Νίκος Ηγουμενίδης για ΒΟΑΚ: Να ξεκαθαρίσει επιτέλους η Κυβέρνηση τη στάση της

Petite Perle 300×250

Ερώτηση – παρέμβαση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής & στον Υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης παρενέβη κατά την χθεσινή (16 Οκτ 2019) συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για το θέμα του ΒΟΑΚ. Με αφορμή την ενημέρωση της Επιτροπής από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, κ. Ιωάννη Τσακίρη, ο Νίκος Ηγουμενίδης επανέφερε το θέμα, ρωτώντας δημόσια τον κ. Τσακίρη για τη στάση της σημερινής Κυβέρνησης.

«Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένας σχεδιασμός, ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός και ένα μελετημένο χρηματοδοτικό σχέδιο για το Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης», ανέφερε ο Νίκος Ηγουμενίδης για όλες τις ενέργειες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Και απευθυνόμενος στον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ Υπουργό ρώτησε: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι του οδικού δικτύου της Κρήτης, που δεν αφορά ούτε έναν μικρό Δήμο που δεν έχει τεχνική υπηρεσία, ούτε σε κάποιες αιτιάσεις που αναφερθήκατε στην παρουσίασή σας και θα μας δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούμε μετά», τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης συνέχισε: «Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης, ακυρώνουν αυτό το σχεδιασμό και θα ήθελα εάν μπορείτε να μου απαντήσετε, στο εξής. Τι σχεδιάζετε σε σχέση με αυτό το έργο; Προφανώς, ενιαία είναι η στάση της Κυβέρνησης. Με την έννοια -και αν μου επιτρέπετε- ότι ουσιαστικά αυτό που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, θα καθυστερήσει για όλη την τετραετία το έργο».

Στη συνέχεια της συζήτησης και ενημέρωσης, ο κ. Τσακίρης περιορίστηκε στην ακόλουθη πολύ σύντομη απάντηση σχετικά με τον ΒΟΑΚ:

«Όσον αφορά στο Βόρειο Άξονα Κρήτης, νομίζω ότι πάλι τεχνικές λεπτομέρειες του Υπουργείου Υποδομών και το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι είναιπολύπαθο το έργο, ενταγμένο είναι αυτή τη στιγμή, αν δημοπρατηθεί και γίνει θα προχωρήσει».(Πρακτικά Βουλής, Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, 16.10.2019)

Σχετικά με το θέμα και τη στάση της Κυβέρνησης, ο Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης: «Ο κ. Τσακίρης, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι το έργο του ΒΟΑΚ -αν υπήρχε τέτοια βούληση –θα μπορούσε να μην έχει σταματήσει, αλλά να συνεχιστεί ο προηγούμενος σχεδιασμός και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις. Είναι σαφές όμως ότι ακολουθείται μια άλλη πολιτική. Το ζήτημα δεν αφορά βεβαίως «τεχνικές λεπτομέρειες», ούτε βοηθούν οι διαπιστώσεις. Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στον ΒΟΑΚ. Σήμερα, δυστυχώς, συντελείται εν κρυπτώ η ανατροπή των αποφάσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν στη χάραξη και στον τρόπο χρηματοδότησης του έργου. Σημαίνει ακόμη ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει και ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση τους με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κοινοπρακτικά σχήματα. Για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα,να μην συνεχίσει άλλο η Κυβέρνηση αυτή την εν κρυπτώ τακτική».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ