Γεννητούρια στη Βαγιά της Αμμουδάρας – Η χελώνα Καρέττα – Καρέττα άφησε τα αυγά της στην πολυσύχναστη παραλία

Την πολυσύχναστη παραλία της Βαγιάς, στην Αμμουδάρα του δήμου Μαλεβιζίου, επέλεξε η χελώνα Καρέττα – Καρέττα για να γεννήσει τα αυγά της, πριν δυο 24ωρα.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Λουόμενοι την είδαν να φτιάχνει τη φωλιά της μπροστά από το γήπεδο ανάμεσα στις ξαπλώστρες και ενημέρωσαν τον Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν  ενώ ενημερώθηκε και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Λόγω της πολυκοσμίας και του φωτισμού η χελώνα αποπροσανατολίστηκε και πήγαινε προς τον δρόμο και με τη βοήθεια ενός λουόμενου κατευθύνθηκε και πάλι προς τη θάλασσα, όπως σημειώνεται σε αναφορές σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης.

 

 

 

Φωλιά  χελώνας  εντοπίστηκε από λουόμενους και στα Μάταλα  πριν λίγες ημέρες.

 

 

Σύμφωνα με τον «Αρχέλων» τα πρώτα χελωνάκια εμφανίστηκαν στην Κρήτη, ενώ η ομάδα του Συλλόγου σημείωσε την πρώτη εκκόλαψη φωλιάς , στην παραλία Αφθραθιάς του Κόλπου της Μεσσαράς, στις 11 Ιουλίου.

 

Φέτος σύμφωνα με τον Σύλλογο, η περίοδος εκκόλαψης του 2025 ξεκίνησε ποιο νωρίς από ποτέ στις ελληνικές θάλασσες.

Η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς έγινε στη δυτική Πελοπόννησο και ήταν η πιο πρώιμη στα 42 χρόνια καταγραφών και προστασίας που έχει συμπληρώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Συγκεκριμένα, στις 9 Ιουλίου 2025, καταγράφηκε η πρώτη εκκόλαψη της χρονιάς στην παραλία της Ελαίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Πελοπόννησο. Η ημερομηνία της πρώτης εκκόλαψης

είναι πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, από το 1984 μέχρι σήμερα, και αποτελεί ορόσημο στα 42 χρόνια συνεχούς δράσης του Συλλόγου. Πολλά μικρά χελωνάκια κατάφεραν να φτάσουν με

ασφάλεια στη θάλασσα, σηματοδοτώντας μια δυναμική έναρξη της σεζόν στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού!

Πηγή φωτογραφίας Facebook (Eirini Perakie), archelon.gr

ΦΑΙΣΤΟΣ S/M ΜΑΝΙΑΔΗΣ
Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ