Ημέρα της Γυναίκας… με Άρωμα Αφρικής

Της Τάνιας Πλουμή*

Η ύπαρξη της Ημέρας της Γυναίκας, η ανάγκη για τον «εορτασμό» της, για ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στη σημερινή κοινωνία, σε μια προσπάθεια εδραίωσης  του σεβασμού  προς το «ασθενές φύλο», καταδεικνύει, ακριβώς, ότι εν έτη 2019 το πρόβλημα των στερεοτυπικών διακρίσεων συνεχίζει να υφίσταται. 

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή μέρα καταθέτω μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μου με μια έξω από τα «συνηθισμένα», ομάδα εργασίας.

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στην Ρουάντα της Αφρικής, είχα την τύχη να βρεθώ και να συνομιλήσω με στελέχη της εκεί κυβέρνησης, όπως τον Υπουργό Περιβάλλοντος και την ομάδα του. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε σε θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση, τον οικοτουρισμό κλπ.

Όταν λοιπόν είχε ολοκληρωθεί ο αρχικός στόχος της συνάντησης και είχε πλέον «σπάσει ο πάγος», έκανα ένα σχόλιο – ερώτημα στο «δεξί χέρι» του υπουργού. Ρώτησα αν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη ομάδα (εκπρόσωποι της κυβέρνησης) αποτελούνταν κατά πλειοψηφία από γυναίκες. Η απάντηση ήταν αρνητική. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός περιβάλλοντος μου είπε με περηφάνια ότι λίγο παραπάνω από το 60% των κυβερνητικών στελεχών της χώρας ανήκουν στο «ασθενές φύλο»!

Θα περίμενε κανείς μια εντελώς διαφορετική απάντηση για μια χώρα της Αφρικής, που όλοι, λίγο-πολύ την έχουμε ταυτίσει με υποβάθμιση οικονομική,«πολιτισμική» και κάποιες φορές περιβαλλοντική.

Συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύουν πως οι επιτυχίες της κυβέρνησης της Ρουάντα οφείλονται κατά μεγάλο βαθμό σε αυτό το γεγονός. Μα πως; Αναρωτήθηκα..

Η απάντηση του υπουργού με εξέπληξε. «Οι γυναίκες είναι πιο πειθαρχημένες, λιγότερο πολεμοχαρείς και είναι πολύ καλές στην οργάνωση και τη διαχείριση… αλλά το πιο σημαντικό από αυτό είναι ότι  μια γυναίκα μπορεί κανείς πολύ πιο δύσκολα να τη διαφθείρει από ό,τι έναν άντρα

Κάνοντας αργότερα τη δική μου έρευνα σε αυτό το θέμα «ανακάλυψα» ότι:

  1. Το γεγονός αυτό, δεν είναι αποτέλεσμα της εκεί κουλτούρας, ούτε προϊόν πίεσης κάποιου φεμινιστικού κινήματος, αλλά πρωτοβουλία ενός άνδρα, του προέδρου της χώρας (Paul Kagame).
  2. Η Ρουάντα βρίσκεται στην 1η θέση στον κόσμο σε γυναικεία εκπροσώπηση σε κυβερνητικούς ρόλους (πάνω προφανώς από τις Σκανδιναβικές χώρες που έχει η Ευρώπη ως φωτεινό παράδειγμα) ενώ η Ελλάδα στην 112η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μια θέση κάτω δηλαδή από το Τατζικιστάν. 
  3. H Ρουάντα της Αφρικής βρίσκεται στην 48η θέση στην κατάταξη των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών ενώ η Ελλάδα της Ευρώπης βρίσκεται στην 67η θέση. 
  4. Η Ρουάντα έχει ρυθμό Ανάπτυξης του ΑΕΠ 8% ενώ η Ελλάδα 1,4%.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η Ρουάντα έχει απαγορεύσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας από το 2008 και δίνει ένα δωρεάν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κάθε παιδί από οικονομικά ασθενείς ομάδες που ξεκινάει το σχολείο. Τέλος, με κυβερνητική απόφαση διπλασίασε το κόστος της επίσκεψης των εθνικών πάρκων της για τον περιορισμό του μαζικού τουρισμού με στόχο την προστασία και διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χωράς και την περαιτέρω ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού (ο οποίος αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη στην χώρα από ο μαζικός) . 

Η Ρουάντα ακόμα αντιμετωπίζει θέματα ανισότητάς των δύο φύλων, αλλά οι top-down προσπάθειες που γίνονται είναι αξιοσημείωτες και έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Μια χώρα της Αφρικής λοιπόν που πριν από μόλις 20 χρόνια έβγαινε διαλυμένη από τον εμφύλιο που κατέληξε σε γενοκτονία, μια χώρα που μέχρι πριν από 15 χρόνια δεν έδινε το δικαίωμα κατοχής ακίνητης περιουσίας σε γυναίκες, έχει καταφέρει ότι δεν έχει καταφέρει καμία άλλη χώρα στον κόσμο, χάρις στην πρωτοβουλία ενός και μόνο άνδρα που είχε τη δύναμη να επηρεάσει καταστάσεις!

Μήπως τελικά οι μεγάλες αποφάσεις είναι θέμα πολιτικής βούλησης;

Μήπωςτελικά η περίφημη φράση μιας περασμένης εποχής

«Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον»

 θα μπορούσε να παραφραστεί σε

«Η γυναικεία συμμετοχή στα κοινά είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον»

εκφράζοντας τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας;

Εν κατακλείδι…έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας…

Εν αναμονή φωτεινών πρωτοβουλιών…

Χρόνια μας πολλά!

*Η Τάνια Πλουμή είναι Περιβαλλοντολόγος. Σήμερα είναι Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, διδάσκει το μάθημα «Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Διαχείριση και Αειφορία» στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με «το Μαλεβίζι Μπορεί» του Μενέλαου Μποκέα.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ