Σε ποια προϊόντα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στο 24%

Petite Perle 300×250

Μπορεί να δόθηκαν ελπίδες σε καταναλωτές και επιχειρηματίες αλλά φαίνεται πως ο ΦΠΑ σε καφέ, χυμούς και αναψυκτικά θα παραμείνει στο 24%. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, μόνο ό,τι τρώγεται, αλλά όχι και ό,τι πίνεται, από τα προϊόντα που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, φαίνεται ότι θα περιληφθεί τελικά στη λίστα των αγαθών που θα επιβαρύνονται σύντομα με μειωμένο ΦΠΑ 13%.

Ο πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες του έκανε τους επιχειρηματίες αλλά και τους καταναλωτές να χαμογελάσουν ελπίζοντας πως η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει και για τα ροφήματα όπως ήταν πριν το 2015, όταν υπογράφηκε το τρίτο μνημόνιο αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Έτσι, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πρακτικά ότι η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%.

Ωστόσο, στον χαμηλό συντελεστή 13% αναμένεται να υπαχθούν τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ.

https://www.dikaiologitika.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ