Καψαλογιώργης: Ο Ελύτης της Μονής

Petite Perle 300×250

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Μία έκπληξη περίμενε τον μαντιναδολόγο της Μονής, Γιώργο Παγωμένο ή αλλιώς Καψαλογιώργη, όταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Μονής εκτιμώντας το έργο του στη συγγραφή μαντινάδων, αποφάσισε να τον τιμήσει.

"Ο Καψαλογιώργης, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Μονή, ζώντας μακριά από το χωριό του, στη Θεσσαλονίκη επί χρόνια, δημιούργησε μία υπέροχη οικογένεια, αλλά η σκέψη του πάντα ήταν στην πατρίδα του.

Δεν άφησε τίποτα απαρατήρητο. Σχολίαζε οτιδήποτε συμβεί στο χωριό με την ποιητική του διάθεση, αυθορμητισμό, αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια.

Ένας άνθρωπος με αρχές, καλός οικογενειάρχης και με την οικογένεια του να αποδεικνύουν πάνταέμπρακτα την αγάπη τους και το φιλότιμό τους προς το χωριό της Μονής και τους συγχωριανούς τους.

Δεν χάλασε ποτέ χατίρι σε κανένα όταν του ζητήθηκε ή και αυτόβουλα πολλές φορές να εκφραστεί με τους στίχους του για πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις, καλές ή δυσάρεστες για τη Μονή.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το φίλο Γιώργο, Μονιανό Βιτσέντζο Κορνάτο ή Οδυσσέα Ελύτη ή όποιο άλλο όνομα του ταιριάζει.

Αυτά ήταν τα ωραία λόγια που ακούστηκαν από τα μεγάφωνα της πλατείας στη Μονή χθες το βράδυ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, αφιερωμένα προς τον συντοπίτη τους Καψαλογιώργη.

Εκείνος, εμφανέστατα συγκινημένος, παρέλαβε την τιμητική του πλακέτα και ευχαρίστησε όλους όσους του έκαναν αυτή την τιμή.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Συλλόγου υποσχέθηκε ότι οι μαντινάδες του συγχωριανού τους θα γραφούν σε βιβλίο και θα κοσμούν το λαογραφικό μουσείο της Μονής που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ