
Στην Κύπρο μεταβαίνει η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις έναρξης και στη δημοσιογραφική διάσκεψη του ευρωπαϊκού έργου «ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΙΣ», το οποίο αφορά κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από σεισμούς και άλλες μεγάλες καταστροφές.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους Ελλάδας και Κύπρου, με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά την προμήθεια οχημάτων και διασωστικού εξοπλισμού, καθώς και την υλοποίηση εκπαιδεύσεων και ασκήσεων ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών.
Στους εταίρους του έργου συμμετέχουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Πολιτική Άμυνα Κύπρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και ο Δήμος Σύρου–Ερμούπολης. Στις εκδηλώσεις θα παραστούν εκπρόσωποι όλων των εταίρων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Μάριος Χαρτζιώτης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.
Το «ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΙΣ» είναι το έκτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας–Κύπρου στο οποίο συμμετέχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης από το 2010. Τα έργα αυτά ενισχύουν τη θεσμική συνεργασία των δύο χωρών στην πολιτική προστασία, προωθούν την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και υποστηρίζουν την κοινή προσπάθεια για προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.


