Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 79-72: «Πράσινη» η πρόκριση, «κιτρινόμαυρο» το χειροκρότημα

Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε ξανά της ΑΕΚ (79-72), στον πρώτο προημιτελικό του Final 8 της Κρήτης και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Περιμένει ΠΑΟΚ ή Άρη.

O Παναθηναϊκός χρειάστηκε να βγάλει την ψυχή του στο παρκέ, για να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής ΑΕΚ Betsson, η οποία αρνήθηκε να παραδοθεί και διεκδίκησε τη νίκη – πρόκριση μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Ο Παναθηναϊκός είχε τον Ντίνο Μήτογλου ως κορυφαίο σκόρερ και ηγέτη, πέτυχε 17 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και μόλις 5 στο δεύτερο, αλλά ήταν ιδιαίτερα κρίσιμοι.

Η ΑΕΚ με τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας στη σύνθεσή της μετά από ενάμισι μήνα ήταν εντελώς διαφορετική άμυνα. Έπαιξε στα… ίσια τον αντίπαλό της και λύγισε εξαιτίας των φάουλ και των λιγότερων επιλογών.

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Το ματς

Διαφορετική διοργάνωση, διαφορετικό ματς, με εξαίρεση το τελευταίο λεπτό της 2ης περιόδου. Αυτή τη φορά η ΑΕΚ Betsson πάλεψε. Μόχθησε. Και έλαβε την ανταμοιβή της. Με τη λέξη κλειδί σε όσα ακολουθήσουν να είναι η άμυνα.

Σε αυτό το κομμάτι σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιστροφή του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, μετά από ενάμισι μήνα. Και φυσικά η αστοχία του Παναθηναϊκού.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με τον Δημήτρη Αγραβάνη στη θέση του σέντερ, μία κίνηση που μάλλον μπέρδεψε τον Παναθηναϊκό, παρά τον βοήθησε. Το ματς ήταν κλειστό και μέχρι το 12-12 ο Κουζμίνσκας είχε 5 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Και ο Κέντρικ Ναν έμενε στον 1 πόντο! Η αμυντική προσπάθεια της ΑΕΚ είχε αντίκτυπο: Από τρία φάουλ οι Ραντλ, Νάιτ και Νετζήπογλου. Συνάμα ο Παναθηναϊκός πήρε 15 πόντους (σε 19 προσπάθειες) απο τις βολές.

Η ΑΕΚ έκανε επί μέρους 2-8 και μετέτρεψε το 20-15, σε 22-23, αλλά αυτή ήταν η τελευταία φορά που προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Παναθηναϊκός διέθετε έναν εξαιρετικό Ντίνο Μήτογλου, επιθετική αιχμή με 17 πόντους. Το δικό του τρίποντο στη λήξη της 2ης περιόδου, έδωσε στον Παναθηναϊκό διαφορά 9 πόντων, εκεί που η ΑΕΚ προέβαλλε σοβαρή υποψηφιότητα για να κάνει το ματς ντέρμπι μέχρι το τέλος.

Το τελευταίο περιορίστηκε στις δύο πρώτες περιόδους, όπως αποδείχτηκε. Ο Παναθηναϊκός έκανε το +9, +14 (46-32), με την ΑΕΚ, φανερά χωρίς την ενέργεια του πρώτου ημιχρόνου, να προσπαθεί να μείνει κοντά στο σκορ. Το ξεκίνημα της 4ης, με τον Μακ Ρέι νωρίτερα να έχει αναλάβει το σκοράρισμα (13π.), η Ένωση μείωσε σε 59-50.

Και αργότερα σε 59-52, με κάρφωμα του Κουζέλογλου. Ο Εργκίν Αταμάν δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη. Κάλεσε τάιμ άουτ και επέστρεψε στο παρκέ τον Μήτογλου, παρά τα 4 ατομικά φάουλ.

Αυτό δεν πτόησε την ΑΕΚ. Συνέχισε το σερί της (12-0) με τρίποντο του Χόλινς (59-55). Όμως ο Παναθηναϊκός βρήκε άμεσα τρίποντη λύση (62-55) με τον Μήτογλου να σκοράρει για πρώτη φορά στο 2ο ημίχρονο.

Και μία επίθεση αργότερα, ο Γκραντ έκανε το 64-55. Η ΑΕΚ είχε ακόμα… ψυχή για να δώσει. Με 2:15 στο ρολόι κατάφερε να μειώσει στους 8 (72-66) χάρη στο πείσμα του Κουζμίνσκας.

Η ΑΕΚ πίεσε και ο ΜακΡέι με δύο βολές (1:40 για το τέλος) μείωσε και άλλο: 72-67. Ο Λεσόρ έδωσε πόντους με 2/2 βολές (74-67), αλλά η ΑΕΚ ήταν ακόμα εκεί: Τρίποντο και 74-70.

Ο Ναν επέλεξε να πάρει την κρίσιμη επίθεση, αλλά υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ, το 5ο στο ματς! Μπάλα στην ΑΕΚ με 56.4 για το τέλος.

Αλλά ήταν σειρά της ΑΕΚ να…πουλήσει την μπάλα, λάθος πάσα του Ραντλ! Ο Γκραντ κέρδισε φάουλ για βολές, πέτυχε 2/2 και έβαλε τον Παναθηναϊκό στο +6.

Ο Κουζμίνσκας μείωσε άμεσα (76-72) και ο Γκριγκόνις πήγε στις βολές. Δεν αστόχησε και έκανε το 78-72.

O Χόλινς αστόχησε στο τρίποντο και ο Ερνανγκόμεθ πήγε στις βολές για να τελειώσει τη νίκη και την πρόκριση.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-15, 39-30, 59-48, 79-72.

 

 

 

ΦΑΙΣΤΟΣ S/M ΜΑΝΙΑΔΗΣ

Αθλητικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ