Ελπίδες… στην 3η επίσκεψη Τσιάρα – Ούτε αυτήν την φορά ασχολήθηκε με τα πραγματικά προβλήματα των Κρητικών αγροτοκτηνοτρόφων

Στην επόμενη επίσκεψη του στην Κρήτη παρέπεμψε για επαφές και διάλογο, χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας γύρω από τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα που απασχολούν το νησί με κυρίαρχα την ξηρασία και την απειλή αφανισμού των καλλιεργειών.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη 

Με εξαίρεση τις επαφές -γενικού χαρακτήρα και χωρίς αποτέλεσμα- του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα, με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων το βράδυ της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου στα γραφεία της ξεχασμένης ΚΣΟΣ, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ήρθε στην Κρήτη προσηλωμένη μόνο στο συνέδριο υδατοκαλλιέργειας, που ξεκίνησε χθες και συνεχίζει σήμερα τις εργασίες του στο ξενοδοχείο Candia Maris στην Αμμουδάρα του δήμου Μαλεβιζίου, με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Κέλλας απλώς ξανάκουσε τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, που για πολλοστή φορά έθεσαν το ζήτημα με τα κόστη παραγωγής, την ώρα που συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή για το αιγοπρόβειο γάλα. Έγινε επίσης μάρτυρας της απόγνωσης των ελαιοπαραγωγών που ραβδίζουν ξερές ελιές. Η έλλειψη σχεδιασμού για την στήριξη της κτηνοτροφίας επισκιάστηκε από την λογομαχία που κυριάρχησε μεταξύ του ηρακλειώτη βουλευτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, με εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων του Ρεθύμνου.

Όσο για τον υπουργό δεν είχε καμία ουσιαστική επαφή με τους αγρότες. Περιορίστηκε απλώς σε δηλώσεις του, να υποσχεθεί πως θα πραγματοποιήσει προσεχώς πολυήμερη επίσκεψη στην Κρήτη.

Με τους εκπροσώπους του τύπου να θέτουν τα αγροτικά προβλήματα, των κρητικών αγροτών ο Κώστας Τσιάρας υποσχέθηκε να ασχοληθεί με την στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στους Κρητικούς αγρότες, στην επικείμενη επίσκεψη του, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Κρήτη έχει πληγεί από την κλιματική αλλαγή και κυρίως από την ξηρασία πολύ περισσότερα από τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδος.

Αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη τον περασμένο Ιούλιο και στην εξαγγελία εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού μέσα από την ολοκληρωμένη μελέτη που θα καθορίσει τον οδικό χάρτη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή σημαντικών αρδευτικών έργων για την Κρήτη.
Όπως είπε στην επικείμενη κάθοδο του στην Κρήτη θα αποφασίσουν από κοινού με την τοπική κοινωνία και κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση ποια έργα έχουν προτεραιότητα για να ενταχθούν άμεσα στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κατά τ' αλλά ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υδατοκαλλιέργειες για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την επισιτιστική επάρκεια κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 2ου Περιφερειακού Συνέδριου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας. «Το συνέδριο για τις υδατοκαλλιέργειες δείχνει την πορεία για το μέλλον. Μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Η Ελλάδας είναι μια μοναδική χώρα με μεγάλη κουλτούρα αναφορικά με την διαχείρισης των υδάτινων πόρων αλλά και για τα αλιεύματα και τις υδατοκαλλιέργειες έχει την προοπτική να κυριαρχήσει σε ένα τομέα και σε μία αγορά που μπορεί να δώσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά οφέλη. Για την Εθνική οικονομία και για τις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα.

Είχαμε την ευκαιρία μέσα από τους διεθνής οργανισμούς να δούμε πως διαμορφώνεται η τάση για την εξέλιξη της υδατοκαλλιέργειας στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε ο υπουργός.

Όπως υπογράμμισε, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών 2021-2027, ύψους άνω των 519 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά σε ενίσχυση του κλάδου, δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει «περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, κατέχει ηγετική θέση στις υδατοκαλλιέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Τσιάρας είπε ότι το 80% της παραγωγής του κλάδου εξάγεται, με κυρίαρχα είδη όπως η τσιπούρα και το λαβράκι να κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς της ΕΕ.
Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια δεν είναι μόνο οικονομικός μοχλός ανάπτυξης, αλλά και εργαλείο ανάδειξης της χώρας ως διεθνούς εμπορικού κόμβου στη Μεσόγειο, σημείωσε.

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ