Της Συραγούς Χορταριά
-Παρουσία της Περιφέρειας- του Προέδρου ΠΑΣΟΚ βουλευτών και φορέων
Η ρομποτική δεξιότητα αλλά και οι αρχές της που εδράζονται σε επιστήμη και πειραματισμό, αποτελούν για τα μικρά παιδιά μια πραγματικότητα ζωής , την οποία εφόσον καλούνται να διερευνήσουν, θα πρέπει και να κατακτήσουν ώστε επ αυτής να είναι κυρίαρχα στο μέλλον Η ρομποτική σε σημαντικούς τομείς της ιατρικής, της ασφάλειας και της μηχανικής μας περνάει στην επόμενη εποχή, όπου ο άνθρωπος καλείται να κατακτήσει.
Τα ερεθίσματα πλέον πολλά και οι δυνατότητες παρέχονται τόσο από την πολιτεία, να υπενθυμίσουμε την παροχή σε kit ρομποτικής από το Υπουργείο, όσο και από την Περιφέρεια εδώ στη Κρήτη, πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάς σε kit ρομποτικής σε όλα τα σχολεία.
Στο Αρκαλοχώρι και στο φιλόξενο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Μινώα Πεδιάδος μικροί ρομποτιστές από όλη την Κρήτη έδωσαν το παρόν με ευγενή άμιλλα στους ρομποτικούς στίβους.

Στην μεγάλη εκδήλωση, του MRC Junior HΗράκλειο 2026, που διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (HE-RO) με τη συνδιοργάνωση του Robotics4kids και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας η συμμετοχή όπως μαθαίνουμε ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σχεδόν τριπλάσια από τα περσινά δεδομένα.

98 junior ομάδες από διάφορα σχολεία της Κρήτης, συνέδεσαν τη ρομποτική με τον αθλητισμό και έμαθαν να συναρμολογούν και να προγραμματίζουν παίζοντας σε δύσκολα tasks , που επέλεξαν να παρουσιάσουν. Ο ενθουσιασμός παιδιών αλλά και ενηλίκων ξεσηκωτικός σε μια ατμόσφαιρα γιορτής δημιουργικότητας και φαντασίας. Όταν οι γονείς στηρίζουν τα παιδιά τους, αφιερώνουν χρόνο στα ενδιαφέροντα των νέων ανθρώπων και αγκαλιάζουν τις προσπάθειές τους , τότε τίποτα δεν πάει στραβά, γιατί ανοίγουν πολλοί και διαφορετικοί δρόμοι έκφρασης και επιτυχίας.

Μια αγκαλιά δημιουργικότητας, πρωτοπορίας και συλλογικής προσπάθειας, όπως μας καταθέτει ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, κος Κώστας Τάτσιας ,που πλέον έχει γίνει θεσμός και ετησίως θα μας απασχολεί τόσο ευχάριστα. Πάνω από 104 ομάδες από την προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετάσχει. Πριν από 15 μέρες παρόμοιο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Σητεία, όπου εκεί παρουσίασαν σαράντα περίπου ομάδες, ενώ σήμερα πάνω από 54 ομάδες από νηπιαγωγείο μέχρι και δημοτικό, αγωνίστηκαν σε έξι αθλητικές κατηγορίες. Στο ράλι στην πάλη, στη σκοποβολή, το ποδόσφαιρο, σε αντίστοιχες πίστες και με μεγάλο ενθουσιασμό.

Σημαντική και η δήλωση του κου Μάρκου Γεώργιου, στη διοργάνωση που βοηθά στην συγκρότηση των αγωνισμάτων και την τελική κατάταξη. Βέβαια τα βραβεία , αφορούν σε πολλές κατηγορίες όπως δημιουργικό σχεδιασμό, πρωτοτυπία, και λογισμική σκέψη ενώ στοχεύουν να ενισχύσουν την προσπάθεια των παιδιών, θέτοντας βάσεις για το μέλλον , ώστε οι αυριανοί μηχανικοί και επιστήμονες να μπορούν να αξιοποιήσουν τα θετικά περιορίζοντας τα αρνητικά της επέκτασης της ΝΤ στη ζωή μας.
Για το διαγωνισμό τοποθετήθηκαν οι κ.κ Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κος Νίνος Ανδρουλάκης , ο οποίος συνέδεσε το μέλλον των παιδιών και τη χάραξη νέων πρωτοποριακών δρόμων με το μέλλον των ενεργειακών κοινοτήτων. ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου εκπροσωπώντας το Δήμο Μινώα Πεδιάδος φιλοξένησε στον ικανό και επαρκή για μια τόσο διευρυμένη συνάντηση τη διοργάνωση , που ξεπέρασε κάθε προσδοκώμενο, εφόσον ενισχύθηκαν και στα σχολεία τα παιδιά στα εργαστήρια πληροφορικής τους με την παρέμβαση της Περιφέρειας.
H πληροφορικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας σχολείου η κα Αυγενάκη Ευαγγελία, πήρε την πρωτοβουλία, να συγκροτήσει δυο ομάδες από τρία παιδιά της Β τάξεως του σχολείου και να τα εισάγει στο ρομποτικό σύμπαν. Χρησιμοποιώντας τα kit ρομποτικής , διαμόρφωσε δύο ομάδες παιδιών , τα οποία, με ομοιόμορφη εμφάνιση, που επιμελήθηκε ο Σύλλογος Γονέων, ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους και συνεργάστηκαν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να έχουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.


Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν από το Πάσχα και μετά, έδωσαν ονόματα στις δημιουργικές τους δράσεις, οι robot power και robot ranger, και ασχολήθηκαν συστηματικά με ρομποτική από το Φεβρουάριο, χρησιμοποιώντας τα kit της Περιφέρειας που είναι κατάλληλα από πρώτη έως και Τετάρτη δημοτικού. Πήραν βραβεία creative designers και energy designers.Ο ενθουσιασμός στο αποκορύφωμα ενώ παρόν και με συμμετοχές εφτά ομάδων, και αντίστοιχα βραβεία. ήταν και ο κος Βαγγέλης Στιβακτάκης ιδρυτής και διευθυντής της Robo minds Academy στο Γάζι.


Η Περιφέρεια έδωσε το παρόν , καθώς μεγάλη αύξηση της συμμετοχής οφείλεται στο πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής των ρομποτικών kit στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης βράβευσε τους μικρούς ρομποτιστές. Με ενθουσιασμό και πολλά χαμόγελα και η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κα Μαράκη Ελένη αλλά και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηρακλείου κος Μανόλης Μπελαδάκης τίμησαν τους μικρούς συμμετέχοντες αλλά και τους εκπαιδευτικούς προπονητές τους.



Στην όμορφη αυτή εκδήλωση και λόγω της παράλληλης εκδήλωσης για τις ενεργειακές κοινότητες που διεξάγονταν στον διπλανό χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου, παρευρέθηκαν επίσης και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κίνημα Αλλαγής κος Ανδρουλάκης, και οι βουλευτές κος Φραγκίσκος Παρασύρης και η κα Κατερίνα Σπυριδάκη, οι οποίοι έδωσαν επίσης μετάλλια και επαίνους στα παιδιά.

Παρόν στην εκδήλωση και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κρήτης Κος Ευάγγελος Καρκανάκης. Καθώς και πλήθος παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα παιδιά πήραν μετάλλια και επαίνους συμμετοχής, αλλά δεν έμειναν παραπονεμένοι, ούτε οι μεγάλοι εφόσον ο διοργανωτής κος Τάτσιος φρόντισε να δώσει αναμνηστικά της εκδήλωσης σε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στην προώθηση και εκπλήρωση του διαγωνισμού.
Όπως ο Περιφερειάρχης που βραβεύτηκε ως ο πιο καινοτόμος από το Νίκο Ανδρουλάκη, σε ένα ομολογουμένως ευφυές αστείο του Προέδρου.
Όπως μας λέει ο πρωτεργάτης της εκδήλωσης κος Τάτσιος
Ο Ελληνικός οργανισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής κάνει διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε λίγες μέρες 27 – 28 Ιούνη στο Βόλο διοργανώνεται ευρωπαϊκός διαγωνισμός με πρόκριση στην Κορέα. Το 28 Δημοτικό Σχολείο πήγε με Αμερική με πρόκριση και γύρισε με τρία βραβεία.

Παραθέτουμε ένα ευχαριστήριο από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας για όλους τους συντελεστές και κυρίως για τα παιδιά που μας έκαναν περήφανους και τους γονείς που είναι πάντα στο πλευρό μας.
Με χαρά συμμετέχουμε σήμερα στο Φεστιβάλ Αθλητικής Ρομποτικής MRC Junior, μια σημαντική εκπαιδευτική δράση που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνολογία, τη μηχανική και τον προγραμματισμό μέσα από τη δημιουργία, τη συνεργασία και το παιχνίδι. Το MRC Junior καλλιεργεί την ομαδικότητα, την εφευρετικότητα, την επίλυση προβλημάτων και τον υγιή συναγωνισμό, προσφέροντας πολύτιμες εμπειρίες μάθησης και δημιουργίας.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες του σχολείου μας προς τους διοργανωτές και όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια υλοποίηση του φεστιβάλ, προσφέροντας στα παιδιά μια μοναδική εμπειρία δημιουργίας και συμμετοχής.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στην Περιφέρεια Κρήτης για την παραχώρηση των κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής στα σχολεία, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες για το μέλλον.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας συμμετέχει φέτος με δύο ομάδες μαθητών της Β΄ Δημοτικού στην κατηγορία Ράλλυ, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Πληροφορικής του σχολείου μας. Οι μαθητές μας εργάστηκαν με ενθουσιασμό, συνεργασία και δημιουργικότητα, μετατρέποντας τις ιδέες τους σε ρομποτικές κατασκευές.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Σήμερα είμαστε όλοι νικητές, γιατί μέσα από τη γνώση, τη συνεργασία και τη δημιουργία κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον.













Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

