Στις Βρυξέλλες η Ελλάδα ζητά αυστηρότερους ελέγχους στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα

Έμφαση στην προστασία παραγωγών και καταναλωτών στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Την ανάγκη για αυστηρότερους, αποτελεσματικότερους και καλύτερα συντονισμένους ελέγχους στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα ανέδειξε η Ελλάδα στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας υπό την Κυπριακή Προεδρία, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Αντώνης Φιλιππής και η Γενική Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Αργυρώ Ζέρβα.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με αντικείμενο τους ελέγχους στις εισαγωγές, ο κ. Φιλιππής τόνισε ότι οι έλεγχοι συνδέονται άμεσα με την προστασία των καταναλωτών αλλά και με τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Όπως ανέφερε, παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ήδη ισχυρό πλαίσιο επίσημων ελέγχων, η συνεχής ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους είναι κρίσιμη για τη συνοχή της ενιαίας αγοράς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού των ελέγχων και στην εφαρμογή αναλογικών, βασισμένων στον κίνδυνο διαδικασιών, ειδικά στο πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Από την ελληνική πλευρά τέθηκε και η πρόταση για τη δημιουργία ειδικής ευρωπαϊκής ομάδας που θα παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα των βιολογικών προϊόντων, με την ελληνική αντιπροσωπεία να ζητά σαφείς και ρεαλιστικούς κανόνες ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις στην αγορά και υπερβολικά βάρη για παραγωγούς και αρχές.

Παράλληλα, τέθηκαν θέματα προστασίας ευαίσθητων γεωργικών τομέων στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, καθώς και η ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη Μάλτα για τις ζημιές που υπέστησαν η γεωργία και η αλιεία από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας συμμετείχαν σε τεχνική σύσκεψη ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ, με έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην έγκαιρη προετοιμασία των κρατών μελών.

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ