Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Όλα τα θέματα που «καίνε» τον δήμο Μαλεβιζίου, αντιπλημμυρική προστασία και χρήσεις γης θέτει επί τάπητος το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ήδη έχει αρχίσει να εκπονείται.
Ζητήματα που χρονίζουν και μπλέκουν μέσα στην πολύ επίπεδη αρχικά νομοθεσία αντιμετωπίζονται με fast track διαδικασίες και το Μαλεβίζι αρχίζει να βλέπει φως!
Η μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει να εκπονήσει τις μελέτες και να προτείνει τα αναγκαία έργα, ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα όπως αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση για την πορεία εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΔΣ) Μαλεβιζίου, έχει ήδη ολοκληρώσει το στάδιο των προμελετών και τις τελικές να αναμένονται αρχές του νέου έτους.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας που χαρακτήρισε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως δώρο, η μελέτη έχει λάβει υπόψη της, την επίπονη δουλειά που έχει γίνει στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Γαζίου και ΣΧΟΑΠ Τυλίσου και Κρουσώνα.
Τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το σχέδιο είναι η θωράκιση της περιοχής από την κλιματική κρίση. Οριοθετούνται επίσης χρήσεις γης, γίνεται ζωνοποιήση των χρήσεων που θα κατευθυνθούν δηλαδή οι παραγωγικές δραστηριότητες που θα γίνουν τουριστικοί υποδοχείς και που θα υπάρχει οικιστική ανάπτυξη.
Κατά συνέπεια βαρύτητα δίνεται στις υδραυλικές μελέτες αλλά κυρίως στο επόμενο στάδιο που είναι η εφαρμογή, δηλαδή τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν.
Η συντονίστρια της ομάδας μελέτης, Αλεξάνδρα Παπαδήμα, σημείωσε ότι το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο έχει μια φάση λόγων των ειδικών συνθηκών του δήμου Μαλεβιζίου.
Παράλληλα με τη χωροταξική πολεοδομική μελέτη και τη χωροθέτηση και τακτοποιήσει των χρήσεων γης εκπονείται και μελέτη για τη μειώσει της πλημμυρικής διακινδύνευσης.
«Κινούμαστε με fast trach διαδικασίες και ολοκλήρωση υλοποίησης εντός 12μηνου.
Μετά υπάρχει ένα δίμηνο διαβούλευσης και στη συνέχεια διαδικασία θεσμοθέτησης από το ΣτΕ και έκδοση προεδρικού διατάγματος», όπως ανέφερε.
Ο Βασίλης Τσακίρης, που έχει την επίβλεψη και τον συντονισμό τω υδραυλικών μελετών δήλωσε ότι πολύ άμεσα παραδίδεται η μελέτη μείωσης πλημμυρικής διακινδύνευσης του ΕΠΣ του δήμου Μαλεβιζίου.
«Είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τον δήμο Μαλεβιζίου για να προχωρήσει σε υποδομές αντιπλημμυρικής με το συντομότερο δυνατό τρόπο.
Οι περιοχές που έχουν μελετηθεί είναι αυτές που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυτές οι περιοχές, Αγία Πελαγία, Λυγαριά, Παλαιόκαστρο, έχουν μελετηθεί διεξοδικά.
Θα καταλήξουμε με το ΥΠ. Περιβάλλοντος, το ΤΕΕ και τον δήμο Μαλεβίζιου σε προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες και που θα δώσουν μια σημαντική ώθηση στην περιοχή με ασφάλεια σε σχέση με τα φαινόμενα που αντιμετωπίζει ο δήμος το τελευταίο διάστημα.
Μια από τις προτάσεις είναι η κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης», όπως σημείωσε.
Στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στη Πινακοθήκη Τυλίσου, οι μελετητές αναφέρθηκαν στην μεθοδολογία της εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και συζήτησαν :
• Θέματα αναπτυξιακής φυσιογνωμίας του Δήμου, και χωροταξικής οργάνωσης
• Θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς
• Θέματα που αφορούν στα δίκτυα υποδομής: Το οδικό δίκτυο, νέες χαράξεις κ.λπ. σε επίπεδο Δήμου και οικισμών, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών κ.λπ., σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, υφιστάμενα και προγραμματιζόμενα συστήματα άρδευσης.
• Θέματα Πολεοδομικής οργάνωσης. Υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προβλήματα και αναγκαίες παρεμβάσεις.
• Θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία και μείωση πλημμυρικής διακινδύνευσης του Δήμου.
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο υλοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την εκπόνηση του οποίου έχει αναθέσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου.