Δ.Ε.Υ.Α ή Υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης (Υπ.Υ.Α) ?

Μαρκογιαννάκης Γιώργος                                            

Τέως Δήμαρχος Γαζίου  

 

Πρόσφατα η κυβέρνηση αξιοποιώντας το γεγονός της δεινής θέσης, λόγω της  οικονομικής κατάστασης, που έχουν περιέλθει οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), έβαλε θέμα την κατάργησή τους και την δημιουργία αντίστοιχων επιχειρήσεων σε περιφερειακό ή νομαρχιακό επίπεδο.

Ο μελλοντικός στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση και του νερού…

Το νερό είναι το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό για την ύπαρξη του Ανθρώπου και ΔΕΝ θα πρέπει να γίνει εμπορεύσιμο είδος.

Εξάλλου το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα, σε συνδυασμό με τις μαζικές διαμαρτυρίες των Δήμων, δείχνει τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Προκειμένου να δοθούν αξιόπιστες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις θα πρέπει πρώτα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης ιδρύονται με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων και λειτουργούν με ειδικό καθεστώς, ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Έτσι  χωρίς τις πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου, μπορούσαν να συντάσσουν και να καταθέτουν τις μελέτες σε ευρωπαϊκά και τομεακά προγράμματα, εντάσσοντας και υλοποιώντας, με συνοπτικές διαδικασίες, τα απαραίτητα έργα.

Με αυτά τα δεδομένα τα τελευταία 30 χρόνια, βοήθησαν σημαντικά τους νέους δήμους, με την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών, έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων υδάτων συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το νομικό καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΥΑ είχε και τα αρνητικά του:

  • Το γεγονός της επιβολής του 80% στους λογαριασμούς ύδρευσης για τη δημιουργία αποθεματικού, για τη πληρωμή των ''ώριμων'' μελετών, καθώς και για το ποσοστό της συμμετοχής στα προγράμματα για την υλοποίηση των έργων.
  • Την επιβολή ΦΠΑ στους λογαριασμούς.
  • Την ''δυσκολία΄΄ είσπραξης των οφειλών από τους κακοπληρωτές
  • Την αδυναμία βεβαίωσης των οφειλών στην ΔΟΥ-εφορεία.
  • Το υψηλό ενεργειακό κόστος των γεωτρήσεων.
  • Το γεγονός ότι από το 2010 και μετά οι ΔΕΥΑ εντάχτηκαν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον πολιτικό τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ, είχαν σαν αποτέλεσμα την δραματική οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει σήμερα.

Μετά από όλα αυτά θεωρώ ότι ''εξέλιπαν οι λόγοι'' για τους οποίους ιδρύθηκαν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ όλες οι ΔΕΥΑ να ενταχθούν στους Δήμους, μαζί με το  προσωπικό και τα τεράστια περιουσιακά τους στοιχεία και να λειτουργούν ως υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης (Υπ.Υ.Α)

Την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία της νέας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Στη συνέχεια τα Δημοτικά συμβούλια και η ΚΕΔΕ θα πρέπει να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την μείωση του κοστολογίου χρέωσης της ενέργειας των γεωτρήσεων ύδρευσης, λόγω του κοινωνικού έργου που επιτελούν.

Επίσης οι δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στην δημιουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συνολικά και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ