Νέα σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων
Αρνητικά στον ιό της πανώλης, βγήκαν τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν στη διάρκεια των ελέγχων σε ποιμνιοστάσια του Ηρακλείου, μέχρι και τις 7 Αυγούστου, από τα κλιμάκια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και εστάλησαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι έγιναν σε ακτίνα 3, 10 χλμ. αλλά και 13 χλμ. από τα ποιμνιοστάσια σε Εθιά και Παρανύμφους του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, όπου και εντοπίστηκαν στις αρχές Αυγούστου τα δύο θετικά κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό σε όλη την Κρήτη. Μάλιστα όταν ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι έγινε και επανέλεγχος στη ζώνη των 3 χιλιομέτρων.
Σήμερα, όπως έγραψε το Cretalive, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης συγκάλεσε νέα έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και με τη συμμετοχή των βουλευτών Φραγκίσκου Παρασύρη, Μανώλη Χνάρη και Παύλου Πολάκη, εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού και των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως επισημαίνεται, αυτό που πιθανότατα θα κρίνει το άνοιγμα των σφαγείων είναι τα αποτελέσματα των δειγμάτων από τους ελέγχους που έγιναν στις 8 και 9 Αυγούστου. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι το μέτρο της απαγόρευσης σφαγής είναι πανελλαδικό και κάθετο, και η σχετική απόφαση για άρση της θα πρέπει να ληφθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι η παράταση του κλεισίματος των σφαγείων μέχρι και τις 19 Αυγούστου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο της Κρήτης.
"Η πίεση είναι προς την κατεύθυνση να ανοίξουν τα σφαγεία αυτή την εβδομάδα που διανύουμε. Δεν γίνεται να περιμένουμε μέχρι την Δευτέρα" ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης. "Μπορούμε να το πετύχουμε αφού συμφωνούμε όλοι" υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η Κρήτη με τόση παραγωγή έχει ελάχιστο προσωπικό. "Οι κτηνίατροι δούλεψαν εντατικά και σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία" τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
Περισσότερα από 400 τα δείγματα που ελέγχθηκαν
Την επισήμανση ότι είναι περισσότερα από 400 τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί τις τελευταίες ημέρες από το ν. Ηρακλείου, έκανε η Διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, Σοφία Λαμπρινίδη.
Η ίδια ανέφερε ότι το πρόβλημα "εισήχθη" από τη Ρουμανία, όπου δεν έκαναν ελέγχους για πανώλη. Σύμφωνα με την ίδια, οι Ρουμάνοι ζήτησαν με pcr test να έρχονται ζωντανά τα αμνοερίφια. Η Ελλάδα αρνήθηκε και γίνονται εισαγωγές μόνο σφαγμένων ζώων.
"Να ανοίξουν σφαγεία σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι"
"Δεν έπρεπε να μπει η πανώλη στη χώρα μας. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός αλλά ήταν σωστή απόφαση να κλείσουν 10 μέρες τα σφαγεία" ανέφερε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χνάρης, υπογραμμίζοντας ότι σε μια δυο μέρες θα πρέπει να υπάρξει πίεση στο Υπουργείο "να ανοίξουν τα σφαγεία σε Ρέθυμνο, Χανιά και Λασίθι με πρωτόκολλο ώστε να μην πηγαίνουν ζώα από το Ηράκλειο στους άλλους νομούς".
"Τώρα ούτε επιστημονικό ούτε ηθικό είναι να κρατάνε κλειστά τα δικά μας σφαγεία και να εισάγουν από Ρουμανία" ανέφερε ο Ρεθυμνιώτης βουλευτής.
Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, επισημαίνοντας ότι έτσι θα "προστατευτούν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι".