Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δηλώνονταν βοσκοτόπια χωρίς ζωικό κεφάλαιο», κατέθεσε μάρτυρας

Η υπάλληλος Παρασκευή Τυχεροπούλου περιέγραψε εκτεταμένες παρατυπίες στη διανομή του Εθνικού Αποθέματος – Η δίκη συνεχίζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών συνεχίζεται η δίκη του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά και της πρώην διευθύντριας Άμεσων Ενισχύσεων και Τεχνικών Έργων Αθανασίας Ρέππα, οι οποίοι κατηγορούνται για υπεξαγωγή εγγράφου, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος από κοινού.

Πρώτη μάρτυρας κατέθεσε η υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ Παρασκευή Τυχεροπούλου, πρώην υπεύθυνη για τον έλεγχο αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, η οποία περιέγραψε σειρά ελέγχων που διενήργησε το 2020 και τα ευρήματά της σχετικά με παρατυπίες στη διανομή του Εθνικού Αποθέματος.

«Δηλώνονταν βοσκοτόπια χωρίς να υπάρχει ζωικό κεφάλαιο ή έδρα στην Κρήτη και αγροτεμάχια στη Φλώρινα», κατέθεσε η μάρτυρας, σημειώνοντας ότι «οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων ανακυκλώνονταν κάθε χρόνο για να ξεπερνούν τους ελέγχους». Όπως ανέφερε, οι έλεγχοι που πραγματοποίησε αφορούσαν 99 ΑΦΜ στα οποία διαπιστώθηκαν σοβαρές παρατυπίες, με δικαιούχους που λάμβαναν επιδοτήσεις για εκτάσεις εκτός κατοχής τους.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι μετά την αποχώρηση του τότε προέδρου Γρηγόρη Βάρρα, ο οποίος είχε διατάξει την αποστολή των ευρημάτων στη Δικαιοσύνη, της ζητήθηκε να παραδώσει τους φακέλους στον κ. Μελά και στην κ. Ρέππα. Από εκείνη τη στιγμή, όπως είπε, αποκλείστηκε από το ηλεκτρονικό σύστημα και διαπίστωσε πως τα έντυπα ελέγχου της «πολλαπλασιάζονταν» με αλλοιωμένα αποτελέσματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ανέφερε ότι στη συνέχεια δέχθηκε απειλές από ελεγχόμενο παραγωγό, ενώ περιέγραψε κλίμα απαξίωσης στον οργανισμό: «Είχα αποκλειστεί υπηρεσιακά και κυκλοφορούσαν φήμες ότι είμαι προβληματική», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πολλοί δεν μιλούν από φόβο».

Η κ. Τυχεροπούλου σημείωσε ότι ορισμένοι από τους ελέγχους της έχουν ήδη δικαιωθεί δικαστικά και ότι τα επίμαχα ΑΦΜ ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Τον Δεκέμβριο του 2023, ωστόσο, απομακρύνθηκε από τους ελέγχους με αιτιολογία «υπηρεσιακής ανεπάρκειας». Η δίκη συνεχίζεται.

ΦΑΙΣΤΟΣ S/M ΜΑΝΙΑΔΗΣ

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ