Θ. Πλεύρης: «Σε περίπτωση μαζικών ροών, αναστολή ασύλου και άμεσες επιστροφές»

Την ανάγκη για αυστηρότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση μαζικών αφίξεων υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να παρουσιαστούν στην Ελλάδα φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που καταγράφηκαν στη Θέουτα της Ισπανίας.

Ο υπουργός, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε ότι σε μια κατάσταση έκτακτης πίεσης στα σύνορα η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναστολή της διαδικασίας ασύλου και άμεσες επιστροφές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που συνέβη στην Ισπανία μπορεί να συμβεί παντού»

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να ανοίξει συζήτηση για τη Συνθήκη Σένγκεν, ωστόσο τόνισε ότι τα γεγονότα στη Θέουτα αποτελούν παράδειγμα μιας κατάστασης που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

«Αυτό που συνέβη στην Ισπανία μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει μέτρα ελέγχου των συνόρων σε προηγούμενες περιόδους αυξημένων ροών.

Αναφορά στον Έβρο και στην αναστολή ασύλου

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην κρίση του Έβρου το 2020, αλλά και στην απόφαση αναστολής ασύλου όταν, όπως είπε, υπήρξε μεγάλη αύξηση αφίξεων από τη Λιβύη.

Όπως υποστήριξε, μετά την εφαρμογή του μέτρου οι αφίξεις μειώθηκαν σημαντικά, παρουσιάζοντας το παράδειγμα ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας αυτής της πολιτικής.

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της»

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες χαμηλών ροών, όμως, όπως είπε, δεν είναι σχεδιασμένο για περιόδους μαζικής εισόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε έκτακτες συνθήκες η Ευρώπη πρέπει να δίνει προτεραιότητα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, στην αναστολή ασύλου όπου απαιτείται και στην πραγματοποίηση άμεσων επιστροφών.

«Στη ζυγαριά μεταξύ θεωρητικών δικαιωμάτων αυτών που εισβάλουν και των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να βαρύνουν τα δεύτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη κινείται προς αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική»

Κλείνοντας, ο υπουργός εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς μια πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, σημειώνοντας ότι οι σημερινές ροές δεν έχουν το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Όπως ανέφερε, το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν περίπου 50.000 αφίξεις συνολικά στην Ευρώπη, ενώ το 2015 αντίστοιχος αριθμός καταγραφόταν μέσα σε μία εβδομάδα στα ελληνικά νησιά.

 

Πηγή: neakriti.gr

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ