Χανιά: Μέτωπο στήριξης στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου – Ζητούν μαζικές προσλήψεις και τέλος στα «εντέλλεσθε»

Την άμεση διακοπή των «εντέλλεσθε» από και προς το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και την κάλυψη των σοβαρών κενών σε προσωπικό ζητούν φορείς και εργαζόμενοι των Χανίων, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή τους στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, στο πλευρό των υγειονομικών τάσσονται, μεταξύ άλλων, η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και το Παράρτημα Χανίων του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται μόνιμες λύσεις για τη στελέχωση και τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν όσα καταγγέλλουν οι οικοδόμοι για περιστατικά εργαζομένων που χρειάστηκαν υγειονομική φροντίδα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους, εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο στα Χανιά χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», καθώς, σύμφωνα με το Σωματείο, δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Σε δεύτερη περίπτωση, όπως καταγγέλλεται, βαριά τραυματισμένος εργαζόμενος, έπειτα από 15 ημέρες νοσηλείας, αναγκάστηκε να πληρώσει ιδιωτικό όχημα μεταφοράς ασθενών προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι του.

Οι οικοδόμοι στο πλευρό των υγειονομικών
Σε ψήφισμά της, η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων εκφράζει τη στήριξή της στα υγειονομικά σωματεία, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και στο υπόλοιπο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Στο επίκεντρο της αντίδρασης βρίσκεται η πρακτική των «εντέλλεσθε» για τη μετακίνηση γιατρών από ένα νοσοκομείο σε άλλο, με το Σωματείο να υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο ένα κενό καλύπτεται προσωρινά, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέο πρόβλημα στη μονάδα από την οποία απομακρύνεται ο γιατρός.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην προσπάθεια μετακίνησης γιατρού από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων προς το Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

«Λύση δεν είναι να κλείνεις προσωρινά μια τρύπα ανοίγοντας ταυτόχρονα μία άλλη», επισημαίνει η Ένωση, ζητώντας πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων της Κρήτης και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου Χανίων.

Σύμφωνα με το Σωματείο, η μαζική αντίδραση γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων εργαζομένων είχε ως αποτέλεσμα η 7η ΥΠΕ να πάρει πίσω το συγκεκριμένο “εντέλλεσθε”.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική»
Οι οικοδόμοι κάνουν λόγο για ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά προβλήματα τις πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία και την εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι πριν από το τέλος του 2026 έχουν καταγραφεί 22 νεκροί εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Σωματείο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές αναγνωρίζουν, όπως σημειώνουν, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό παρά τις ελλείψεις.

Πολιτικοί Μηχανικοί: «Το Νοσοκομείο Χανίων είναι υπόθεση όλων μας»
Τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους εκφράζει και το Παράρτημα Χανίων του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό κρατούν καθημερινά όρθιο το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο του νομού, μέσα σε συνθήκες σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, εξαντλητικών ωραρίων και αυξημένων αναγκών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον τουριστικό χαρακτήρα των Χανίων, καθώς κατά τους θερινούς μήνες το πληθυσμιακό φορτίο αυξάνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να ενισχύονται αντίστοιχα και οι ανάγκες που καλείται να αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο.

«Δεν μπορεί η εξάντληση των ανθρώπων αυτών να θεωρείται πλέον κανονικότητα. Και δεν μπορεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Χανίων να είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων του. Είναι υπόθεση όλων μας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τι ζητούν για το Νοσοκομείο Χανίων
Οι δύο πλευρές ζητούν, μεταξύ άλλων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Χανίων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό επίπεδο.

Παράλληλα, ζητούν να σταματήσουν τα «εντέλλεσθε» από και προς το Νοσοκομείο Χανίων, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ΕΚΑΒ.

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται επίσης η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η κατάργηση πληρωμών των ασθενών για υπηρεσίες περίθαλψης και συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, καθώς και η αποτροπή συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων και μονάδων.

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ UNESCO
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ