Μετά τον καθαρισμό στα πρανή και στους τράφους στο κεντρικό οδικό δίκτυο του Κρουσώνα από τον κόμβο των Καλεσών έως το μεγάλο κεφαλοχώρι, που άλλαξε την όψη στο σημαντικό επαρχιακό δίκτυο το έργο συνεχίζεται και στο τμήμα του δρόμου από τον κόμβο Γαζίου έως τον κόμβο των Καλεσών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 590.320 ευρώ που αφορά σύμβαση για την αποκατάσταση επαρχιακών οδών του δήμου Μαλεβιζίου, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, την οποί είχε υπογράψει 10 Δεκεμβρίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Σήμερα στο δεύτερο τμήμα του έργου βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής εταιρίας «Δαίδαλος» Κώστας Φασουλάκης, η διευθύντρια Τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Χαρά Τριαμάτάκη και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαλεβιζίου Γρηγόρης Φασουλάκης, επιθεωρώντας τις εργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξή. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κος Συριγωνάκης η συγκεκριμένη εργολαβία συνέβαλε καθοριστικά στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας ενός από τους σημαντικότερους επαρχιακού δρόμους του νομού. Ο ίδιος ανακοίνωσε την εκτέλεση και άλλων σημαντικών έργων στο Δήμο Μαλεβιζίου, που είναι σε εξέλιξη, όπως η ασφαλτόστρωση του οδικού άξονα ανάμεσα στους κόμβους Γαζίου και Καβροχωρίου. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 700.000€.
Ο κος Συριγωνάκης αναφέρθηκε και στον επικείμενο διαγωνισμό για την οδική ασφάλεια σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το διαγωνισμό που η Περιφέρεια Κρήτης έχει συμπεριλάβει και τον Περιφερειακό δρόμο Γάζι – Κρουσώνα.
Επίσης ανακοίνωσε πως εντός Ιουλίου αναμένεται και η παρουσίαση της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια που προβλέπει την νέα χάραξη του δρόμου από τον κόμβο Γαζίου μέχρι τον οικισμό των Καλεσών.
Με το έργο προβλέπονται εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που προκλήθηκαν από θεομηνίες, για την επαναφορά των πληγεισών υποδομών αρμοδιότητας Περιφέρειας Κρήτης, σε κατάσταση ασφαλή και λειτουργική σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και έργα που στοχεύουν στην αιτιολογημένη βελτίωση της ανθεκτικότητας υφιστάμενων δομών αλλά και έργα που αφορούν στην εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης νέων κινδύνων καταστροφών στις ήδη πληγείσες υποδομές προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις μελλοντικών ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι εργασίες αφορούν κυρίως εργασίες καθαρισμού τάφρων, απομάκρυνση φερτών υλικών, καθαρισμό, επισκευή και ανακατασκευή τεχνικών σε θέσεις όπου έχουν καταστραφεί πλήρως, καθώς και κατασκευή – ανακατασκευή πλευρικών επενδεδυμένων τραπεζοειδών τάφρων σκυροδέματος για την ομαλότερη απορροή των ομβρίων. Τέλος εργασίες για την αποκατάσταση καθιζήσεων και άρσης καταπτώσεων.
Οι παρεμβάσεις αφορούν στην επαρχιακή οδός 2: «Γάζι (χ.θ. 7+000 Εθν. Οδού Ηρακλείου-Ρεθύμνου)- Αλμυρός–Ροδιά–Φόδελε (συνάντηση με Εθν. Οδό Ηρακλείου- Ρεθύμνου)».
Επίσης στην ίδια εργολαβία θα γίνουν επεμβάσεις και στην επαρχιακή οδός 3: «Γάζι – Κεραμούτσι – Καμάρι, από 6ο χλμ Εθν. Οδού Ηρακλείου-Ρεθύμνου και δια Καβροχωρίου μέχρι επαρχιακής οδού 1», καθώς και στην επαρχιακή οδός 1: «Τύλισσος – Γωνιές προς Ανώγεια από 10ο χλμ Εθν. Οδού Ηρακλείου-Ρεθύμνου»
Η χρηματοδότηση έργου προέρχεται από Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2025, ενώ ανάδοχός του έργου επιλέγει η ΜΑΡΜΙΔΟΜΗ Α.Ε.
Επιπλέον επισκέφτηκαν και τον κόμβο Καλεσών, όπου ανακαλύφθηκαν τα αρχαία ευρήματα. Στο συγκεκριμένο σημείο προβλέπονται εργασίες για την ολοκλήρωση του κόμβου και αναζητείται σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία η διαδικασία για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων.








