Χανιά: Ποινικές διώξεις στους τέσσερις διακινητές των 284 μεταναστών

Petite Perle 300×250

Τέσσερις είναι οι διακινητές των 284 μεταναστών που εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής από τις λιμενικές αρχές νότια της Γαύδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για δύο 19χρονους, έναν 20χρονο και έναν 25χρονο οι οποίοι κατονομάστηκαν από τους μετανάστες που επέβαιναν στην μηχανότρατα ως οι διακινητές τους.

Σε βάρος τους ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινικές διώξεις – σε βαθμό κακουργήματος – για διακίνηση μεταναστών και παράνομη είσοδο στη χώρο.

Καρέ – καρέ η διάσωσή τους

Το λιμενικό σώμα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνεται καρέ – καρέ η διάσωση των μεταναστών, η ρυμούλκηση της μηχανότρατας στο λιμάνι της Γαύδου και η αποβίβασή τους.

Φιλοξενούνται στην Αγιά

Έντονη ήταν η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων τοπικών αρχών για την φιλοξενία του μεγάλου όγκου μεταναστών που εντοπίστηκε χθες σε πλοίο νότια της Γαύδου.

Οι 284 μετανάστες έφτασαν με… δόσεις στο εκθεσιακό κέντρο της Αγιάς από τα Σφακιά με λεωφορεία της γραμμής και αναμένεται να φιλοξενηθούν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost, οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι άνδρες ενώ έχουν καταμετρηθεί πέντε γυναίκες και πολλοί ανήλικοι.

Βάσει των καταθέσεών τους κατάγονται από διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Το χρονικό της διάσωσής τους

Το πλοίο με τους 284 μετανάστες φαίνεται ότι ξεκίνησε από λιμάνι της Λιβύης ωστόσο ανοιχτά της Γαύδου εξέπεμψε σήμα SOS.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost, οι ίδιοι οι μετανάστες ειδοποίησε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτατης ανάγκης (112) ζητώντας την διάσωσή τους.

Άμεσα στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση με πλωτά σκάφη του λιμενικού σώματος αλλά και παραπλέοντα πλοία που εντόπισαν τους μετανάστες και τους ρυμούλκησαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Γαύδου.

metanastes-palaiochora

Η έκκληση του δημάρχου Χανίων προς το υπουργείο

Έκκληση απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, προς το υπουργείο Μετανάστευσης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Κρήτη με τους μετανάστες.

«Το υπουργείο θα πρέπει να καταλάβει ότι το πρόβλημα μέρα με τη μέρα γίνεται πιο έντονο. Είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό ζήτημα, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Θα πρέπει να απελευθερώσει πόρους προς την αυτοδιοίκηση που αναλαμβάνει βάρος που δεν της αναλογεί. Γι' αυτό απευθύνω έκκληση στο υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από την στιγμή του εντοπισμού των ανθρώπων μέχρι την μεταφορά τους σε κάποια δομή. Πρέπει να βοηθηθούν οι δήμοι και η περιφέρεια ώστε να μπορούμε να συνδράμουμε», τόνισε σχετικά ο κ. Σημανδηράκης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ