Σε τροχιά έντονης κακοκαιρίας έχει εισέλθει η Κρήτη, καθώς οι ισχυρές βροχές, οι τοπικές καταιγίδες και οι θυελλώδεις βοριάδες εντάσεως 8 έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις υποδομές και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Τα έντονα φαινόμενα εστιάζονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νησιού, ενώ η εισβολή των ψυχρών αέριων μαζών έχει φέρει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, παρατηρούνται σοβαρές τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια: ενώ τα ημερήσια δρομολόγια από το Λιμάνι του Πειραιά εκτελέστηκαν κανονικά, η πραγματοποίηση των βραδινών δρομολογίων προς Ηράκλειο και Χανιά εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη των ανέμων, την ώρα που στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου ισχύει απαγορευτικό απόπλου προς τις Κυκλάδες. Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους ελήφθησαν αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε αρκετές περιοχές (όπως σε δήμους των Χανίων και του Ρεθύμνου), ενώ η Περιφέρεια Κρήτης και οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, συνιστώντας στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, να αποφεύγουν ιρλανδικές διαβάσεις και χείμαρρους, και να επικοινωνούν με τις ναυτιλιακές εταιρείες (Blue Star Ferries, ANEK Lines, Minoan Lines) ή το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά (τηλ. 213 2147600) πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση.
Πού αναμένονται καταιγίδες
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην Κρήτη σήμερα Πέμπτη (01-10-2026) έως τις απογευματινές ώρες.
Πρόσκαιρη σχετική εξασθένηση θα υπάρχει έως το μεσημέρι της Παρασκευής (02-10-2026) και εκ νέου επιδείνωση των φαινομένων από το απόγευμα της Παρασκευής (02-10-2026) και κυρίως το Σάββατο (03-10-2026).


