Άκουσε αλλά δε δεσμεύτηκε ο Υπουργός

Τελευταία Ενημέρωση:

Θα απαντήσει στα αιτήματα για αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών με την κάθοδό του στο Ηράκλειο ο Μάκης Βορίδης – Δόθηκε εντολή για καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Την κατάσταση που επικρατεί στους ελαιώνες της Κρήτης άκουσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, από τους Αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης οι οποίοι του διατύπωσαν το αίτημα για αποζημιώσεις της ελαιοπαραγωγής.

Ο κ. Βορίδης ο οποίος αναγνωρίζει το πρόβλημα και το έθεσε ήδη και στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες είπε ότι απαντήσεις θα δώσει μόλις είναι έτοιμος, με την κάθοδό του στο Ηράκλειο, στις 5 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις, σε αυτή τη συνάντηση που έγινε.

Ο κ. Βορίδης, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, εξέφρασε την πρόθεσή του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βρεθούν τρόποι αποζημίωσής τους τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Είπε επίσης ότι θα δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ, για να του κάνουν εκτιμήσεις της καταστροφής, για να έχει μια εικόνα από τις υπηρεσίες του, πέρα από τα στοιχεία που του μεταφέρθηκαν.

Για το Γενικό Γραμματέα της ΟΑΣΝΗ Μιχάλη Καμπιτάκη αυτή η απόφαση του υπουργού, δείχνει ότι υπάρχει θέληση για να προχωρήσει το υπουργείο στο επόμενο βήμα.

Να έχει στοιχεία στα χέρια του την καταστροφή καταγεγραμμένη, να τεκμηριωθεί ότι η έξαρση του δάκου είναι λόγω της κλιματικής αλλαγής, για να δοθούν αποζημιώσεις είτε μέσα de minimis είτε μέσω άλλης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Χνάρη η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, ωστόσο όλοι τώρα περιμένουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και ποιες οι τελικές αποφάσεις.

Για τη συνάντηση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε σύσκεψη που είχε με τους αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης εξέτασε όλες τις δυνατότητες αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών του νησιού.

Στην πολύωρη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αρωγή προς τους ελαιοκαλλιεργητές και ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βρεθούν τρόποι αποζημίωσής τους τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να συζητήσει και πάλι το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη στις 5 Δεκεμβρίου ώστε να έχουν προλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και αυτές της Περιφέρειας Κρήτης να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός είχε θέσει το θέμα στο ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ, εκτός ημερήσιας διάταξης, κατά τη διάρκεια σχετικής τοποθέτησής του στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχαν , ο Υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι τέσσερις χωρικοί αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης , ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Ανδρέας Στρατάκης, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο Μιχάλης Καμπιτάκης από την ΟΑΣΝΗ , ο Γιώργος Ξυλούρης από τον Συνεταιρισμό Κόφινα από την Ένωση και οι αντιδήμαρχοι Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης και Αντώνης Κωνσταντουλάκης

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...