«Ντρέτος» και Fouli «τυροκομούν» την παράδοση της Κρήτης

«Πάντρεψαν» το μεράκι τους και τις συνταγές με μυστικό την ωρίμανση - Υπογράφουν περιορισμένες εκδόσεις τυροκομικών προϊόντων που μιλούν απ’ ευθείας στον ουρανίσκο

Ζουν στην αγριάδα των Κρητικών βουνών, όπου η ελεύθερη βόσκηση πιστώνεται και απελευθερώνεται, όπως οι μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά, το θυμάρι και τη φασκομηλιά. Εκεί που πραγματικά ζωντανεύει η βουνίσια, ορεινή, αυθεντική κτηνοτροφία της Κρήτης, όπου ο ουρανός σμίγει με τη γη! Εκεί που ο «Ντρέτος» ανέστησε την γενιά του και πλέον η οικογένεια δίνει το όνομα του, στα προϊόντα τους.


Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη


Με όχημα την αρμονία της φύσης, μα κυρίως την αγάπη και το μεράκι για την κτηνοτροφία και την τυροκομία η οικογένεια Λυδάκη από τον Κρουσώνα φτιάχνει τυρί αυθεντικό και μοναδικό στην γεύση του. Η σύμπραξη της παραγωγής με την ποιότητα που εγγυάται το γίδινο και πρόβειο γάλα της κτηνοτροφικής μονάδας, με το όραμα ενός άλλου Κρουσανιώτη, του Λευτέρη Κουβιδάκη να αναβιώσει στην Κρήτη το “farm to table” (από την φάρμα στο πιάτο σας) γέννησε ένα βραβευμένο πλέον προϊόν, από χειροποίητα μοναδικά τυριά ωρίμανσης, περιορισμένης έκδοσης, με την σφραγίδα του FOULI.

Έτσι, με την υπογραφή του Fouli (είναι το γιασεμί, με το σαγηνευτικό άρωμα και την ομορφιά του) αναδείχθηκε ένα ξεχωριστό εγχείρημα τυροκομίας ! Η Xmas24 Edition – «το Τυρί του Ντρέτου» που αποτέλεσε την πρώτη έκδοση που επιμελήθηκε το Fouli Finest Artistan Cheeses, όχι μόνο βραβεύτηκε, αλλά και εξαντλήθηκε μόλις σε 45 ημέρες.

Συγκεκριμένα διακρίθηκε με GOLD και SILVER στα Excellent Taste Awards & Mediterranean Taste Awards για τη γεύση του καθώς για το σχεδιασμό και τη συσκευασία (design & packaging), αντίστοιχα.
Με δύο λοιπόν βραβεία, ένα χρυσό και ένα ασημένιο, Η Xmas24 FOULI Edition – «το τυρί του Ντρέτου», απαντά στην υπαρκτή Κρητική κτηνοτροφία. Μία κτηνοτροφία που την ενοχοποιούν, και στοχοποιείται πίσω από την αποκάλυψη ενός σκανδάλου, που απλώς ήρθε να επιβεβαιώσει πως ο Πρωτογενής Τομέας στην χώρα μας συντηρείται ως ασθενής, αντί να αναδεικνύεται και να στηρίζεται μέσα από τέτοιες προσπάθειες.

Η κτηνοτροφική μονάδα του «Ντρέτου» έχει έναν «κινητήριο μοχλό» τον ίδιο τον «Ντρέτο», τον πατέρα Κωστή Λυδάκη, και τα παιδιά του, τον Νίκο, τον Γιάννη, τον Γιώργο και τον Κωνσταντίνο, εμπνευστές, οραματιστές και κυρίως ακούραστους εργάτες ! Ο «στρατηγός» αυτής της ομάδας είναι ένας! Έτσι αποκαλούν την μάνα Μαρία Λυδάκη η οποία αν και επιθυμούσε οι γιοί της να σπουδάσουν, για να μην ζήσουν τις δυσκολίες της ποιμενικής ζωής, όπως ο άντρας της, σήμερα δηλώνει περήφανη και ικανοποιημένη που τα παιδιά της είναι ευτυχισμένα. «Κάνουν αυτό που τους αρέσει» , όπως μας λέει. «Υλοποίησαν το όνειρό τους με την δημιουργία του τυροκομείου», ως οικογενειακή επιχείρηση πέραν της κτηνοτροφικής μονάδας που πλέον έχουν εκσυγχρονίσει με σύγχρονα αρμεχτηκά μηχανήματα.

Η διαδρομή του Ντρέτου από τον Κρουσώνα μέχρι τα Καλά Λιμάνια

Η κτηνοτροφική μονάδα «Ντρέτος» εκτείνεται από τις παρυφές του Ψηλορείτη μέχρι την άλμη… νότια του Ηρακλείου καθώς κατηφορίζουμε για το μαγευτικό Αγιοφάραγγο. Ένας γέρος Κρητικός από το χωριό Πηγαϊδάκια, δίπλα στους Καλούς Λιμένες όπου βρίσκεται το ποιμνιοστάσιο της οικογένειας, αποκάλεσε «Ντρέτο» τον Κωστή Λυδάκη και από τότε το προσωνύμιο ή παρατσούκλι -όπως λέμε στην Κρήτη- ακολουθεί τον ίδιο και πλέον τους απογόνους του, και δηλώνει το χαρακτήρα του καθαρού, σωστού και ευθύ ανθρώπου.

Ο Κρουσανιώτης βοσκός, που συνεχίζει με πάθος την ποιμενική ζωή, στη Νότια Κρήτη και στα όρη του Κρουσώνα, διπλά στα κοπέλια του -δεν εννοεί μόνο τους τέσσερις γιους του αλλά και τα γιδοπρόβατα του- είχε πάντα μια επιθυμία. Ήθελε να επεξεργάζεται ο ίδιος το γάλα που παράγει. Το προσπάθησε πολλές φορές, με τα παραδοσιακά μέσα, άλλοτε με επιτυχία αλλά και αποτυχία καθώς οι δυνατότητες για παλαίωση ενός τυριού στην τρύπα δεν εγγυόταν το αποτέλεσμα. Το «σαράκι» για την τυροκόμιση πέρασε στους γιους του, που δειλά – δειλά και με πολύ κόπο, έστησαν το δικό τους τυροκομείο, φθάνοντας μαζί με το συγχωριανό τους και το FOULI στην αναγνώριση!

Οι μεγαλύτεροι γιοι της οικογένειας ο Νίκος και ο Γιάννης εκδηλώνουν με κάθε ευκαιρία το πάθος τους για την τυροκομία πέρα της κτηνοτροφίας. Ο Νίκος άφησε τις σπουδές του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων δηλώνοντας πως «7 φορές να ξαναγεννηθώ πάλι θα κατέληγα βοσκός».

Μετανιώνει μόνο, που δεν επεδίωξε να φοιτήσει σε κάποια σχολή ζωικής παραγωγής, αλλά σκοπεύει σύντομα να το κάνει, όπως αποκαλύπτει. Είναι συνδικαλιστής στο Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ηρακλείου και εμφανίζεται βέβαιος πως η Κρήτη αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα και στοχοποιείται καθώς το νησί εμφανίζει μια δυναμική στον Πρωτογενή Τομέα που δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί άλλη περιοχή.

Όσο για το Γιάννη, περίμενε πως και πως να τελειώσει το σχολείο για να σπουδάσει τυροκομία. Σήμερα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και πειραματίζεται όπως λέει με διάφορες γεύσεις για να φταίξει κάθε φορά ένα ξεχωριστό ποιοτικό τυρί.

Τα βήματα των μεγαλύτερων αδελφών ακολουθούν και τα δύο μικρότερα αγόρια της οικογένειας.

Το FOULI, ένα εγχείρημα φόρος τιμής στην Κρητική τυροκομία

Ο ίδιος ενθουσιασμός και το μεράκι που δείχνουν όλα τα μέλη της οικογένειας Λυδάκη διακατέχει και τον δημιουργό του εγχειρήματος FOULI Finest Artisan Cheeses, που φαίνεται να αποτελεί φόρο τιμής στην Κρητική τυροκομία. Ο Λευτέρης Κουβιδάκης από το 2016 που ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέλησε να πάει ένα βήμα παρακάτω την αγάπη του για την τυροκομία και τους ανθρώπους της, όπως τους γνώρισε μέσα από την συνεργασία της δική του οικογενειακής επιχείρησης προμήθειας ενζύμων – πυτιές και καλλιέργειες σε τυροκομικές μονάδες του νησιού.

Για τον ίδιο, το τυρί δεν είναι απλά ένα προϊόν διατροφής. Είναι η αφορμή για παρέα και σμίξιμο γύρω από το τραπέζι με ένα καλό ποτήρι κρασί, απολαμβάνοντας ένα ώριμο, πικάντικο αρωματικό με ξεχωριστή γεύση τυρί, που αποκαλύπτει το μεράκι του δημιουργού του. Όπως προσθέτει θέλησε να παρουσιάσει το τυρί και ως εναλλακτική πρόταση δώρου. Εξάλλου στην κουλτούρα του Κρητικού υπάρχει έντονα το «πεσκέσι» που θα στείλει στο συγγενή ή φίλο ή σε κάποιον που θέλει να ευχαριστήσει. Ακόμα και το «κατσοχοίρι» λαογραφικά απαντάται στο σβόλο τυριού, που το μάζευαν από τον πάτο του καζανιού και το δώριζαν στο παραγιό ή στο γείτονα.

Το όραμα του Fouli και του δημιουργού του, συνοψίζεται στην φράση : «Στην Κρήτη το τυρί είναι παραπάνω από ένα τρόφιμο. Είναι τρόπος να μοιράζεσαι, να προσφέρεις, να αγαπάς. Η αντίληψη μας για την τυροκομία ξεκινάει από την ηθική εκτροφή των γαλακτοπαραγωγών ζώων, περνάει μέσα από τεχνικές που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του χρόνου και εξελίσσεται μέσα από την αγάπη, το μεράκι και τις αξίες που διέπουν εμάς και τους παραγωγούς», δηλώνει ο Λευτέρης Κουβιδάκης.

Υπογραμμίζει πως στην Ελλάδα το τυρί και το γάλα είναι κομμάτι της ζωής μας. Δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και ότι αναφορές στα γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται τόσο στη μυθολογία μας (Η κατσίκα Αμάλθεια που τάιζε του Δία από το κέρας της), όσο ακόμα και στον Όμηρο (ο κύκλωπας Πολύφημος με τα δοχεία του και στον «αίγιον τυρόν», δηλαδή το κατσικίσιο τυρί).  Αναδεικνύεται έτσι η  προοπτική του εγχειρήματος, χρησιμοποιώντας αυθεντικές μεθόδους που τιμούν το παρελθόν και αγκαλιάζουν το παρόν.

Τις προϋποθέσεις αυτές βρήκε και στην οικογένεια Λυδάκη για να φτιάξει όχι απλά ένα καλό τυρί αλλά ένα διαφορετικό από πλευράς ωρίμανσης και τυροκόμισης χειροποίητο προϊόν.
Το κάθε κεφάλι/κομμάτι τυριού που υπογράφει το Fouli φέρει κάρτα ταυτότητας στη συσκευασία (guarantee card) με τα στοιχεία παραγωγού, ωρίμανσης & σειριακό αριθμό τυριού. Τον Ιούνιο που μας πέρασε η έκδοση που επιμεληθήκαν σε συνεργασία με την οικ. Λυδάκη αφορούσε στην παραγωγή 106 κεφάλια τυριών που το καθένα ζύγιζε από 2000gr έως 2600gr. Παρασκευάστηκε με μισό πρόβειο-μισό κατσικίσιο για να προκύψει ένα σκληρό τυρί, που ωρίμασε για 6 μήνες στους 18ο C, όπου ανέπτυξε την γεύση και το άρωμα του. Είναι ένα τυρί λέει, με χαρακτήρα, ελαφρώς αλμυρό και πικάντικο, πλούσιο σε γεύση και σε σώμα. Το κατσικίσιο γάλα δίνει την απαραίτητη σπιρτάδα και το πικάντικο προφίλ της γεύσης, που έρχεται σε ισορροπία με το βουτυράτη επίγευση του πρόβειου γάλακτος. Οι ειδήμονες του τυριού, μπορούν να «πιάσουν» τις νότες αρωματικών φυτών και το γήινο προφίλ γεύσης που μας δίνει η ελεύθερη βόσκηση, όπως υπογραμμίζεται και στο site (foulifinest.gr). «Ακόμα και το όνομα της έκδοσης ταίριαξε απόλυτα. Η Xmas24 Edition – Το τυρί του Ντρέτου είναι ένα τυρί που μιλά «ντρέτα» στον ουρανίσκο μας, αποκαλύπτοντας τα αλμυρά, πικάντικα με τα πλούσια αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του», συμπληρώνει.

Η επόμενη Χριστουγεννιάτικη έκδοση είναι η Xmas25 Edition – «Το τυρί του τυροκελιού». Φτιαγμένο με αγάπη, μεράκι, συνεννόηση, υπομονή και γνώσεις που δεν σπουδάζονται, αλλά κληρονομιούνται. «Το τυρί του τυροκελιού» είναι ένα σκληρό κίτρινο τυρί, πικάντικο & αλμυρό με βοτανικά στοιχεία, 9μηνης ωρίμανσης που παρήγαγε η οικογένεια Σαμωνάκη από το Γεράκι Ηρακλείου. Η παραγωγή περιλαμβάνει 150 κεφάλια τυρί, βάρους 1800gr – 2200gr και η παράδοσή του προβλέπεται από τις 17 – 24 Δεκέμβρη.

Η πρόσβαση στα προϊόντα με την υπογραφή FOULI γίνεται αποκλειστικά (έως εξαντλήσεως αποθέματος) μέσω του eshop ή μέσω επιλεγμένων σημείων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα FOULI Valued Partners (θα ανακοινωθεί εντός του Φθινοπώρου μέσα από νέο site).

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ