Ο Δήμος Ηρακλείου συνεχίζει την συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ και προσθέτει δρομολόγια στα mini bus για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στάθμευσης στην πόλη
Στον αέρα βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα ο ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός που διενεργεί ο Δήμος Ηρακλείου με αντικείμενο την «Εκτέλεση αστικής συγκοινωνίας για τη λειτουργία της 1ης, 2ης, 3ης ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΙΝΙ BUS».
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να ανανεωθεί η συνεργασία του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ και να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία των mini bus. Μάλιστα επειδή στο παρελθόν είχαν προκύψει προβλήματα, η διαδικασία εκκινεί από τον Απρίλιο ενώ η σύμβαση ανανεώνεται συνήθως τον Αύγουστο.
Το ενδιαφέρον στον φετινό διαγωνισμό είναι ότι ο προϋπολογισμός ανεβαίνει από τα 734.130,16 ευρώ που ήταν έως τώρα, στα 927.775,63 ευρώ (και στα δυο ποσά συμπεριλαμβάνεται o ΦΠΑ). Δηλαδή σχεδόν 200.000 ευρώ παραπάνω.
Και τούτο διότι ο Δήμος αποφάσισε να πυκνώσει τα δρομολόγια στην γραμμή 1 (κόκκινη με αφετηρία την Νέα Αλικαρνασσό) και στην γραμμή 2 (μπλε με αφετηρία το Παγκρήτιο).
Συγκεκριμένα, από 64 δρομολόγια ημερησίως που εκτελούνται σήμερα σε κάθε μία από τις δυο γραμμές, με την ανανέωση της σύμβασης θα εκτελούνται 80 δρομολόγια ημερησίως. Δηλαδή 14 παραπάνω την ημέρα.
Στην γραμμή 3 (πράσινη με αφετηρία το πάρκινγκ στο Πάρκο Ερυθραίας) θα συνεχίσουν να εκτελούνται 48 δρομολόγια ημερησίως.
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της εισήγησης : “για την γραμμή 1 – κόκκινη γραμμή και τη γραμμή 2 – μπλε γραμμή θα χρησιμοποιηθούν 4 λεωφορεία μεσαίου μεγέθους ιδιοκτησίας του αναδόχου και κάθε δρομολόγιο θα διαρκεί 30 λεπτά.
Στις ώρες αιχμής από 8:00 – 16:00 οι δύο λεωφορειακές γραμμές θα ενισχυθούν με ένα επιπλέον λεωφορείο, που θα κινείται με την ίδια συχνότητα, δηλαδή θα εκτελεί ένα πλήρες δρομολόγιο σε 30 λεπτά της ώρας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των επιβατών.
Έτσι στις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι θα χρησιμοποιούνται στην πρώτη και δεύτερη γραμμή 3 λεωφορεία ανά γραμμή, ενώ στις απογευματινές ώρες 2 λεωφορεία ανά γραμμή.
Για την λειτουργία της 3ης γραμμής – «πράσινης γραμμής» mini-bus στην πόλη του Ηρακλείου, θα χρησιμοποιηθούν δύο (2) λεωφορεία μεσαίου μεγέθους ιδιοκτησίας του αναδόχου”.
Προφανώς στη Λότζια, μετά το -θεωρητικό – κλείσιμο των πάρκινγκ στα Ενετικά Τείχη, επιχειρούν να αμβλύνουν το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα στάθμευσης με την πύκνωση των δρομολογίων των mini bus, μέχρι να βρεθούν και άλλες λύσεις.


