Εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης), η Δομή Κεραμικής Τέχνης στο Θραψανό.
Τα εγκαίνια της Δομής Κεραμικής Τέχνης που στεγάζεται στο Κέντρο Μινωικής Αγγειοπλαστικής στο Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, πραγματοποιήθηκαν στις 5 το απόγευμα.
Τόσο ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου όσο και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Χειροτεχνίας του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΠΔΜ, έκαναν λόγο για μία πολύ σημαντική στιγμή και εξέλιξη για το Δήμο καθώς μέσω αυτής της Δομής, μπαίνουν οι βάσεις για ένα μέλλον δημιουργικότητας, γνώσης και πολιτισμού!
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πολύς κόσμος, βουλευτές και οι τοπικές αρχές της περιοχής.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε:
“Είναι μία σπουδαία και μοναδική μέρα για το Θραψανό και το Δήμο Mινώα Πεδιάδας.
Ένα σημαντικό και εμβληματικό έργο πολιτιστικής υποδομής, είναι πραγματικότητα,
Ως αποτέλεσμα συνένωσης δυνάμεων του Δήμου μας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης.

Κυρίες και κύριοι,
Συνδημότες και συνδημότισσες,
Βρισκόμαστε σ΄ ένα ευρύτερο χώρο στη Λιβάδα του Θραψανού που οι άνθρωποι του και ο Δήμαρχος Μανώλης Λαδωμένος τον οραματίστηκαν ως θεματικό περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και ιστορικό Πάρκο,
με τη λίμνη και το βιότοπο,
το άλσος και το Κέντρο Μινωικής Αγγειοπλαστικής που θα παντρέψει την ιστορία με την σύγχρονη τέχνη και την επιχειρηματικότητα.
Ένα πόλο έλξης, ανάδειξης και αξιοποίησης των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτει ο τόπος μας.
Η πρόσφατη ιστορία όμως, έχει αρκετό ενδιαφέρον και δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι, για να διδασκόμαστε και να προχωρούμε με αισιοδοξία, όραμα και συνέργεια.
Την δημιουργία του ευρύτερου χώρου του άλσους, , διαδέχθηκε η εγκατάλειψη, που το κατέστησε σε λίγο χρόνο μη επισκέψιμο.
Το περασμένο καλοκαίρι με εθελοντική εργασία και την υπηρεσία του δήμου, έγινε καθαρισμός και κλάδεμα και χωρίς βέβαια να το κάνουμε όπως το ονειρεύτηκαν οι δημιουργοί του,
με τον πολιτιστικό σύλλογο Θραψανού πραγματοποιήσαμε την μεγάλη και επιτυχημένη εκδήλωση με τους χαίνηδες.
Ας σταθούμε όμως λίγο στην ιστορία του Κέντρου Μινωικής Αγγειοπλαστικής !!! ή Μουσείου Σύγχρονης Αγγειοπλαστικής Τέχνης όπως αρχικά ονομάστηκε.
Τον Απρίλιο του 2003 ως πρόεδρος του ΟΑΝΑΚ συνεργάστηκα με τον Δήμαρχο Μανόλη Λαδωμένο που μου κατέθεσε το όραμα του και από κοινού αναθέσαμε τις πρώτες μελέτες.
Λίγα χρόνια μετά ήλθε η σειρά του Σταύρου Αρναουτάκη να χρηματοδοτήσει το έργο ως Περιφερειάρχης με το πρόγραμμα «Πράσινη Κρήτη» που είχε δημιουργήσει ως υφυπουργός Οικονομίας το 2010.

Το έργο ξεκίνησε και προχώρησε με τον Δήμο Θραψανού αλλά για διάφορους λόγους, που δεν είναι της ώρας να αναφέρουμε, με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας έμεινε ανολοκλήρωτο.
Η εγκατάλειψη και οι λεηλασίες οδήγησαν το έργο σε απαξίωση και είναι χαρακτηριστικό ότι του δόθηκε το παρανόμι «Φάντασμα»

Οι δημότες και όλοι μας, ακούσαμε πολλά ως δικαιολογίες και κυρίως ένα μονότονο και επαναλαμβανόμενο ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!! κάθε φορά που κάποιος ρωτούσε τι θα γίνει με το έργο; Πότε θα ολοκληρωθεί;;
Το ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ της αδράνειας και της έλλειψης οράματος και βούλησης συνεργασίας που είναι καταστροφικό σε κάθε περίπτωση.
Η ιστορία όμως έχει γυρίσματα και μετά από 20 ακριβώς χρόνια, τον Απρίλιο του 2023 που αποφάσισα να επιστρέψω στον τόπο μας και να ηγηθώ της προσπάθειας για την αναγέννηση του, ξανασυναντήθηκαν οι δρόμοι μας με το Σταύρο με επίκεντρο την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων του πολύπαθου Δήμου μας.
Αυτή τη φορά όμως στο ραντεβού ήταν και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τον κ. Ζιώγα και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ως νέα δημοτική αρχή, μετά την γρήγορη απόρριψη της ανεδαφικής πρότασης να γίνει η Δομή Κεραμικής, η διετούς Φοίτησης Σχολή Κεραμικής Τέχνης σε μια αίθουσα που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις αλλά και των άλλων κοστοβόρων λύσεων σε ενοικιασμένα κτίρια, πήραμε την απόφαση κυριολεκτικά στο παρά πέντε πριν χαθεί η σχολή, να την εγκαταστήσουμε εδώ στο φυσικό της χώρο και για να μεταμορφώσουμε ταυτόχρονα το Φάντασμα σε ζωντανό οργανισμό.
Επιχειρήσαμε και καταφέραμε, με την ανακατασκευή του ενός τρίτου περίπου του κτιρίου να δημιουργήσουμε τις υποδομές και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η Σχολή Κεραμικής Τέχνης.
Και ναι το πετύχαμε σε λίγους μήνες.

Νικήσαμε το ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ της αδράνειας και δεν πτοηθήκαμε από τις δολιοφθορές και τις κλεψιές και ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη για την χρηματοδότηση να τις αποκαταστήσουμε.
Είμαστε ικανοποιημένοι από την θετική εξέλιξη που πετύχαμε, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας αλλά θα γίνουμε και θα σας κάνουμε περήφανους με την ολοκλήρωση του έργου.
Φιλοδοξούμε και οραματιζόμαστε, το Κέντρο Μινωικής Αγγειοπλαστικής να γίνει πόλος έλξης
για τον πολιτισμό, τη γνώση και την παράδοση, προορισμός βιωματικού και συνεδριακού τουρισμού και βήμα προώθησης της σύγχρονης αγγειοπλαστικής και των τοπικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους, σε συνδυασμό με την προοπτική του νέου διεθνούς Α/Δ.
Σε αυτή τη προοπτική, η δομή κεραμικής τέχνης με την ανάλογη προσαρμογή και αλληλεπίδραση με την τοπική παράδοση της Μινωικής αγγειοπλαστικής του Θραψανού και την συνεργασία με τις επιχειρήσεις αγγειοπλαστικής μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο.
Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις και κίνητρα για να μπει νέο αίμα στη τέχνη και την παράδοση.
Να γίνει μια ανάλογη προσπάθεια μ΄ αυτή της δεκαετίας του 80 όταν ο αείμνηστος Ζαχαρίας Θεοδωράκης ώθησε δεκάδες νέους Θραψανιώτες στην αγγειοπλαστική τέχνη μετά την κάμψη που είχε παρατηρηθεί.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Καθηγητή κ. Ζιώγα για την άρτια οργάνωση της Σχολής και να του ζητήσω την εσαεί συνεργασία, τους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, αιρετούς του Δήμου και της Δημοτικής Κοινότητας Θραψανού, την Τεχνική Υπηρεσία αλλά και την κατασκευαστική ΠΑΠΑΔΟΚΑΛΑΚΗΣ- ΜΑΝΙΑΔΗΣ για την πολύ γρήγορη και ποιοτική δουλειά τους.
Προχωρούμε με έργα σε όλο το δήμο αλλά θα αναφερθώ σε ορισμένα μόνο της Δημοτικής Ενότητας Θραψανού.
Εκτός λοιπόν από το Κέντρο Μινωικής Αγγειοπλαστικής που θα συνεχιστεί άμεσα με μελέτη που αναθέτουμε για επικαιροποίηση,
προχωρούμε
1. Στην ανάθεση του έργου της Αποκατάστασης του Διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Θραψανού με προϋπολογισμό 1,5 εκατ ευρώ,
(μόλις εισέλθουμε στο χώρο της σχολής θα δείτε τις προθήκες του Δημοτικού Σχολείου με τα χειροτεχνήματα αγγειοπλαστικής των μαθητών
Του Θραψανού που μεταφέρθηκαν εδώ μέχρι να γίνει η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου)
2. Στην ανάπλαση του χώρου απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο.
3. Καταθέσαμε ήδη πρόταση 500 περίπου χιλιάδων ευρώ στο πρόγραμμα Κρήτη για ολοκληρωμένη λύση και ποιοτικό νερό στη Βόνη και το Θραψανό και παράλληλα θα αποδώσουμε εξ ολοκλήρου το σημερινό νερό ύδρευσης στην άρδευση και ελπίζουμε στην Απόφαση χρηματοδότησης του κ. Αρναουτάκη.
Σ’ ένα σημαντικό όμως αναπτυξιακό έργο, θα αναφερθώ και σταματώ.
4. Αναθέτουμε τη μελέτη και ταυτόχρονα ξεκινούμε τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης αλλά και εθελουσίας απόδοσης της απαραίτητης γης, για να γίνει το αναπτυξιακό έργο πριν την συντέλεση των απαλλοτριώσεων που έχουν την καθυστέρηση τους.
Αναφέρομαι στο έργο σύνδεσης του Α/Δ από τον πρώτο κόμβο με το Θραψανό μήκους περίπου 1.800 μέτρων, που δυστυχώς δεν είχε ενταχθεί στα συνοδά έργα.
Έχουμε ήδη λάβει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέλουμε τη βοήθεια σας των παρόδιων ιδιοκτητών για αυτό το έργο,
να το αντιμετωπίσετε με ανοικτό μυαλό για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο δρόμο με τα πεζοδρόμια και τις άλλες προδιαγραφές, ένα έργο που θα φέρει το Θραψανό στο επίκεντρο και θα αναδείξει την αξία του. 
Ευχαριστώ όλη την τοπική κοινωνία για την στήριξη και την αγκαλιά που άνοιξε στο έργο!”









