Θα μας βρέχει στην Κρήτη μέχρι και το Σάββατο

Petite Perle 300×250

Μπορεί η Αρετούσα να έκανε παράκαμψη από τη δυτική και κεντρική Κρήτη όμως είπε να μην αφήσει παραπονεμένη την ανατολική και να βρέξει λίγο παραπάνω. Μάλιστα σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι βροχές θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο.

Η επικράτηση χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια θα έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση του ενισχυμένου βορείου ρεύματος στο Αιγαίο έως το Σάββατο. Οι ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα συνοδευτούν από τοπικές βροχές στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής αναμένεται να είναι σχετικά υψηλά στην Κρήτη.

Εξάλλου σημαντικές βροχές σημειώθηκαν από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως σήμερα  το πρωί της Πέμπτης στην Ανατολική Κρήτη.

Στο σχετικό πίνακα του meteo.gr φαίνονται οι περιοχές που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής με τους Ποτάμους Λασιθίου να έρχονται πρώτοι με 45 χιλιοστά βροχής και να ακολουθεί το Τζερμιάδων με 35.

Εντυπωσιακοί στρόβιλοι στο Βόρειο Αιγαίο

Στο μεταξύ εντυπωσιακοί στρόβιλοι Von Kármán εμφανίστηκαν σήμερα στο Βόρειο Αιγαίο, όπως φαίνεται στην δορυφορική εικόνα που συνέλεξε και επεξεργάστηκε το ΕΑΑ/meteo.gr.

Οι στρόβιλοι αυτοί δημιουργούνται σε ένα ρευστό περιβάλλον όταν η ροή διακόπτεται από κάποιο αντικείμενο. Στην περίπτωση της ατμόσφαιρας, η οποία θεωρείται επίσης ρευστό, οι στρόβιλοι Von Kármán δημιουργούνται στις υπήνεμες πλευρές μεγάλων ορεινών όγκων, οι οποίοι παρεμβάλλονται στην μεγάλης κλίμακας ροή του αέρα (άνεμος).

Καθώς τα σύννεφα, καθοδηγούμενα από τον άνεμο, συναντούν έναν ορεινό όγκο, εξαναγκάζονται να κινηθούν περιμετρικά αυτού, δημιουργώντας στην υπήνεμη πλευρά του εντυπωσιακούς στροβίλους που διατάσσονται σχεδόν παράλληλα και έχουν αντίθετη φορά περιστροφής.

Στη χώρα μας, οι στρόβιλοι Von Kármán παρατηρούνται συνηθέστερα κατά τη ψυχρή περίοδο του έτους. Ειδικότερα, η επικράτηση βορείου ρεύματος στο Αιγαίο, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες, ευνοεί την εμφάνιση των εντυπωσιακών αυτών νεφικών σχηματισμών στην υπήνεμη πλευρά της Σαμοθράκης, όπου το όρος Σάος (1611 m) δρα ως εμπόδιο στην κίνηση των νεφών

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ