Το κανάλι και η διάβρωση της παραλίας βλάπτουν σοβαρά την Αγία Πελαγία (βίντεο)

Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίας για πολλοστή φορά ζητούν να δοθούν επείγουσες λύσεις για ο " τόπος πεθαίνει"

«Η Αγία Πελαγία δεν είναι όπως παλιά δεν ξαναερχόμαστε!» τέτοια μηνύματα και πολλές αρνητικές κριτικές που σχετίζονται με το κανάλι ομβρίων της περιοχής έχουν αρχίζει να φιγουράρουν στο διαδίκτυο και ήδη έχουν κάνει μεγάλη ζημιά, λένε μιλώντας στη Φ.Μ επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

 

Το «καμπανάκι» κινδύνου για το γραφικό αυτό σημείο που κάποτε ήταν «η κότα που έκανε το χρυσό αυγό» στον δήμο Μαλεβιζίου έχει αρχίσει να χτυπά τα τελευταία χρόνια.
Η κατάσταση ωστόσο κάθε έτος επιδεινώνεται ενώ πλέον ορατές είναι οι επιπτώσεις της διάβρωσης της παραλίας. Από το κανάλι προς την κατεύθυνση που είναι το εκκλησάκι η παραλία έχει εξαφανιστεί.
Παλιές φωτογραφίες της δεκαετίας του 60 και του 70 δείχνουν την αλλοίωση που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον ενώ φοβερές είναι οι αλλαγές στην ακτογραμμή και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Δε βρίσκεται καμία λύση με το κανάλι

Το κανάλι ομβρίων της Αγίας Πελαγίας που λειτουργεί ως αντιπλημμυρικό από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί Κώστα Μαμουλάκη είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από τους κατοίκους.
Βέβαια κανείς δε φανταζόταν ότι μερικά χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2022, θα γινόταν υγρός τάφος για δυο συνανθρώπους μας.
Μεταξύ των θητειών των δημοτικών αρχών από το 2017 μέχρι σήμερα βρίσκεται στην επικαιρότητα.
Οι κάτοικοι συνεχώς ζητούν να βρεθεί μια μόνιμη λύση καθώς οι πειραματισμοί δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Μετά τα τραγικά περιστατικά του 2022 όλοι περίμεναν ότι κάτι θα αλλάξει, αλλά μάταια.
Το νερό συνεχίζει να είναι στάσιμο, ενώ το θέμα με τη δυσοσμία και τα κουνούπια είναι μόνιμο.
Το κυριότερο ωστόσο είναι το θέμα της ασφάλειας τους.
Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν ζήσει και τις δύο προηγούμενες πλημμύρες πριν το 2022, μιλώντας στην εφημερίδα, τόνισαν ότι πρώτα τα κάγκελα που υπήρχαν και μετέπειτα η ξύλινη περίφραξη επιβαρύνουν την κατάσταση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Διότι το ορμητικό νερό θα συγκρατήσει όποια φερτά υλικά ωστόσο θα γυρίσει πίσω με την ίδια ορμή αφού βρίσκει φυσικό εμπόδιο.
Όπως λένε οι ίδιοι που είχαν και ζημιές τον Οκτώβριο του 2022, το νερό γύρισε προς τα πίσω στο χωριό 200 μέτρα για αυτό έγινε ότι έγινε στην περιοχή.

«Να βγουν τα κάγκελα. Σταματάνε εδώ μπάζα και το νερό γυρνάει πίσω. Εγώ πλημμύρησα στα 200 μέτρα πιο πάνω. Αν έφευγαν τα νερά προς τη θάλασσα δεν θα πλημμύριζε όλο το χωριό» είπε επιχειρηματίας της περιοχής.

Άλλη κάτοικος που έχει μεγαλώσει στην Αγία Πελαγία σημείωσε: «Εγώ δεν είμαι μηχανικός έχω μεγαλώσει εδώ πέρα όμως.
Παλιά ήταν βάλτος, μετά από πάνω έριξαν άσφαλτο και τα νερά φεύγανε υπογείως . Τώρα εδώ βουρκιάζουνε…» .

«Όλη τη σεζόν αυτή η κατάσταση είναι αίσχος. Τόσα χρήματα και δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα» είπε άλλος επιχειρηματίας.

«Πεταμένα λεφτά χωρίς καμία λύση. Εμείς βιώσαμε και άλλες δυο μεγάλες πλημμύρες στο παρελθόν.
Κάποιος που ήθελε να καταστρέψει την περιοχή έκανε αυτό το πράγμα», συμπλήρωσε άλλος.

«Σταμάτησαν να έρχονται οι Έλληνες θα σταματήσουν και οι τουρίστες»

Όλη αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει την επισκεψιμότητα της περιοχής, σύμφωνα με τους ίδιους.
Να σημειωθεί ότι η Αγία Πελαγία σε αριθμό κλινών είναι στις πρώτες θέσεις μετά τη Χερσόνησο.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν τρόπο να κρατάνε τους πελάτες τους.
Δε συμβαίνει όμως το ίδιο τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Σταδιακά οι επισκέπτες έχουν αρχίσει να ελαττώνονται όπως λένε ενώ επιπλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν και τις αρνητικές κριτικές που υπάρχουν στο διαδίκτυο, συνοδευόμενες με φωτογραφίες από το κανάλι.
Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τους ντόπιους επισκέπτες λένε οι ίδιοι, οι οποίοι σταδιακά άρχιζαν να αραιώνουν.
Τώρα φοβούνται να μην γίνει το ίδιο και με τους ξένους επισκέπτες και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
«Γάλλοι τουρίστες που ερχόντουσαν χρόνια σε εμάς, εμφανίστηκαν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την εικόνα της περιοχής και έγραψαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ότι δεν πρόκειται να έρθουν ξανά. Αυτούς τους πελάτες τους χάσαμε…. », ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής που έχει δωμάτια.

«Από την ημέρα που βρέθηκε το κανάλι στο κεντρικό δρόμο της Αγίας Πελαγίας άρχιζε ο κόσμος να φεύγει. Όσοι ερχόντουσαν από το Ηράκλειο δεν έρχονται πια. Προτιμάνε άλλες κοντινές παραλίες, όχι όμως την κεντρική παραλία της Αγίας Πελαγίας», ανέφεραν άλλοι .

« Δυστυχώς, κάθε χρόνο η Αγία Πελαγία υποβαθμίζεται . Αντί να αναβαθμίζεται συμβαίνει το αντίθετο. Τώρα χάνουμε και την παραλία….».

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέχρι να βγει η χρηματοδότηση χάθηκε εντελώς  η παραλία

 

Αυτό το τελευταίο θέμα της διάβρωσης, που όλο ακούνε ότι θα έρθει λύση , είναι το νέο χτύπημα  που δέχεται η περιοχή.

Οι κάτοικοι ως προς τη λύση βέβαια είναι δύσπιστοι διότι την επέκταση  της παραλίας  την ακούνε από την εποχή του Κώστα Μαμουλάκη που ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες, από τα χείλη του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, και από τον σημερινό δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα, που ολοκλήρωσε το φάκελο.

Σε πρόσφατες δηλώσεις ο κ. Μποκέας επανέλαβε ότι η επέκταση της παραλίας  είναι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και αναμένουν τρία χρόνια τώρα  να ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ, για να κατατεθεί η σχετική πρόταση.

 

 

«Ο τόπος πεθαίνει»

 

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, η υπομονή των κατοίκων έχει εξαντληθεί. Ειδικά η κατάσταση με το κανάλι δεν μπορεί να συνεχιστεί, όπως αναφέρουν αγανακτισμένοι.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση επιχειρηματία που δραστηριοποιείται περισσότερα από  40 χρόνια στην περιοχή.

Οι περιουσίες τους το 2022, καταστράφηκαν. Η ζημία άγγιξε τα 250.000 σύμφωνα με τον ίδιο, στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Πήραν πίσω 40.000 ευρώ και προσπάθησαν να  ορθοποδήσουν. Εκείνες τις  ημέρες η Φ. Μ είχε καταγράψει τις εικόνες της καταστροφής μέσα στα σπίτια και τα καταστήματά τους. Σήμερα ένα σημάδι στην πόρτα θυμίζει που είχε φτάσει το νερό. Η σύζυγος θα μας πει ότι ακόμα και σήμερα βγάζει λάσπες.  Ο σύζυγος ζητάει από τους αρμοδίους να  βρουν  λύσεις στην Αγία Πελαγία, διότι ο τόπος παθαίνει.

 

 

Ο ίδιος σημειώνει: « Χωρίς να θεωρηθεί ότι στρεφόμαστε εναντίον κάποιου προσωπικά, καλούμε το αρμόδιο υπουργείο και την Περιφέρεια Κρήτης, να πάρουν θέση και να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί ο τόπος πεθαίνει. Η περιοχή εκπέμπει SOS. Νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε. Δεν πρέπει να περιμένουμε μυρολατρικά να λυθεί το πρόβλημα από μόνο του. Να γίνει κάτι και μάλιστα γρήγορα. Οι ξένοι  συνεχώς τραβούν φωτογραφίες με τα κινητά τους και τις στέλνουν οπουδήποτε. Δέστε την κατάσταση που υπάρχει και βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ