«Χάος» στις επιδοτήσεις-Πάρτι εκατομμυρίων με συγκεκριμένους αποδέκτες

Ομηρία αγροτών από το «παγωμένο» ΟΣΔΕ

Petite Perle 300×250

Το «παγωμένο» ΟΣΔΕ και η "ομηρία" του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τους τεχνικούς συμβούλους φαίνεται πως θα «παγώσουν» και τις επιδοτήσεις για τον Οκτώβριο κρατώντας επίσης σε ομηρία τους αγρότες.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις για το «πάρτι εκατομμυρίων» περιγράφουν το απόλυτο χάος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σχεδόν 14 εκατ. ευρώ ενίσχυση για βιολογικά, εισέπραξε τον περασμένο χρόνο (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2022), συγκεκριμένος δικαιούχος κοινοτικών ενισχύσεων. Μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τρέχουν και δεν φτάνουν για να σβήσουν και να καλύψουν τα ίχνη, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Έλληνας αγρότης».

Μετά το σάλο που προέκυψε με τις περίεργες πιστώσεις λογαριασμών με υπέρογκα ποσά επιδοτήσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκκίνησε  την διαδικασία για όλα τα αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά καθώς και τις οφειλές από διοικητικές κυρώσεις μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Στον αντίποδα η τελευταία πληρωμή του Ιουλίου για την περιβόητη δημοσιονομική προσαρμογή, ήταν αποκαρδιωτική για τους αγρότες του Ηρακλείου οι οποίοι μιλούν για "πληρωμές για γέλια ή για κλάματα" ή και τα δύο μαζί…
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι τελευταίοι είδαν άδειους τους λογαριασμούς τους και ένας μεγάλος αριθμός άλλων παραγωγών, με ποσά σε ευρώ, που μετριούνται με τα δάχτυλα των δύο χεριών. Οι πληροφορίες που έφτασαν στην εφημερίδα λένε, πως οι περισσότεροι λογαριασμοί δείχνουν να έχουν πιστωθεί από τον Οργανισμό πληρωμών με ποσά της τάξης των 1,23€ των 3€ έως και 7€. Ελάχιστός αριθμός αγροτών φαίνεται να έλαβε από 50€ έως και 70€. Η ίδια εικόνα και για τα κτηνοτροφικά. Στην πλειοψηφία τους είδαν μηδενικούς τους λογαριασμούς τους. Συγκεκριμένη περίπτωση κτηνοτρόφου από το Μονοφάτσι που περίμενε να πληρωθεί επιδότηση για ψυχανθή πάνω από 8.000€, ενώ έκανε διορθώσεις για να ενταχθεί στην δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έλαβε τελικά, ούτε ένα ευρώ.

Οργισμένοι αγρότες
Κανένας αγρότης δεν δηλώνει ευχαριστημένος και από αυτή την εκκαθάριση, ενώ αντίθετα ξεχειλίζει η οργή τους, όχι μόνο για τη μεγάλη καθυστέρηση και το έλλειμμα επίσημης ενημέρωσης, που συστηματικά καταγράφεται αλλά και για την ποιότητα των πληρωμών και τις αναντιστοιχίες οι οποίες συνεχώς προκύπτουν.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα. Που πήγαν τα λεφτά της δημοσιονομικής προσαρμογής, ύψους 240 εκατ. ευρώ και τελικά σε ποιους λογαριασμούς δικαιούχων πιστώθηκαν τα 167 εκατ. ευρώ που λέει ΟΠΕΚΕΠΕ & ΥππΑΤ; Προεκλογικά πάντως και προ της απομάκρυνσης Αυγενάκη "έδειχναν να τρέχουν" να πληρώσουν ενόψει ευρωκάλπης.
Την ίδια ώρα στο πλάνο προστίθεται η εσφαλμένη πληρωμή των 63 εκατ. ευρώ που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον υπό εποπτεία ΟΠΕΚΕΠΕ, με υπαινιγμούς για απόπειρα πληρωμής ανύπαρκτων ΑΦΜ, που κατά τις ίδιες πληροφορίες ανέρχονται σε 200.000 και πλέον απειλούνται με επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Στις απορίες που προκύπτουν δεν απαντά ούτε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς δεν μπαίνει στον κόπο να ενημερώσει για τις κατά στρέμμα ενισχύσεις σε κάθε κατηγορία, έτσι ώστε ο αγρότης να ξέρει τουλάχιστον τι έπρεπε να περιμένει και τι είδε τελικά στο λογαριασμό του. Όπως λέει στην Φ.Μ. ο προϊστάμενος επιδοτήσεων της ΕΑΣΗ Δημήτρης Φιλιππάκης, σχολιάζοντας την εικόνα των τελευταίων πληρωμών, ούτε και οι ίδιοι που κάνουν τις ενεργοποιήσεις έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν για να εξηγήσουν στους παραγωγούς τους λόγους που δεν πληρώθηκαν ή σε τι αφορούν τα ελάχιστα ευρώ που είδαν στους λογαριασμούς τους. "Βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι", υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππάκης.

Να υπενθυμίσουμε πως η Ένωση Ηρακλείου ενεργοποιεί τα δικαιώματα σε περισσότερους από 20.000 αγρότες στο σύνολό των 55.000 του νομού Ηρακλείου.

Το απόλυτο «μπάχαλό» με το ΟΣΔΕ
Στο μείζον θέμα του ΟΣΔΕ, η πλατφόρμα για να ενεργοποιούν δικαιώματα online μεμονωμένα οι αγρότες με τους κωδικούς τους, μπορεί να παραμένει ανοιχτή εδώ και 3 μήνες, αλλά όπως έχει διαμορφωθεί το σύστημα, το σύνολο των αγροτών, όπως γνωρίζουμε, ενεργοποιεί μόνο μέσω των συνεταιριστικών ή άλλων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).
Μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί αιφνιδιαστικά η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ανέλαβε πρωτοβουλία να ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων ΟΣΔΕ από τους παραγωγούς στα συνεταιριστικά ΚΥΔ μέσω του gov. Όπως υπογραμμίζουν όμως, όσοι γνωρίζουν η παρέμβαση αυτή δεν είναι ασφαλής. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακολούθησε πανικός με ορισμένους κύκλους να εξαπολύουν απειλές για εμπλοκή αυτής της διαδικασίας στην κατεύθυνση να αποκλειστεί από το gov.gr το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης επιδοτήσεων).
«Χαοτική» περιγράφει την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προϊστάμενος επιδοτήσεων της Ένωσης Ηρακλείου Δημήτρης Φιλιππάκης, αναφορικά με την εικόνα των τελευταίων πληρωμών των αγροτών αλλά κυρίως για την συνέχιση του αδιεξόδου με την εμπλοκή στο ΟΣΔΕ, που καθυστερεί την έναρξη της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων. Οι τελευταίες πληροφορίες περιγράφουν το απόλυτο «μπάχαλο» στον οργανισμό πληρωμών, που έχει ανοιχτά σειρά ζητημάτων με αντίκτυπο στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.
Αναφορικά με το αδιέξοδο του "παγωμένου" ΟΣΔΕ, αυτό δεν οδηγεί σε ομηρία μόνο την ενιαία ενίσχυση, αλλά τα υπόλοιπα καθεστώτα, όπως το Μέτρο ΙΙ για τα Βιολογικά, τα Σχέδια Βελτίωσης και τα Οικολογικά Σχήματα, όπως σημειώνει στην Φ.Μ. γεωπόνος Μανόλης Χριστοδουλάκης από το Φορέα Πιστοποίησης της Επισκοπής, που έχει την ευθύνη της ενεργοποίησης για περίπου 5.000 αγρότες του νομού.
Η πρωτόγνωρη καθυστέρηση στη λειτουργία του ΟΣΔΕ "τινάζει στον αέρα" και τον προγραμματισμό τόσο της ΕΑΣΗ αλλά και των υπολοίπων φορέων πιστοποίησης. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο κ. Φιλιππάκης. "Σε κανονικές συνθήκες δουλεύουμε τις ενεργοποιήσεις με το 15% της δυναμικότητας των υπαλλήλων μας. Τώρα, όταν θα ανοίξει το σύστημα θα πρέπει να φτάσουμε στο 110% ή και στο 120% της δυναμικότητας μας, για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία που απαιτείται δουλεύοντας νυχθημερόν, σαββατοκύριακα και αργίες. Φοβάμαι πως δεν θα είναι όλα έτοιμα και υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε μία πληρωμή τον Δεκέμβριο", συμπληρώνει ο κ. Φιλιππάκης.

 Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

ΔΑΦΕΡΜΟΣ 450×450
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ