Αναστάτωση επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Κρουσώνα μετά τις συγχωνεύσεις των δύο τμημάτων της Γ΄ Γυμνασίου σε ένα.
Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη
Γονείς και σύλλογος διδασκόντων του γυμνασίου Κρουσώνα δηλώνουν αγανακτισμένοι για την συγχώνευση που επιβλήθηκε στα τμήματα του σχολείου. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως ο χωροταξικός σχεδιασμός που έχει επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια έχει στερήσει από το Γυμνάσιο Κρουσώνα το μαθητικό δυναμικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του.
Όπως αναφέρουν, το θέμα δεν προέκυψε φέτος με τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις που επέβαλε το Υπουργείο Παιδείας ανά την επικράτεια, καθώς χρόνια τώρα έχει τεθεί ζήτημα για την διευθέτηση του μαθητικού δυναμικού.
Έχει ζητηθεί όπως αναφέρουν, να σταλούν από άλλα χωριά παιδιά που θα ενισχύσουν το Γυμνάσιο Κρουσώνα και θα αποσυμφορήσουν τα άλλα σχολεία του Μαλεβιζίου. Συγκεκριμένα, λένε πως τα τελευταία χρόνια, άλλα σχολεία του Μαλεβιζίου δεν μπορούν να δεχτούν μαθητές, λόγω έλλειψης χώρου, και τους στέλνουν σε σχολεία του Ηρακλείου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να φοιτήσουν με καλύτερες συνθήκες στο σχολείο του Κρουσώνα, που μπορεί άνετα να τους φιλοξενήσει. Αναφέρουν μάλιστα πως οι μαθητές των των Καλεσών δεν εγγράφονται στο Γυμνάσιο του Κρουσώνα, παρόλο που χιλιομετρικά είναι πολύ εγγύτερα σε σύγκριση με την Τύλισσο.
Στην πραγματικότητα οι δύο σύλλογοι επιδιώκουν να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το θέμα της χωροθέτησης του μαθητικού δυναμικού πριν να είναι πολύ αργά και οδηγηθεί σε κατάργηση το ιστορικό Γυμνάσιο του Κρουσώνα, στο οποίο έχουν φοιτήσει διακεκριμένοι επιστήμονες που κατάγονται τόσο από το μεγάλο κεφαλοχώρι αλλά και από τα γειτονικά χωριά.
Επίσκεψη στη δευτεροβάθμια
Αύριο στο μεταξύ εκπρόσωποι από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και των διδασκόντων του Γυμνασίου Κρουσώνα θα μεταβούν στην Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ηρακλείου προκειμένου για να καταθέσουν επίσημα τις θέσεις τους ενώ έχουν κληθεί να παραστούν η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας στο δήμο Μαλεβιζίου Μαρίνα Βογιατζή, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για την ΔΕ Κρουσώνα Γρηγόρης Φασουλάκης εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μαλεβιζίου.
Η θέση του δήμου
Με δηλώσεις της πάντως στη Φωνή του Μαλεβιζίου η αντιδήμαρχος Παιδείας Μαρίνα Βογιατζή τόνισε πως το ζήτημα των συγχωνεύσεων αποτελεί θέμα του υπουργείου. Σημείωσε πάντως πως σε ότι αφορά την χωροθέτηση για την κατανομή του μαθητικού δυναμικού, αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί πολύ συζήτηση και δεν θεωρείται μια απλή διαδικασία.
Η κοινή ανακοίνωση των συλλόγων αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
Κοινή Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Κρουσώνα
“Δηλώνουμε αγανακτισμένοι για το κύμα συγχωνεύσεων που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα και που έχει φθάσει και στην περιοχή μας.
Το Γυμνάσιο Κρουσώνα είναι ένα μικρό σχολείο που συντηρείται μόνο από τα δύο δημοτικά του Κρουσώνα, από τέσσερα παιδιά από τις Κορφές και ένα από το Λουτράκι.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός που έχει επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια έχει στερήσει από το Γυμνάσιο Κρουσώνα το μαθητικό δυναμικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του.
Στον αντίποδα βρίσκονται τα άλλα γυμνάσια του Δήμου Μαλεβιζίου που λειτουργούν ως τάξεις τις αίθουσες πολλαπλών αλλά και λυόμενες και διαθέτουν μαθητές περισσότερους από όσους μπορούν να αντέξουν και από όσο είναι παιδαγωγικά ορθό.
Χρόνια παρακαλάμε για καλύτερη διευθέτηση του μαθητικού δυναμικού και να σταλούν από άλλα χωριά παιδιά που θα ενισχύσουν το Γυμνάσιο Κρουσώνα και θα αποσυμφωρήσουν τα άλλα σχολεία του Μαλεβιζίου. Τα τελευταία, μάλιστα, τους μαθητές που δεν μπορούν να δεχτούν λόγω έλλειψης χώρου, τους στέλνουν σε σχολεία του Ηρακλείου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να φοιτήσουν με καλύτερες συνθήκες στο σχολείο μας, καθώς υπάρχει άνεση χώρου που δίνει τη ευχέρεια για τη φιλοξενία κι άλλων μαθητών. Να σημειωθεί ότι και τα παιδιά των Καλεσών δεν εγγράφονται στο Γυμνάσιο του Κρουσώνα, παρόλο που χιλιομετρικά είναι πολύ εγγύτερα.
Να σημειωθεί ότι ήδη το Γυμνάσιο από κοινού με το Λύκειο Κρουσώνα έχουν καταθέσει πρόταση (αρ. Πρωτ. Φ.19.1/18/23-1-2024) χωροταξικής κατανομής των μαθητών/τριών του Δήμου Μαλεβιζίου προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι μαθητές Καλεσσίων, Κεραμουτσίου, Καμαρίου και Καβροχωρίου στα σχολεία του Κρουσώνα.
Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν είναι ηθικό ο Κρουσώνας και τα παιδιά του να γίνουν τα «θύματα» των λανθασμένων αυτών χειρισμών. Όμως ήδη τον Ιούνιο του 2024 συγχωνεύτηκε η Β΄ Τάξη και τώρα, ενώ έχει ξεκινήσει με άλλα δεδομένα η χρονιά, ζητείται να γίνει το ίδιο και για τη Γ΄Τάξη. Έτσι, από 6 τα τμήματα γίνονται πλέον 4.
Εμείς, ως Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και Διδασκόντων του Γυμνασίου Κρουσώνα ζητάμε τουλάχιστον για φέτος και λόγω των μαθησιακών προβλημάτων που υπάρχουν στη Γ΄ τάξη να υπάρξει μια εξαίρεση στη συγχώνευση των παιδιών της συγκεκριμένης τάξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τμήματα αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερες μορφωτικές και μαθησιακές ανάγκες. Εξάλλου η σχολική χρονιά έχει αρχίσει και η συγχώνευση αυτή προκαλεί αναστάτωση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και γενικά σε όλη την τοπική κοινωνία. Κυρίως όλα αυτά λειτουργούν εις βάρος των μαθητών που ήδη παρουσιάζουν δυσκολίες στα τμήματα στα οποία βρίσκονται και κινδυνεύουν να «χαθούν» στην επικείμενη συγχώνευση των τμημάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά της Γ΄ τάξης είναι παιδιά της τηλεκπαίδευσης και έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη αρκετά.
Ζητάμε, τέλος, να διορθωθεί το λάθος και να υπάρξει δέσμευση ότι από του χρόνου θα γίνει σωστότερος διαμοιρασμός των μαθητών του Μαλεβιζίου, ώστε ο τόπος να διατηρήσει τη ζωντάνια και την περηφάνια του”.


