Συνάντηση Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, με το δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέαλο Μποκέα

Petite Perle 300×250

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:   Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, συναντήθηκε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, με το δήμαρχο Μαλεβιζίου, κ. Μενέλαο Μποκέα, με στόχο την προώθηση των ζητημάτων πολεοδομικού σχεδιασμού στο σύνολο του δήμου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Πρόκειται για ένα δήμο ταχέως εξελισσόμενο με σημαντικές πιέσεις από οχλούσες και μη δραστηριότητες, αλλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω του υψηλού πολιτιστικού φορτίου του.  

Στη συνάντηση αυτή, ο Γ.Γ. ενημέρωσε το δήμαρχο για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την προώθηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την πολιτική της κυβέρνησης, που επιχειρεί τον Ιανουάριο του 2020 να δοθεί χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ώστε να εκπονηθούν τοπικά χωρικά σχέδια σε δήμους κατά προτεραιότητα.   Ο κ. Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:   «Κριτήρια για την προτεραιοποίηση αυτή είναι πρώτον να κοιτάξουμε πού υπάρχουν αναπτυξιακές πιέσεις. Οι περιοχές, που δέχονται υψηλές πιέσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και ευαίσθητα περιβαλλοντικά ζητήματα. Δήμοι που έχουν ευαίσθητες περιοχές, ειδικής προστασίας  Natura, αρχαιολογικούς χώρους. Το τρίτο κριτήριο έχει να κάνει με κοινωνικά στοιχεία, περιοχές που είναι υποβαθμισμένες ή περιοχές όπου η αυθαίρετη δόμηση είναι πολύ αυξημένη ή περιοχές που είναι μεγάλη και πυκνή η δόμηση».  

Ο κ. Μποκέας ενημέρωσε τον Γ.Γ. για τις πιέσεις του δήμου Μαλεβιζίου, το σημαντικό έλλειμμα του δήμου σε ρυμοτομικά σχέδια, τα ζητήματα έλλειψης συνδυασμένου πολεοδομικού και κυκλοφοριακού σχεδιασμού, καθώς και για επιμέρους περιοχές, που χρήζουν περιβαλλοντικής αναβάθμισης, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και τον αναπτυξιακό ρόλο της περιοχής μετά την απομάκρυνσή του.   Ο Γ.Γ. δεσμεύθηκε να εξετάσει τα χρονίζοντα ζητήματα του δήμου και να προωθήσει την επίλυση διαδικασιών, που συμβάλλουν στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία του ολοκληρωμένου Περιφερειακού Χωρικού Πλαισίου στην Κρήτη και της τήρησης των περιορισμών και των κατευθύνσεων που θέτει.  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ