Βαρύ "κατηγορώ" από το Γιώργο Σαρρή και το Μενέλαο Μποκέα κατά της πρώην δημοτικής Αρχής, από τη Δαμάστα

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Για αδράνεια, μειωμένα αντανακλαστικά, εφησυχασμό, κι όχι δυναμική διεκδίκηση κατηγόρησαν επί της ουσίας  ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Δαμάστας Γιώργος Σαρρής  κι ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, τη στάση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής για το θέμα της Δαμάστας, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή.

Σε αυτή τη συνέλευση δεν παρέστη εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης κι αυτή η απουσία ενόχλησε τους Δαμαστιανούς και καυτηριάστηκε από τον κ. Σαρρή.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι για το τόσο σοβαρό θέμα οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι ενημερώθηκαν από τους δημοσιογράφους.

«Εμάς δε μας ρώτησε κανείς. Υπήρχε σχεδιασμός από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια. Υπήρχε μία περίοδος σύγχυσης. Νιώθαμε αποσβολωμένοι. Πώς ένα τέτοιο έργο σχεδιάστηκε χωρίς εμάς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για τη Δαμάστα, που δεσμεύει δασική έκταση  150 στρεμμάτων στην περιοχή, προκειμένου στα 40 στρέμματα να γίνει ο Σταθμός Μετατροπής ύψους 27 μέτρων. Όπως είπε ο ίδιος δεν είναι μόνο ότι η επένδυση θα είναι ορατή. Είναι ότι παρά το όσα υποστηρίζει η ΜΠΕ, ότι δεν θα υπάρχουν επιδράσεις, ο  ίδιος δεν έχει πειστεί.

«Έτσι έλεγαν και για το λατομείο και είδαμε τι έγινε στη Δαμάστα. Η περιοχή του λατομείου μπορεί κάποτε να αποχαρακτηριστεί. Ο Σταθμός Μετατροπής αν γίνει εδώ δεν θα φύγει ποτέ!», είπε ο κ. Σαρρής, που νωρίτερα είχε πει ότι είναι πεπεισμένος ότι θα επηρεαστεί η ζωή των Δαμαστιανών, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, η γεωργία.

Είπε επίσης ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο κ. Μποκέας που χαιρέτησε τη διαδικασία, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Η τοποθέτησή του κινήθηκε στα πλαίσια της τοποθέτησης που είχε κάνει κι όταν οι φορείς της Δαμάστας τον επισκέφθηκαν στο Δήμο, αλλά κι όταν το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στο δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία της αντιπολίτευσης, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της, και κατηγορώντας την, για αδράνεια στην αποτροπή του σχεδιασμού για το Σταθμό Μετατροπής στη Δαμάστα.   

Ξεκίνησε με την ημερομηνία της αποκάλυψης του θέματος  στον τοπικό τύπο, τον Απρίλιο του 2017, και την αποχή του Δήμου από τη δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια είπε, πέρασαν έξι μήνες για να υπάρξει αντίδραση, το δημοτικό συμβούλιο πήρε την  πρώτη του απόφαση αρκετούς μήνες μετά. Ενώ το μόνο ραντεβού που έγινε με τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος  κ. Σταθάκη, ήταν το Φεβρουάριο 2018.

Στη συνέχεια μεταξύ άλλων, στάθηκε  σε όλα αυτά που έγιναν από  την εκλογή της νέας δημοτικής Αρχής και μετά, στην κρίσιμη σύσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης,  μέχρι τη συνάντηση που είχε με το νέο υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Σε αυτό το σημείο δεν έκρυψε τον αιφνιδιασμό του όταν βρέθηκε μπροστά σε ένα θέμα με ειλημμένες αποφάσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει χαθεί τίποτα για τη Δαμάστα.  

Στο τέλος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου  είπε ότι χάθηκε χρόνος με την εμπλοκή της Εuroasia Ιnterconnector στην υπόθεση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε πάντα το πάνω χέρι. « Ο ΑΔΜΗΕ ποτέ δεν άφησε την επίγεια διασύνδεση κακώς υπήρχε αυτή η λανθασμένη εντύπωση και ο εφησυχασμός από την προηγούμενη δημοτική Αρχή».  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ