Μεταναστευτικό: 365 άτομα μεταφέρθηκαν από την Κρήτη στη Σάμο – Προορισμός η ενδοχώρα

Στη Σάμο μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 365 μετανάστες από την Κρήτη, με ταχύπλοο που έδεσε στις 19:00 στο εμπορικό λιμάνι της πόλης. Ακολούθησε η μετακίνησή τους προς την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, όπου θα γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής πριν από την αναχώρησή τους για την ενδοχώρα.

Για τη μεταφορά των 365 ατόμων από το λιμάνι προς την ΚΕΔ Σάμου χρησιμοποιήθηκαν δέκα λεωφορεία, με τον συντονισμό να έχουν η Λιμενική Αρχή και η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου.

Η συγκεκριμένη μετακίνηση εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για προσωρινή μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη προς νησιωτικές δομές, αποκλειστικά για τις ανάγκες καταγραφής και διοικητικής διαχείρισης.

Η δέσμευση για μη αύξηση των διαμενόντων
Η άφιξη των 365 μεταναστών γίνεται ενώ παραμένει σε ισχύ η δέσμευση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, ότι οι έκτακτες μετακινήσεις προς τα νησιά δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμη αύξηση του αριθμού των διαμενόντων στις δομές.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 250 μετανάστες επρόκειτο να αναχωρήσουν από την ΚΕΔ Σάμου με το πλοίο της γραμμής «Λευκά Όρη», με προορισμό την ενδοχώρα.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το κρίσιμο ζήτημα είναι οι νέες αφίξεις να συνοδεύονται από αντίστοιχες αναχωρήσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η δομή του νησιού.

Επιφυλάξεις από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου
Η νέα μεταφορά επαναφέρει στο προσκήνιο τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί σε τοπικό επίπεδο.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου, έχει επισημάνει ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε τεθεί στην προηγούμενη συνάντησή του με τον Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόθεση περαιτέρω επιβάρυνσης των νησιών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει έκτακτες μετακινήσεις όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Ζητούν έγκαιρη ενημέρωση για κάθε μεταφορά
Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ζητά από το υπουργείο να υπάρχει προηγούμενη και επίσημη ενημέρωση για κάθε σχεδιαζόμενη μεταφορά, ώστε οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς να γνωρίζουν εγκαίρως τις εξελίξεις.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να συμμετάσχει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να παρουσιάσει τον σχεδιασμό του υπουργείου και να απαντήσει στα ερωτήματα των αιρετών.

Η δημοτική Αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων και θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματά της εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από όσα έχουν συμφωνηθεί.

Ομόφωνο ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Αρνητική θέση απέναντι στις μεταφορές προσφύγων και μεταναστών από άλλες περιοχές της χώρας προς τα νησιά έχει ήδη εκφράσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

Στις 27 Αυγούστου υιοθέτησε ομόφωνα σχετικό ψήφισμα, με τη Σάμο και τη Λέσβο να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Το βασικό ζητούμενο πλέον είναι κατά πόσο θα τηρηθεί στην πράξη η κυβερνητική δέσμευση για ισορροπία μεταξύ αφίξεων και αναχωρήσεων, ώστε να μην υπάρξει καθαρή αύξηση των διαμενόντων στην ΚΕΔ Σάμου.

Πηγή: neakriti.gr

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ