
Το δυστύχημα συνέβη στις 25 Ιουλίου του 2021, όταν ο 37χρονος τεχνικός πέθανε ακαριαία από ηλεκτροπληξία
Στην καταδίκη τεσσάρων ατόμων στην υπόθεση θανάτου 37χρονου εργαζόμενου από ηλεκτροπληξία, σε ξενοδοχείο στον Αποκόρωνα, οδηγήθηκε χθες ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.
Το δυστύχημα συνέβη στις 25 Ιουλίου του 2021, όταν ο 37χρονος τεχνικός, είχε μεταβεί στο ξενοδοχείο καθώς είχε ειδοποιηθεί ότι η μηχανή αναψυκτικών που βρισκόταν στον χώρο του σνακ μπαρ, είχε παρουσιάσει πρόβλημα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα zarpanews.gr, οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως και παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης με τριετή αναστολή και χρηματικές ποινές. Όπως αναφέρθηκε η οικογένεια του θανόντα έχει αποζημιωθεί για το συμβάν.
Στους τρεις ιδιοκτήτες της ξενοδοχειακής μονάδας, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών και πρόστιμο 3.000 ευρώ στον καθένα καθώς υπήρχαν παραλείψεις στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα δεν υπήρχε ρελέ διαφυγής ρεύματος στον χώρο του σνακ μπαρ.
Όλοι οι κατηγορούμενοι εξέφρασαν την οδύνη τους για το περιστατικό.
Απολογίες
Στην απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος, εργοδότης του 37χρονου και αντιπρόσωπος της εταιρείας, τόνισε πως υπήρχε εξωτερικός συνεργάτης (αδειούχος ψυκτικός – ηλεκτρολόγος) που είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου θέματα συντήρησης και ότι ο θανών δεν εμπλεκόταν σε εξειδικευμένες εργασίες αλλά περιοριζόταν στην εκτέλεση κάποιων ενεργειών ώστε να διαπιστώνει αν χρειάζεται η μηχανή αντικατάσταση. Γι’ αυτό και όπως είπε, δεν υπήρχαν μέσα αυτοπροστασίας, όπως γάντια κλπ επιμένοντας πως ο θανών δεν εκτελούσε ηλεκτρολογικές εργασίες ούτε είχε κάποια εξειδίκευση.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, από τη μεριά της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου τόνισε ότι «ως εταιρεία και εφαρμόζουμε πολυ αυστηρά μέτρα και έχουμε πολλά χρόνια πολύ σταθερό προσωπικό και ποτέ δεν είχε γίνει ατύχημα. Αντέτεινε μαλιστα πως ο θανών αποδεδειγμένα έκανε ηλεκτρολογικές εργασίες κάτι που ήταν γνωστό σε όλους αφού αυτόν καλούσαν όταν το μηχάνημα είχε βλάβη και πήγαινε εκεί για 7 χρόνια εκεί».
Ο τρίτος κατηγορούμενος, διευθυντής του ξενοδοχείου, τόνισε ότι «είμαι 40 χρόνια στο ξενοδοχείο από την ίδρυσή του και αυτό ήταν το μόνο ατύχημα που έγινε. Ήταν μια πολυ σοβαρή εταιρεία και είχαμε μια παρα πολύ καλή συνεργασία. Ενώ ανέφερε για την ξενοδοχειακή μονάδα ότι 40 χρόνια δεν είχαμε κανένα ατύχημα ποτέ ούτε στον κατασκευαστικό ούτε στον λειτουργικό τομέα και αμφισβήτησε και εκείνος το κατά πόσο η ύπαρξη ρελέ θα είχε αποτρέψει το κακό».


