«Ειδική συνθήκη» στον ενεργειακό χώρο διεκδικεί ο δήμος Μαλεβιζίου

«Όχι» επί της αρχής σε όλες τις ΑΠΕ - Ενστάσεις, αιχμές και υπονοούμενα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Είναι η πρώτη φορά που μετά τις κινητοποιήσεις της Δαμάστας επί Μαμουλάκη για το μεγάλο καλώδιο, μια θητεία και κάτι μετά, τη σκυτάλη παίρνει η Τύλισος επί Μποκέα για τις ΑΠΕ.

Το ενδιαφέρον επενδυτή για φωτοβολταϊκή μονάδα στην Τύλισο φέρνει ξανά στην επιφάνεια το μεγάλο ζήτημα με το ορεινό Μαλεβίζι που χωροθετείται ως ζώνη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες δραστηριότητες.

Σε ένα ενεργειακό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται η Δ.Ε Τυλίσου ήταν από το παρελθόν και παραμένει στους χάρτες ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας.

Ο δήμος Μαλεβιζίου άλλωστε είναι ενεργειακός κόμβος λόγω του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και η ενεργειακή μετάβαση «κουμπώνει» στο «μεγάλο καλώδιο» της Κορακιάς της

ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική, με το πάγιο και διαχρονικό αίτημα να είναι το «σβήσιμο» των μηχανών του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά πόσα μπορεί να αντέξει το Μαλεβίζι;

 

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

 

Με αφορμή της αντιδράσεις της Τυλίσου, στην ουσία της πολιτικής απόφασης του Δήμου Μαλεβιζίου, όπως αυτή διατυπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 17 Φεβρουαρίου, το «όχι επί της αρχής» του δημάρχου Μενέλαου Μποκέα, με την έναρξη της συνεδρίασης, διατυπώνεται όχι μόνο ως άρνηση για τη συγκεκριμένη επένδυση αλλά γενικώς για τις ΑΠΕ σε αντιδιαστολή με τον αποκλεισμό από τον ενεργειακό χώρου των δήμων και ειδικά του Μαλεβιζίου, που δεκαετίες σηκώνει βαρύ φορτίο από τα εργοστάσιο της ΔΕΗ μέχρι του Πέρα Γαλήνους και από τα λατομεία ως τη χερσαία ζώνη.

Ο κ. Μποκέας ανέφερε ότι δεν μπορεί ένας Δήμος που σηκώνει το βάρος της ενεργειακής μετάβασης εννοώντας το μεγάλο καλώδιο να μην έχει δικό του ενεργειακό χώρο για 10-12 ΜW που είναι η συνολική κάλυψη των αναγκών του.
«Θεωρώ αυτονόητο ότι ο δήμος δεν μπορεί να γνωμοδοτεί για καμία ΑΠΕ αν δεν έχει δικό του ενεργειακό χώρο. Επί της αρχής γνωμοδοτώ αρνητικά σεβόμενος ότι ο δήμος σηκώνει μεγάλο φορτίο δεκαετίες τώρα».

Είπε επίσης ότι θα δοθεί μάχη για να φύγει η Τύλισος από το χάρτη των ΑΠΕ στο πλαίσιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

«Εγώ προσωπικά σας εγγυώμαι ότι για αυτό που συμβαίνει στην Τύλισο θα δώσω μάχη. Είναι η προσωπική μου δέσμευση ότι θα αγωνιστούμε για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε την ενδοχώρα

του Δήμου από αυτές τις μονάδες δεν γίνεται να είναι όλα στο Μαλεβίζι. Δεν γίνεται να συζητάμε για οποιαδήποτε εγκατάσταση τέτοιου τύπου όταν ο Δήμος που σηκώνει το βάρος αυτής της

ενεργειακής μετάβασης, δεν έχει ενεργειακό χώρο, για να μπορεί να εξυπηρετεί τις δικές του ενεργειακές ανάγκες, να κάνει εγκαταστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στις δικές του εκτάσεις.

Και τι είναι ενεργειακός χώρος; Μία υπουργική απόφαση που θα δώσει τα μεγαβάτ που έχει ανάγκη ο Δήμος» ανέφερε ο κ. Μποκέας για να συμπληρώσει λίγο αργότερα.

Θεωρώ δίκαιο και αυτονόητο ότι ο δήμος δεν μπορεί να γνωμοδοτεί για καμία ΑΠΕ αν δεν έχει δικό του ενεργειακό χώρο. Επί της αρχής γνωμοδοτώ αρνητικά και για το συγκεκριμένο έργο αλλά

και τα άλλα.Ενεργειακή μετάβαση χωρίς τον δήμο Μαλεβιζίου δεν θα μπορούσε να γίνει». Με δεδομένα όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία της εξέτασης της συγκεκριμένης

επένδυσης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Πιτσικάκης διατύπωσε την άποψη ότι το Μαλεβίζι δε δαιμονοποιεί την κάθε επένδυση, αλλά όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν μπορεί να είναι χωρίς

την κοινωνική συναίνεση και ανταποδοτικά για κάθε περιοχή « αλλά όχι ότι θα ξεπουλήσουμε το κάθε χωράφι συμφέροντα άλλων. Θα είμαστε απέναντι σε αυτό και μαζί με την κοινωνία της

Τυλίσου».

Στο θέμα με τα ανταποδοτικά που έβαλε ο κ. Πιτσικάκης διαφώνησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τυλίσου, Μανώλης Βασιλάκης.

Στην τοποθέτησή του είπε ότι η Τύλισος σηκώνει διαχρονικά ένα μεγάλο βάρος και δεν της έχει απομείνει τίποτα άλλο πέρα από τον Στρούμπουλα και τη Κέρη «τα οποία τα ονειρευόμαστε

αλλιώς. Η τοπική κοινωνία δε θέλει τίποτα και δεν συζητά ούτε για ανταποδοτικά ούτε για τίποτα άλλο», σημείωσε.

Μαύρες σημαίες, πανό και …. βολές

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου έγινε μια από τις δυναμικότερες παραστάσεις διαμαρτυρίας από τους Τυλισανούς.

Από νωρίς οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί με μαύρες σημαίες και πανό έξω από το δημαρχείο και όλη την ώρα της συνεδρίασης ο κόσμος δεν έφυγε ούτε από μέσα ούτε από κάτω περιμένοντας

τις τελικές αποφάσεις.

Οι διαθέσεις των κατοίκων ήταν καθ΄ ολη τη διάρκεια ειρηνικές αν και δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αιχμές για το γεγονός ότι ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για αυτό που σχεδιάζεται στην

περιοχή τους χωρίς να έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση νωρίτερα από τον Δήμο, στοιχείο που γιγάντωσε την αγωνία τους αλλά και την καχυποψία τους.

 

 


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προς το τέλος της συζήτησης και ενώ ήταν ξεκάθαρη εξ αρχής η πολιτική θέση του Δήμου Μαλεβιζίου και το σύσσωμο «όχι», φωτιές άναψε η τοποθέτηση του Γιώργου Κουβίδη που άφησε αιχμές για την τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι την ημέρα της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων με κυριότερο ότι η Τύλισος ενημερώθηκε από την ημέρα που είδε το φως της δημοσιότητας η αυτοψία.
Ο κ. Περισυνάκης είπε ότι αυτό δεν έγινε διότι την ημέρα της λαϊκής συνέλευσης αποφασίστηκε να μην γίνει καμία ενημέρωση αφού η κοινωνία ήταν κάθετα αντίθετη και δεν έμπαινε σε καμία συζήτηση.
Ο κ. Κουβίδης επέμεινε ότι είχε καταλάβει ότι θα γίνει διαβούλευση.
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας παραδέχτηκε ότι υπήρχε ένα «κενό» μια «παράλειψη» και είπε ότι η δημοτική αρχή ενημερώθηκε για τη μελέτη τον Δεκέμβριο.
Για να γίνει διαβούλευση θα έπρεπε να υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.
Μετά τις γιορτές και ενώ γινόταν προετοιμασία επ΄αυτού έγινε η αυτοψία. Στη συνέχεια η θέση των κατοίκων ήταν ξεκάθαρη και δεν ήθελαν διαβούλευση ή ενημέρωση για το φωτοβολταϊκό στον Στρούμπουλα.

Λίγο αργότερα πρόσθεσε πάντως ότι η δημοτική αρχή μπορεί να αποφασίζει για την στρατηγική της και να λαμβάνει αποφάσεις στη δημοτική της ομάδα, χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση και δε δέχτηκε σε καμία περίπτωση ότι έγιναν εν κρυπτώ ενέργειες.

 

 

 

Το έγγραφο της ΔΕΥΑΜ

Η συζήτηση ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί. Το λόγο στη συνέχεια έλαβε η κα Ευτυχία Νιράκη, που είχε διατυπώσει νωρίτερα με απόλυτη σαφήνεια τους λόγους που αντιδρά η Τύλισος, η οποία

εξέφρασε την απορία της για το έγγραφο της ΔΕΥΑΜ που απάντησε στις 30 Οκτωβρίου στην Ακτίνα Κρήτης στην πρόταση επί της υδρομαστευτικής στοάς και « καλοδέχτηκε» το σενάριο της

δωρεάν παροχής νερού προς της δημόσια επιχείρηση. Αυτό το έγγραφο βρίσκεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

Στο θέμα παρενέβη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Γιάννης Βάμβουκας που θέλησε να δώσει διευκρινήσεις ο οποίος είπε ότι για το έγγραφο είχε λάβει γνώση στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΜ που συμμετέχει και η

αντιπολίτευση και ότι γίνεται παρερμηνεία της φιλοσοφίας του εγγράφου.
Ο κ. Μποκέας παρείχε απόλυτη στήριξη στον κ. Βάμβουκα λέγοντας ότι αυτό το έγγραφο που επισυνάπτεται στη μελέτη δε δεσμεύει το σώμα και δεν αποτελεί έγγραφο καμίας διαβούλευσης,

απλά μιας απάντησης επί του διαδικαστικού, εμμένοντας ότι δεν έχει χαθεί χρόνος επί της ουσίας του θέματος και της διαβούλευσης.

Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν το θέμα αυτό απασχόλησε στη συνέχεια έντονο διάλογο μεταξύ των κυρίων Γιάννη Βάμβουκα, Γιώργου Κουβίδη και Γιώργου Σαριδάκη τόσο κατά τη διάρκεια

του δημοτικού συμβουλίου εκτός αιθούσης όσο και μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

 

Η πολιτική κόντρα

Ένσταση στο δημοτικό συμβούλιο προκλήθηκε και κατά τη διάρκεια του της τοποθέτησης του Δημόκριτου Σαλούστρου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, όταν ο ίδιος «κάρφωσε» τον δήμαρχο για το θέμα των ανταποδοτικών και έκανε λόγο για «παρατρεχάμενους» που όταν πιέσουν τα πράγματα θα πάνε στη χωριά όπως έγινε και στη Δαμάστα.

«Παρατρεχάμενους έχεις εσύ» έσπευσε να ανταπαντήσει ο Δήμαρχος με έντονο ύφος με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Λευτέρη καλλέργη να του ζητά να ανακαλέσει και να μη χρησιμοποιεί εκφράσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα.

Ο κ. Σαλούστρος αφού έκανε λόγο μετά για «καλοθελητές» στο τέλος ανακάλεσε.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης υποστήριξε ότι «τα ανταποδοτικά που ευαγγελίζεται ο κ. Μποκέας είναι σαν να κλέβουν από κάποιον το πορτοφόλι και να του αφήνουν ένα εισιτήριο για

να γυρίσει σπίτι του, και να λες τι καλοί άνθρωποι που είναι αυτοί που με άφησαν να γυρίσω στο σπίτι μου», λίγο αργότερα σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Δημάρχου σχετικά με τη δημοτική

περιουσία και την αξιοποίηση προκειμένου να δίνεται φτηνή ενέργεια στους κατοίκους είπε «ότι αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι βασική προϋπόθεση για τη διασύνδεση του καλωδίου για να

μπορεί να φτιάξει ο Δήμος έναν ενεργειακό χώρο και να είναι οικονομικότερα τα δημοτικά τέλη αλλά και να εξοικονομούνται χρήματα για να επιστρέφονται με έργα στην κοινωνία». Η απάντηση του δημάρχου Μαλεβιζίου ήταν το ίδιο σκληρή με την τοποθέτηση του κ. Σαλούστρου έκανε λόγο για «μνημείο λαϊκισμού και παραπληροφόρησης λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών που έχουν αγωνία για τον τόπο τους. Το καλώδιο έγινε προκειμένου να δώσει ενεργειακή ασφάλεια στο νησί με απώτερο στόχο το κλείσιμο των Λινοπεραμάτων».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μποκέας επανέλαβε ότι αυτή είναι η αγωνία του Δήμου κι όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε αυτό λέγεται γενικό χωροταξικό είτε χάρτης της ΡΑΕ, είτε «Κορακιά» είτε Λινοπεράματα προκειμένου να φύγουν «από τον χάρτη όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό που εμείς μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα δώσουμε έναν αγώνα με συγκεκριμένα δεδομένα».

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ ( 20 /2/2025)

ΦΑΙΣΤΟΣ S/M ΜΑΝΙΑΔΗΣ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ