Τα "σπάει" ο Μανόλης με τους λουκουμάδες του

Petite Perle 300×250

Έχασε ένα στοίχημα πριν οκτώ χρόνια και τώρα τηγανίζει 100 κιλά αλεύρι κάθε Χριστούγεννα.

Για όσους δεν το γνωρίζετε ο κ. Μανόλης Κουκιαδάκης δεν είναι λουκουματζής, βιβλιοπώλης είναι στο Γάζι, όμως κάθε Χριστούγεννα τηρεί το δικό του έθιμο και γλυκαίνει όλη τη γειτονιά και τα περίχωρα.

Ανάμεσα στα βιβλία, τα τετράδια και τα στυλό, στην είσοδο του μαγαζιού στήνει μια τεράστια κατσαρόλα, βάζει την ποδιά και αρχίζει να ανακατεύει τη ζύμη, έχοντας όλα τα "συνοδευτικά", όπως το σιρόπι και τη σοκολάτα. Φτιάχνει λουκουμάδες" με το τσουβάλι", αν και κατά κυριολεξία αγοράζει το αλεύρι με τα τσουβάλια.

Εκατό κιλά θα χρησιμοποιήσει φέτος, εβδομήντα πέντε κιλά τηγάνισε πέρσι. Με τα 50 κιλά αλευριού βγαίνουν περίπου 6,5 χιλιάδες λουκουμάδες, ήτοι 550 γενναίες μερίδες. Όποτε με τα 100 θα πάει στο διπλάσιο.
Το έθιμο αυτό ξεκίνησε με 2-3 κιλά πριν από οκτώ χρόνια και τώρα ούτε τα 100 κιλά δε θα φτάνουν.
Η αρχή για όλη αυτή τη διαδικασία που τηρεί πιστά, έγινε χάρη στους θαμώνες του γειτονικού καφενείου.
Ένα βράδυ κράταγε μερικούς από το σπίτι, για να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του, που άφηνε διάφορες παραγγελίες για τους πελάτες του βιβλιοπωλείου.
Οι θαμώνες του καφενείου, αφού τους γεύτηκαν, ρώτησαν ποιος τους έφταιξε.
Ο κ. Κουκιαδάκης απάντησε "εγώ" και από τότε το πληρώνει!
Επειδή κανείς δεν τον πίστεψε, αναγκάστηκε το επόμενο έτος να μεταφέρει το νοικοκυρι στο μαγαζί του, για να αποδείξει ότι αυτός είναι ο λουκουματζής του σπιτιού.
Οι θαμώνες πείστηκαν αλλά ήθελαν και άλλους. ∆οκίμαζαν και οι πελάτες του βιβλιοπωλείου και χρόνο με το χρόνο η πελατεία των Χριστουγέννων για τους λουκουμάδες πολλαπλασιαζόταν. ενώ η φήμη του ξεπέρασε πλέον τα "σύνορα" του Γαζίου.
∆εν είναι μόνο η γεύση των λουκουμάδων αλλά και η φιλοξενία όλης της οικογένειας, της συζύγου και του γιου, που εκτός από τους λουκουμάδες και τη ρακή που κερνούν απλόχερα, είχαν φροντίσει να έχουν και ειδικές συσκευασίες να μεταφέρονται οι λουκουμάδες και στα σπίτια.
Μέχρι την Κυριάκη θα μείνει στο πόστο και θα κερνάει όλο τον κόσμο λουκουμάδες.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ