Με πολύ μεγάλη επιτυχία, και ανακοινώσεις για τη γυναίκα πρώτη φορά Παγκοσμίως, της έρευνας του κ. Γιαννακουδάκη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου ΑΡΕΤΟΥΣΑ με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024.
Κατάμεστη η αίθουσα του ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΥ (καφέ-ρέστοραν) στο Ηράκλειο από κόσμο, που ήλθε να παρακολουθήσει τον ομιλητή, καθηγητή οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλη Γιαννακουδάκη και να απολαύσει μουσική και τραγούδια από τον Γιώργο Κούτσικα, με κρασί και πλούσια εδέσματα.
Ο κ. Γιαννακουδάκης ανέλυσε τις ενότητες: Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), Ενσωμάτωση της ΤΝ στην κοινωνία: Πλεονεκτήματα, Η Γυναίκα & Ο Άνδρας: Ιδιαιτερότητες, Ποιότητα ζωής: Κοινωνικό-Οικονομικά κριτήρια, Πραγματική ποιότητα ζωής: Προσωπική Ευημερία, Ευτυχία, Στερεότυπα και Προκαταλήψεις: Τα προβλήματα, Εργασιακές κλίσεις Ανδρών &: Γυναικών, Διερεύνηση της αξίας της Γυναίκας.
Αξίζει να αναφερθούμε στην έρευνα και το Στατιστικό δείγμα – Μεθοδολογία όπου τόνισε:
# Τα τελευταία 40 χρόνια έχω συλλέξει περισσότερα από 1.000.000 ψυχομετρικά δεδομένα, αναφερόμενα σε υπαρκτά πρόσωπα ηλικίας 10 έως 75 ετών από όλο τον κόσμο, καλύπτοντας όλες τις ηπείρους.
# Τα σχετικά ψυχομετρικά ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνουν 10 επίπεδα ελέγχου αλήθειας, εξασφαλίζοντας ότι, αν κάποιος δεν απαντήσει με ειλικρίνεια, το Έμπειρο Σύστημα δεν θα παράγει καμία σχετική αναφορά.
# Σήμερα, θα σας παρουσιάσω πρωτοποριακά στατιστικά αποτελέσματα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχω δημοσιεύσει. Θα ξεκινήσω με την ανάλυση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος Νέων Ανδρών και Γυναικών από την Ελλάδα.
# Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε το ΑΡΙΣΤΟΝ Τεστ Ανάλυσης της Προσωπικότητας &: Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ένα μοναδικό διεθνώς Έμπειρο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, σχεδιασμένο για την ανάλυση Ικανοτήτων, Δεξιοτήτων, και Προσωπικότητας (συμπεριλαμβανομένων εγγενών και επίκτητων χαρακτηριστικών). Σκοπός της ανάλυσης ήταν η χαρτογράφηση της προσωπικότητας και της κατανομής των επαγγελματικών τους κλίσεων (όχι μόνον προτιμήσεων).
Σχετικά με το θέμα μας, εν αρχή ην… η «Μητριαρχία»
Στην Μινωική Κρήτη επικρατούσε η μητριαρχία όπου οι γυναίκες κατείχαν εξαιρετική θέση στην κοινωνία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Γυναίκα:
# Ήταν η αρχηγός της οικογένειας και του γένους
# Μεταβίβαζε το οικογενειακό όνομα και τη φυλετική συγγένεια στα παιδιά της
# Μεταβίβαζε την περιουσία και όλα τα άλλα δικαιώματα στα παιδιά της
(το δικαίωμα στην κληρονομιά ανήκε μόνο στα κορίτσια)
Κατά την κλασική αρχαιότητα η γυναίκα εθεωρείτο (βιολογικά και ψυχολογικά) πλάσμα που δεν είχε την ικανότητα να ελέγξει τον εαυτό της και να αντισταθεί σε εξωτερικά ερεθίσματα, και συναισθήματα.
# Η γυναίκα εθεωρείτο ανίκανη να αναλάβει πρωτοβουλία.
# Η γυναίκα δεν μπορούσε να ψηφίζει, να κατέχει δική της γη ή να κληρονομεί.
Ανέλυσε τη Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ)
# Artificial Intelligence (AI): Μελετά τη λειτουργία του εγκεφάλου, τους μηχανισμούς της σκέψης και της νοήμονος συμπεριφοράς, καθώς και την ενσωμάτωση αυτών (σκέψη και συμπεριφορά) σε υπολογιστικές μηχανές και σε εξελιγμένες βάσεις δεδομένων που μαθαίνουν και προσαρμόζονται στο περιβάλλον.
# Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρώπινη νοημοσύνη για επεξεργασία πληροφοριών, ανεξάρτητα από το εάν η νοημοσύνη εξωτερικεύεται από άνθρωπο ή από μηχανή (π.χ. Ρομπότ, Υπολογιστή).
# Αποτελεί πεδίο έρευνας από τη δεκαετία του '50. Ωστόσο, ορισμένοι «τυχοδιώχτες» την ανακάλυψαν πρόσφατα και την παρερμηνεύουν βάναυσα…
# Δυστυχώς, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) είναι μια παρεξηγημένη έννοια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται «επιτήδειοι» οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την πρόθεση Ιδρυμάτων και Φορέων να αξιοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία, προσφέρουν υπηρεσίες και λογισμικό δήθεν Τεχνητής νοημοσύνης.
# Σημειωτέων ότι διαπιστώθηκε, εκ των υστέρων, ότι το 40% των νέων εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτήθηκαν για έργα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν χρησιμοποίησαν ούτε εργαλεία ούτε μεθοδολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.
# Αποτελεί πεδίο έρευνας από τη δεκαετία του '50. Ωστόσο, ορισμένοι «τυχοδιώχτες» την ανακάλυψαν πρόσφατα και την παρερμηνεύουν βάναυσα…
# Δυστυχώς, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) είναι μια παρεξηγημένη έννοια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται «επιτήδειοι» οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την πρόθεση Ιδρυμάτων και Φορέων να αξιοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία, προσφέρουν υπηρεσίες και λογισμικό δήθεν Τεχνητής νοημοσύνης.
# Σημειωτέον ότι διαπιστώθηκε, εκ των υστέρων, ότι το 40% των νέων εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτήθηκαν για έργα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν χρησιμοποίησαν ούτε εργαλεία ούτε μεθοδολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μίλησε για το πρόβλημα και τόνισε ότι : «Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι πολιτικοί συχνά δεν επιλέγονται με βάση αξιοκρατικά κριτήρια, ούτε αξιολογούνται μέσω ψυχομετρικών δοκιμασιών που εξετάζουν τις ικανότητες, τις δεξιότητες και την προσωπικότητά τους.
Επικαλούμαι το παράδειγμα του ισχύοντος συστήματος στη Γαλλία, όπου οι πολιτικοί παρακολουθούν εξειδικευμένα σεμινάρια σχετικά με την πολιτική, ενισχύοντας έτσι την κατάρτισή τους.
Απευθύνω ανοιχτή πρόκληση στους Έλληνες πολιτικούς να υποβληθούν σε τεστ προσωπικότητας, χωρίς καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τις αξίες ή τις προθέσεις τους».
Αναφέρθηκε στη Ποιότητα ζωής, όπου « το θέμα αφορά την αίσθηση του ατόμου για τον βαθμό ικανοποίησής του από τη ζωή, κυρίως το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, την υγεία του, και την αυτοεκτίμησή του».
Είπε για την Πραγματική ποιότητα ζωής: Ψυχομετρικοί παράγοντες για προσωπική εξέλιξη, ευημερία, και ευτυχία Αυτογνωσία και Αυτοεκτίμηση. Ψυχική και Σωματική Υγεία. Ισορροπία στη Ζωή. Οικογενειακό – Στενό Προσωπικό περιβάλλον Στερεότυπα και Προκαταλήψεις – Τα προβλήματα
(Η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων και το επικρατούν σύστημα αξιών της κοινωνίας)
«Η πλειονοψηφία των γυναικών: – πιστεύουν ότι η ηγεσία συνδέεται παραδοσιακά με ανδρικά χαρακτηριστικά
– έχουν βιώσει διακρίσεις στη σταδιοδρομία τους λόγω φύλου, γεγονός που ενδέχεται να τις ωθεί να αποδέχονται τις παραδοσιακές απόψεις για την ηγεσία αμφισβητούν τις ηγετικές τους ικανότητες σε σύγκριση με άνδρες ομολόγους τους».
Στάθηκε ιδιαίτερα στα Συμπεράσματα και στη προσωπικότητα της γυναίκας
* Οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο από τους άνδρες στα ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα, στο στρες, και στις προκλήσεις στη ζωή γενικότερα. Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία), η πλειοψηφία των αυτοκτονιών είναι άνδρες σε ποσοστό 80%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας στους άντρες είναι 8,04 ανά 100.000 και 1,85 ανά 100.000 για τις γυναίκες.
* Οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης, σε σχέση με τους άνδρες. Η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με αυξημένη ικανότητα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και αποτελεσματικότερη ηγεσία σε ομάδες.
* Οι γυναίκες εκδηλώνουν ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες, σημειώνοντας αξιοσημείωτες διαφορές σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό το χαρακτηριστικό προάγει τη συνεργασία και τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων.
* Οι γυναίκες αξιολογούνται υψηλότερα σε στρατηγική σκέψη, ιδιαίτερα στην πρόβλεψη αναγκών και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχεδίων σε σύγκριση με τους άνδρες.
* Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και καλύτερες ικανότητες διαχείρισης άγχους, σημειώνοντας υψηλότερη βαθμολογία σε σύγκριση με τους άνδρες που τις καθιστά ικανές να ανταποκρίνονται καλύτερα σε κρίσιμες καταστάσεις.
* Οι γυναίκες ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των μελών της ομάδας τους, με τα αποτελέσματα να δείχνουν υψηλότερη βαθμολογία από τους άνδρες. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε αυξημένη δέσμευση των εργαζομένων, στοιχεία που προάγουν την αποδοτικότητα και την καινοτομία.
* Οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ηθικής δέσμευσης σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό το χαρακτηριστικό τις βοηθά να χτίσουν αξιοπιστία και να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Συμπεράσματα
* Η ποιότητα ζωής δεν εξαρτάται μόνο από την οικονομική ευρωστία της οικογένειας και την οικονομία της συντεταγμένης πολιτείας, αλλά και από την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση, και την κοινωνικοποίηση και, επομένως, τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.
* Η ποιότητα ζωής δεν εξαρτάται μόνο από την οικονομική ευρωστία της οικογένειας και την οικονομία της συντεταγμένης πολιτείας, αλλά και από την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση, και την κοινωνικοποίηση και, επομένως, τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.
* Η ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία δημιουργεί ηθικές προκλήσεις που επηρεάζουν την ισότητα και την ποιότητα ζωής. Για μια ισορροπημένη προσέγγιση, οι ηθικές αρχές είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης.
* Οι γυναίκες φέρουν ψυχομετρικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ποιότητα ζωής, την αποτελεσματική ηγεσία, και την επιτυχία στην επιχειρηματικότητα.
* Σε διοικητικές – ηγετικές – πολιτικές θέσεις η παρουσία γυναικών είναι εξίσου αποτελεσματική και συχνά πλεονεκτική.
* Το αυξημένο προσδόκιμο ζωής των γυναικών συμβάλλει άμεσα στην ευτυχία και ευημερία των μελών των οικογενειών τους.
* Η κοινωνία χρειάζεται εκπαίδευση και ενθάρρυνση ώστε να βλέπει τις γυναίκες όπως είναι, αξιόλογες και ίσες για ηγετικές θέσεις.
Στο διακεκριμένο καθηγητή κ. Γιαννακουδάκη ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου ΑΡΕΤΟΥΣΑ για την τιμή που του έκανε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της πολύχρονης έρευνας του στο τόπο του και ειδικά στην εκδήλωση του Ομίλου, του απένειμε πλακέτα ΄΄ Για τη συμβολή του στην προαγωγή της Επιστήμης, της Αριστείας και στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό΄΄.