«Χριστούγεννα με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση» από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρουσώνα

Petite Perle 300×250

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρουσώνα, στο πλαίσιο δράσης που συντόνισε το ΚΠΕ Βάμου, τίμησε την 5η Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης την Τετάρτη 19/12/2018 η οποία για φέτος είχε ως κεντρικό θέμα «Χριστούγεννα με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση». Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το θέμα της μείωσης των απορριμμάτων έτσι ώστε να ξοδεύονται λιγότερα χρήματα για τη διαχείρισή τους αλλά και να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτά. Παράλληλα η επαναχρησιμοποίηση είναι ιδανικός τρόπος δημιουργικής ανακύκλωσης και καλλιέργειας της φαντασίας που πρέπει να διακρίνει κάθε ενεργό πολίτη.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα στολίδια και κατασκευές αποτυπώνοντας τη δημιουργική πλευρά τους σε απλά, ευτελή και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτόκουτες και εφημερίδες, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και να δράσουμε αειφορικά με ευρηματικότητα και φαντασία.

Επιπλέον  οι μαθητές έφεραν από το σπίτι τους παλιά παιχνίδια που δεν τα έπαιζαν πια καθώς και βιβλία που είχαν διαβάσει και δεν τους ήταν χρήσιμα πλέον, βιβλία που ήθελαν κι άλλοι να διαβάσουν, βιβλία που είχαν 'ξεμείνει' στη βιβλιοθήκη τους και κάποιος άλλος/-η ίσως θα ήθελε να τα διαβάσει. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήσαμε μια βιβλιοθήκη και μια παιχνιδοθήκη ελεύθερου δανεισμού ανοικτή σε όλους τους μαθητές/-τριες.

Η δράση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της καλλιέργειας μιας κουλτούρας δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενεργών πολιτών οι οποίοι θα αναγνωρίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ