Στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες είναι αφιερωμένο το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου για το 2025, με την προθεσμία κατάθεσης προτάσεων υποψηφιοτήτων να ολοκληρώνεται την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.
Ο θεσμός του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης», που καθιερώθηκε το 1977, απονέμεται ανά διετία σε προσωπικότητες με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό. Περιλαμβάνει πέντε θεματικούς κύκλους: Γράμματα, Καλές Τέχνες, Δημιουργική Μουσική, Ανθρωπιστικές Επιστήμες και μελέτες σχετικές με το έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. Για το 2025, το βραβείο αφορά τον τέταρτο θεματικό κύκλο, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, τους ομότιμους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Πυργιωτάκη και Μιχάλη Ταρουδάκη, τη συγγραφέα και μεταφράστρια Κλαίρη Μιτσοτάκη, τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτρη Πολυχρονάκη, καθώς και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ηρακλείου.
Προτάσεις μπορούν να κατατεθούν από τα μέλη της Επιτροπής, ενώ γίνονται δεκτές και αυτοπροτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά και να περιλαμβάνουν βιογραφικό σημείωμα, εργογραφία και τρία αντίτυπα αντιπροσωπευτικών έργων, τα οποία δεν επιστρέφονται. Οι φάκελοι υποβάλλονται στη διεύθυνση:
Δήμος Ηρακλείου (για το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης»), Αγίου Τίτου 1, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο, έως τις 19 Δεκεμβρίου 2025.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» απονεμήθηκε στη Λένα Πλάτωνος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google


