Μητσοτάκης από τη Λιβύη: Θέλουμε ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες

Έμμεση, αλλά σαφής η αναφορά του πρωθυπουργού στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης Abdul Hamid Dbebeh

Δηλώσεις από κοινού με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης Abdul Hamid Dbebeh έκανε μετά τη συνάντηση που είχαν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα κυριότερα αποσπάσματα, ανέφερε: 

«Προσβλέπουμε σε πλήρη αποκατάσταση της ενεργειακής μας συνεργασίας με τη Λιβύη, άλλα και της συνεργασίας σε πεδία, όπως ο τουρισμός. Είναι παραδοσιακός ο δεσμός μας στην άμυνα και την ασφάλεια. Θυμίζουμε πως πάνω από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει από σχολές ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Θεμέλιο της σχέσης μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.

Γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης. Θέλουμε κι εμείς άμεση και πληρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και την ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία ισχύ.

Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Το πλησιέστερο σε αυτήν γεωγραφικό έδαφος είναι η Γαύδος και η Κρήτη. Χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε συζήτηδση που διεκόπη το 2010».

Το βίντεο των δηλώσεων

Συνάντηση με Ντράγκι

Κατά την άφιξή του στην Τρίπολη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, καθώς είναι από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ που -με διαφορά λίγων ωρών, επισκέπτονται τη Λιβύη.

Οι δύο Πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη. Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Μητσοτάκης Ντράγκι

Στο τραπέζι και η ΑΟΖ με την Ιταλία στο Ιόνιο

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις, απτή απόδειξη των οποίων είναι η μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Συζήτησαν, ακόμη, τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα της ΕΕ και ιδίως στο Μεταναστευτικό καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μητσοτάκης Ντράγκι

KALLERGIS
Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ