Διάλεξη στο Κήπο Σάρχου Κρήτης : «Μέγας Αλέξανδρος: Η ρεαλιστική κάτοψη ενός ήρωα»

Ο Κήπος Σάρχου Κρήτης αμκε σάς προσκαλεί σε μια ξεχωριστή πνευματική βραδιά, αφιερωμένη σε μία από τις πιο εμβληματικές και πολυσυζητημένες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, τον Μέγα Αλέξανδρο !

Ημερομηνία: Παρασκευή, 19 Ιουνίου, ώρα έναρξης: 19:30

Τοποθεσία: Φιλοσοφικό Κέντρο του Κήπου Σάρχου Κρήτης, Σάρχος Μαλεβιζίου.

Έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε ως κεντρικούς ομιλητές τους αδελφούς: Στάντη Αποστολίδη και Ήρκο Αποστολίδη

Είσοδος: Ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα λόγια για το θέμα :«Μέγας Αλέξανδρος. Η ρεαλιστική κάτοψη ενός ήρωα.»

Ενώ στη σύγχρονη διεθνή Ιστοριογραφία επικρατεί ολοένα εντονώτερα ένας αρνητισμός απέναντι στη μορφή του Αλεξάνδρου, από τις πιο αξιόπιστες πηγές προκύπτουν οι πραγματικές διαστάσεις του μέγιστου πολιτιστικού έργου του, που ανάγεται κυρίως στη μεταφύτευση του προτύπου τῆς αυτόνομης κι αυτοδιοικούμενης ελληνικής πόλης στην κοινωνική δομή της Ανατολής και τη σύμβίωση των διαφορετικών λαών της παλιάς περσικής αυτοκρατορίας, με γνώμονα πλέον την ισότητα και τη σύμμιξη τῶν θρησκειών. Ένας κόσμος που άκμασε για περισσότερους από 4 αιώνες από την Αίγυπτο έως την Ινδία, με ποικιλότατα επιτεύγματα στο χώρο της Τέχνης, των Γραμμάτων, των Επιστημών και της Οικονομίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκρότηση του νεώτερου Δυτικού πολιτισμού.

Σας περιμένουμε σε ένα πανέμορφο, γεμάτο έμπνευση περιβάλλον για να μοιραστούμε σκέψεις, ερωτήματα και μια βαθύτερη, ρεαλιστική ματιά στην ιστορία.

Βιογραφικό Ήρκου και Στάντη Ρ. Αποστολίδη

Γιοί του Ρένου Αποστολίδη, φιλόλογοι και ιστορικοί, αφοσιώθηκαν για 25 χρόνια, μαζί με τον πατέρα τους, στη συμπλήρωση και το σχολιασμό της εξάτομης «Ιστορίας του Ελληνισμού», του Γερμανού ιστορικού J. G. Droysen (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2012), συγκεντρώνοντας και μεταφράζοντας σε ξεχωριστό τόμο τις «Αρχαίες πηγές της Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2015 / Κρατικό βραβείο απόδοσης αρχαίου κειμένου 2015). Παράλληλα, μετείχαν στην ενημέρωση της επτάτομης «Ανθολογίας της Νεοελληνικής Γραμματείας», που είχε ξεκινήσει το 1933 ο παππούς τους, Ηρακλής, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ στον τομέα της Νεοελληνικής Φιλολογίας ἔβγαλαν τις πρώτες σχολιασμένες εκδόσεις «Απάντων» Καβάφη (2002), Βιζυηνού (2013), ενώ έχουν αναλάβει παράλληλα τη νέα έκδοση του συνόλου της λογοτεχνικής και κριτικής εργογραφίας του Ρένου Αποστολίδη, παρουσιάζοντας ήδη πάνω από 15 τίτλους.

Ο Ήρκος από δεκαπενταετίας ασχολείται κυρίως με την έκδοση και το σχολιασμό του έργου του Νίτσε (6 τόμοι), του Ίψεν (8 τόμοι), και άλλων λογοτεχνικών ή φιλοσοφικών έργων, ενώ παράλληλα δουλεύει πάνω στον Πρωταγόρα του Πλάτωνα.

Ο Στάντης Αποστολίδης ἔχει μεταφράσει την πλατωνική «Απολογία Σωκράτους» με φιλοσοφικό σχολιασμό (Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών 2024) και ετοιμάζει το «Βίο Αλεξάνδρου» του Πλουτάρχου. Διατήρησε επί μιαν εικοσαετία τακτική σελίδα στη «Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας», κρίνοντας με τα αυστηρότερα κριτήρια έργα φιλολογικά, ιστορικά, φιλοσοφικά, λεξικογραφικά και μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας. Διδάσκει από το 2015 στο Λύκειο της Ιονίου Σχολής: Αρχαία και Φιλοσοφία.

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ