Η Λαϊκή Συσπείρωση για την οικονομική πολιτική του Δήμου Ηρακλείου

Petite Perle 300×250


Επειδή το τελευταίο διάστημα και λόγω βέβαια της προεκλογικής περιόδου, τα εκατομμύρια στο Δ. Ηρακλείου, έχουν βγει στο δρόμο και περνάνε από δίπλα μας σα στραγάλια, ας δούμε την πραγματική εικόνα.

Στο ΔΣ που έγινε στις 10/4/2019 συζητήθηκε το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο του Δ. Ηρακλείου για τα έτη 2020-2023 το οποίο καταρτίστηκε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης από όλους τους δήμους και τα ΝΠΔΔ ώστε να συμβάλλουν στο γενικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Για τέτοια αυτοδιοίκηση μιλάμε!  Σε αυτό το σχέδιο αποτυπώνονται και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των ετών 2017, 2018 και 2019.

Το θέμα αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη ότι όσο και αν θέλουν οι λεγόμενοι «αυτοδιοικητικοί» να παρουσιάζουν τους δήμους και τις περιφέρειες ως ανεξάρτητους οργανισμούς η πραγματικότητα διαρκώς τους διαψεύδει. Δήμοι και Περιφέρειες είναι κομμάτι, γρανάζι και μακρύ χέρι του καπιταλιστικού αστικού κράτους.

Ωστόσο τα στοιχεία που αποτυπώθηκαν στο σχέδιο αυτό και δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν, αποδεικνύουν και κάτι άλλο:

Πρώτον: τα ψέματα της δημοτικής αρχής περί εκατομμυρίων ευρώ που επενδύθηκαν και επενδύονται στο Δήμο. Από τον πίνακα που δόθηκε φαίνεται ότι συστηματικά τουλάχιστον από το 2017 και μέχρι σήμερα το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου εκτελείται σε ένα ποσοστό κατά μέσο όρο περίπου 20% ανά έτος, δηλαδή κάτω κι από ένα τέταρτο του προϋπολογισμού! Ωστόσο ίδια και χειρότερη ήταν η εικόνα επί δημαρχίας Κουράκη.

Δεύτερον: τα ΕΣΠΑ μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που είναι κρατικό χρήμα έφεραν στο δήμο συνολικά ούτε 2,5εκ για τα έτη 2017-2018 ενώ για το έτος 2019 η πρόβλεψη λέει ότι τελικά θα πάρει μόλις 1 εκ! Συνολικά δηλαδή 3,5 εκ για τρία χρόνια ενώ η πρόβλεψη για το 2020 είναι περίπου 1 εκ.

Τρίτον: από πού συλλέγεται το πλεόνασμα και με τι χρήματα λειτουργεί ο δήμος γίνεται απολύτως φανερόαπό τα ποσάπου προέρχονται από κρατική χρηματοδότησηκαι αυτά από τέλη και φόρους, δηλαδή από τους δημότες. Τα «ίδια έσοδα» του δήμου ανέρχονται σταθερά πάνω από  21εκ ανά έτος και διαρκώς αυξάνονται, ενδεικτικό είναι ότι το 2016 δεν ξεπερνούσαν τα 13εκ!Ενώ τα έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση διαρκώς μειώνονται και κυμαίνονται ειδικά για το 2019 σχεδόν στα 23 εκ ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης αφορά σε λειτουργικά κυρίως έξοδα του δήμου (μισθοδοσίες, φόρους, κλπ) καταλαβαίνει ποιος πληρώνει το μάρμαρο. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα τροφεία, το νερό και άλλα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τους φόρους ή τα τέλη.

Τέταρτον: ο δήμος λοιπόν λειτουργεί ως εισπρακτικός μηχανισμός φόρων και τελών όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για το κράτος: κάθε χρόνο εισπράττει περίπου 8 εκ και διαρκώς αυξάνονται όταν το 2016 εισέπραττε 6εκ.

Πέμπτον:ο δήμος που ανθεί οικονομικά με 53 εκ πλεόνασμα θα πληρώσει για δάνεια 3,5εκ το 2019! Πρόκειται για δάνεια που πάρθηκαν για αποπεράτωση έργων όπως το Πολιτιστικό, το έργο σε Δικαιοσύνης- Ίδης αλλά και χρέη της ΔΕΥΑΗ που ενώ ο λαός πληρώνει πανάκριβο νερό χρεώνεται και με δάνεια επιπλέον!

Αυτή είναι η πραγματικότητα κι όχι η μαγική εικόνα του δήθεν έξυπνου ευρωπαϊκού δήμου…. Τα λαϊκάνοικοκυριά του δήμου εκτός από την κρατική φορολογία, εκτός από τους δεκάδες άδικους φόρους όπως τον ΕΝΦΙΑ, πληρώνουν επιπλέον για βασικές λειτουργίες του δήμου Ηρακλείου. Πληρώνουν ακόμη για να πιουν νερό, να γυμναστούν, να πάνε τα παιδιά μας στον παιδικό σταθμό.

Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αυτήν υπερασπίζονται και οι παρατάξεις τους στον Δήμο Ηρακλείου, είτε ως διοίκηση είτε ως αντιπολίτευση (Λαμπρινός, Κουράκης, Λυγερός).Αυτή την πολιτική θέλουν να διαχειριστούν όλοι οι επίδοξοι «οραματιστές» υποψήφιοι δήμαρχοι, που μιλούν για την ανταποδοτικότητα και τον «Κλεισθένη» με τα καλύτερα λόγια.

Ο Ηρακλειώτης έχει πληρώσει πολλά «οράματα» από την τσέπη του! Δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσει περισσότερα! Τώρα χρειάζεται να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες του λαού της πόλης! Τώρα πρέπει να πούμε όχι άλλα βάρη στην πλάτη μας! Να πούμε τέρμα στην κοροϊδία! Να διεκδικήσουμε άμεση ανακούφιση του λαϊκού εισοδήματος με δραστική μείωση των δημοτικών φόρων-τελών! Τώρα επιλέγουμε για τον Δήμο Ηρακλείου την μοναδική δύναμη που μέσα και έξω από το Δ.Συμβούλιο μπορεί να ασκήσει πραγματική και μαχητική αντιπολίτευση στην σημερινή κυρίαρχη πολιτική, που μπορεί να πιέσει και να αποσπάσει μέτρα ανακούφισης για τον Ηρακλειώτη!

Τώρα μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά με ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση»!

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ