«Όλος ο κόσμος κοπελιά,
εσένα καμαρώνει,
γιατί η κάθε σου πενιά ,
και το θεριό μερώνει»«Οσ' είναι η πένα σου γλυκιά,
θα ναι και η ψυχή σου,
για αυτό χρυσή θα ευχηθώ
την τύχη τη δική σου»
Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη
Η μαντολινάρισσα κοπελιά που σαγήνευσε το κοινό στην Βραδιά Μαντολίνου του Κρουσώνα στα μέσα του καλοκαιριού, για την οποία γράφτηκαν οι παραπάνω μαντινάδες από το δάσκαλο – λυράρη Αλέκο Φασουλάκη, είναι η Ειρήνη Κοκολογιάννη!
Η 16χρονη Κρουσανιώτισσα μαθήτρια της Β΄ Λυκείου αναδεικνύεται σε ένα σπουδαίο και πολλά υποσχόμενο μουσικό ταλέντο από την νέα γενιά του χωριού, στα βήματα της παράδοσης.
Συναντήσαμε την Ειρήνη στο σπίτι του παππού Αποστόλη και της γιαγιάς Ειρήνης, απέναντι από την κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας στον Κρουσώνα και εντυπωσιαστήκαμε με την ευγένεια, την ωριμότητα και σοβαρότητα του χαρακτήρα της. Είναι το τέταρτο παιδί της όμορφης οικογένειας του Γιώργου και της Ευπραξίας Κοκολογιάννη, που όσοι τους γνωρίζουν, πιστοποιούν την περιγραφή μας!
Η Ειρήνη, "πατάει" με μαεστρία στα τάστα του μαντολίνου και εντυπωσιάζει, από εκείνη την παρθενική της εμφάνιση -στο πάλκο σε μεγάλο κοινό- στην φετινή Βραδιά Μαντολίνου του Κρουσώνα. Καθ' όλη την διάρκεια του καλοκαιριού όμως συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις στο πλάι καταξιωμένων κρητικών καλλιτεχνών.
Όπως λέει ο σοφός λαός "Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει"! Έτσι και η μαλεβιζιώτισσα κοπέλα, προέρχεται από οικογένεια που έχει στο πετσί της την κρητική μουσική, καθώς ο παππούς της, Μιχάλης Κοκολογιάννης εδώ και 40 χρόνια είναι γνωστός λυράρης του Κρουσώνα ενώ και ο πατέρας της, Γιώργος Κοκολογιάννης είναι από τους καταξιωμένους λαουτιέρηδες. Ο ίδιος έχει ευτυχήσει να παίξει με πάρα πολλούς λυράρηδες του χωριού. Επίσης, και ο μικρός της αδερφός Αποστόλης παίζει λύρα και το τελευταίο καιρό συμμετέχει επιλεγμένα σε γλέντια με το δικό του συγκρότημα.
Έτσι και τα δύο μικρότερα μέλη της οικογένειας έχουν πολλά ακούσματα από τον πατέρα τους και τον παππού τους με πολλές παρέες του παλαιού καιρού. Ο Γιώργος Κοκολογιάννης από πολύ μικρή ηλικία είχε ανεβάσει στο πάλκο πλάι του, τόσο την Ειρήνη όσο και τον αδερφό της Αποστόλη, και πάντα οι δύο τους, ήταν παρόντες στα μικρά ή μεγάλα κρητικά γλέντια της οικογένειας.
Η «ξαστεριά» σε μια χορδή αποκάλυψε το ταλέντο
Την Ειρήνη όμως, κέρδισε το μαντολίνο!
Παίζει και λαούτο με δάσκαλο βέβαια τον πατέρα της που με καμάρι την αποκαλεί «μούσα» του!
Σε ηλικία μόλις 7 ετών οι γονείς της ανακάλυψαν το έμφυτο καλλιτεχνικό της υπόβαθρο και την ικανότητα της να ακούει και να ακολουθεί με το μαντολίνο της τους σκοπούς!
Έτσι όπως η ίδια μας λέει, ακούγοντας τον μικρό της αδερφό Αποστόλη στα μαθήματα λύρας, με την μονόχορδη παιδική κιθάρα που είχε αποκτήσει από το πανηγύρι της Αγίας Ειρήνης, ξεκίνησε μόνη της -χωρίς να γνωρίζει νότες- να παίζει την "ξαστεριά".
Εκείνη η «ξαστεριά» ώθησε τον πατέρα της, να απευθυνθεί στον πρώτο δάσκαλο της Ειρήνης, τον Μανούσο Σταυρακάκη, αγοράζοντας της και το πρώτο της μαντολίνο. Στην συνέχεια είχε δασκάλους και τους Ηρακλή Πρινιανάκη και Μιχάλη Μπελιβάνη από το Θύραθεν, που βρέθηκαν κοντά της, στα πρώτα της βήματα στην μουσική παιδεία.
Η Ειρήνη, που είναι ένα νέο παιδί με καρδιά και σκέψη ενήλικα, μας μιλά για τα όνειρα της υπογραμμίζοντας πως στους αρχικούς της στόχους, είναι να περάσει στο Πανεπιστήμιο και παράλληλα να συνεχίσει και να διευρύνει τις μουσικές της σπουδές. Μας εξομολογείται πως στα σχέδια της είναι να μάθει να παίζει και κιθάρα! Της αρέσουν πολύ τα παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως εργοθεραπεία και λογοθεραπεία.
«Παράλληλα με τις σπουδές μου σκέφτομαι να παρακολουθώ μαθήματα και σε ωδεία για να εξελίξω όσο μπορώ τις γνώσεις μου στην μουσική. Θέλω να εμβαθύνω τις γνώσεις μου στην παραδοσιακή μουσική αλλά μου αρέσει πολύ και το έντεχνο. Θα ήθελα να ασχοληθώ και με την ελληνική έντεχνη μουσική» σημειώνει.
Οι παρέες των νέων του Κρουσώνα «φυτώριο» της παράδοσης
Στην κουβέντα μας αναφέρεται επίσης στις δυσκολίες που συναντά ένας νέος από την επαρχία που επιθυμεί να σπουδάσει μουσική.
«Δεν λείπουν όμως οι παρέες που βοηθούν ένα παιδί που αγαπά την μουσική και παίζει κάποιο μουσικό όργανο να το εξασκήσει», τονίζει η μητέρα της Ευπραξία.
Οι παρέες νέων με μουσικά όργανα, είναι σχεδόν καθημερινότητα στον Κρουσώνα!
Με κάθε αφορμή νέοι του χωριού φίλοι και συγγενείς οργανώνουν μικρές και άλλοτε μεγαλύτερες παρέες και στήνουν τα δικά τους μικρά και μεγάλα γλέντια που βασίζονται στην κρητική παράδοση. Όπου την καλέσουν μαζί με τον αδερφό της δίνει το παρόν.
Αλλά κυρίως με τους φίλους της στην αυλή του μαγαζιού τους (στο οβελιστήριο, την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούν εδώ και πολλά χρόνια απέναντι από την κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας).
«Κάνουμε παρέες το βράδυ , παίζουμε και τραγουδάμε όλοι μαζί. Έτσι διασκεδάζουν οι νέοι του Κρουσώνα. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που να μην παίξω μαντολίνο», λέει με καμάρι η Ειρήνη. Φανατικός θαυμαστής της, ο παππούς Αποστόλης που την ακούει καθημερινά να παίζει μαντολίνο.
Μας λέει πως μαγεύεται από τους παλαιούς σκοπούς του Σκορδαλού , του Μουντάκη και αποκαλύπτει πως την ενδιαφέρει και το τραγούδι. Αν και δεν έχει ταλέντο να σκαρώνει η ίδια μαντινάδες, νευριάζει όταν σε γλέντια ακούγονται άκυρες μαντινάδες, όπως μας λέει.
«Την Κρήτη βγάνεις στα ψηλά
Ειρήνη του Κρουσώνα
που είναι μάνα του γλεντιού
και μάνα του αγώνα»,
έγραψε πρόσφατα για την Κρουσανιώτισσα μαντολινάρισσα η μεγάλη μαντιναδολόγος Δέσποινα Σπαντιδάκη.
Και ο Αλέκος Φασουλάκης συμπλήρωσε:
"Πάντα ο Κρουσώνας έβγανε,
ανθρώπους μερακλήδες,
για αυτό τση Ειρήνης οι πενιές,
μας γέμισαν ελπίδες".
«Διασκεδάστε με την μουσική όχι με τις κούπες»
Προσκαλεί τους νέους συνομήλικους της να ασχοληθούν με την παραδοσιακή μουσική. «Η μουσική σε γεμίζει με συναισθήματα που δεν μπορείς να τα περιγράψεις με λόγια. Σε κάνει να νιώθεις διαφορετικά. Η μουσική σε χαλαρώνει, σε κάνει να ξεχνιέσαι. Όταν πιάνεις το όργανο και ξεκινάς να παίζεις δεν σκέφτεσαι τίποτα».
Αισθάνεται μοναδικά, όπως λέει, που ξεχωρίζει μέσα σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον, επισημαίνοντας πως και η γυναίκα μπορεί να προσφέρει πολλά και στην κρητική παραδοσιακή μουσική. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή όταν παίζω μουσική και να έχω κάτω κοινό, να με ακούει».
Πιστοποιώντας σε κάθε λεπτό της κουβέντας μας την ωριμότητα που την διακρίνει, δεν παραλείπει να συστήσει στους νέους να γλεντούν με την παράδοση χωρίς τις "κούπες", όπως λέει χαρακτηριστικά. «Σε όποιο γλέντι και να πας διασκέδασε ακολούθησε την μουσική και γλέντησε μαζί της. Μην πεις, ιδιαίτερα αν θα πρέπει να οδηγήσεις. Τόσα νέα παιδιά έχουν χαθεί στους δρόμους… Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέσεις σε κίνδυνο την ζωή σου και την ζωή των άλλων. Δεν χρειάζεται να προκαλέσεις τόσο πόνο. Σε ένα γλέντι η αλόγιστη χρήση του ποτού μπορεί να το χαλάσει, με τις φασαρίες που πολλές φορές ξεσπούν. Όλοι οι νέοι πρέπει να έχουμε αξίες και ιδανικά! Να έχουμε μαζί μας βοηθό, την πίστη μας και την οικογένεια μας για ένα καλύτερο κόσμο. Ονειρεύομαι μια διαφορετική γενιά με περισσότερες αξίες και όχι εξαρτήσεις και βλακείες!», καταλήγει η Ειρήνη στέλνοντας σπουδαία μηνύματα στην νέα γενιά!
Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ