεια τους στον θεατή.

 

Στα εγκαίνια που θα γίνουν στο Λιμ. Χερσονήσου το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 στις 12.00  θα μιλήσει ο Βασίλης Χαρμανδάρης, Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο ΙΤΕ και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Η ομιλία του έχει τίτλο «Αποτυπώνοντας το Σύμπαν με φως: αλήθεια ή ψέμα;».

 

Παράλληλα, η έκθεση – που γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – θα πλαισιωθεί το επόμενο διάστημα από διάφορες δράσεις σε συνεργασία με πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της Κρήτης.

Τέλος, η έκθεση αποτελεί ένδειξη τιμής προς τον αποβιώσαντα πρύτανη του Παν/μίου Κρήτης Γιώργο Γραμματικάκη, που μαζί με τον Διονύση Σιμόπουλο ενθάρρυναν την ζωγράφο στην ολοκλήρωση του έργου της.

 

Δείτε εδώ το βιογραφικό της Πόπης Καρτέρη-Μιζεράκη

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ