«Πικρό ποτήρι» στους αγρότες…οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ-Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για οριζόντιες περικοπές στα Οικολογικά

Ξεμπλόκαραν όμως χιλιάδες δεσμευμένα ΑΦΜ αγροτών του νομού Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Με οριζόντια περικοπή στο 40% της προβλεπόμενης πληρώνονται τελικά τα οικολογικά σχήματα, για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της Φωνής του Μαλεβιζίου στο φύλλο της 25ης Απριλίου.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Οι πολλά υποσχόμενες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόψει του Πάσχα, όπως εξελίσσονται φαίνεται να δίνουν και πάλι «το πικρό ποτήρι» στους αγρότες του Ηρακλείου.
Καλύτερα είναι τα νέα για τα δεσμευμένα ΑΦΜ καθώς ύστερα από τις πιέσεις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέσμευσε συνολικά 6.850 ΑΦΜ, η πλειονότητα των οποίων αφορά κρητικούς παραγωγούς οι οποίοι επιτέλους θα πληρωθούν. Όπως αναφέρει στην ΦΜ ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λευτέρης Ζερβός, η διαδικασία αποδέσμευσης με τους σχετικούς ελέγχους συνεχίζεται, προαναγγέλλοντας συμπληρωματικές πληρωμές στο επόμενο διάστημα.
Σημειώνεται πάντως σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ για ορισμένα δεσμευμένα ΑΦΜ έδωσαν ευρήματα και θα υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Ξεμπλόκαραν πάντως πληρωμές για τις περιπτώσεις των παραγωγών που είχαν προσφύγει στην δικαιοσύνη για την μη καταβολή των ενισχύσεων τους και δικαιώθηκαν, καθώς και οι 2.480 υποθέσεις, που εκκρεμούσαν από το 2014. Σε τοπικό επίπεδο οι πληρωμές ξεκίνησαν σε ορισμένες συνδεδεμένες για τους κτηνοτρόφους καθώς και σε υπόλοιπα παλαιότερων ετών για ποσά κάτω των 150€.
Συνολικά οι νεότερες πληρωμές όπως ανακοινώθηκαν από το ΥπΑΑΤ, αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, στα οικολογικά (425εκ. ευρώ), υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης(88εκ ευρώ), στους νεοεισερχόμενους αγρότες και στην αναδιανεμητική του 2023, συνολικού ύψους 780εκ. ευρώ (έναντι των 700εκ ευρώ των αρχικών εξαγγελιών).

Περικοπές και όχι σενάρια
Οι πληροφορίες πάντως για τις περικοπές στα Οικολογικά που εδώ και 10 μέρες κυκλοφορούσαν τοπικά κάθε άλλο πάρα σενάρια αποδείχθηκαν. Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός προσπάθησε πριν μία εβδομάδα, να απεμπολήσει τα σενάρια αυτά, με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ωστόσο οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Εδώ και καιρό στον ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατούσε «πονοκέφαλος» για την λύση του γρίφου πληρωμής των περιβόητων eco-schemes. Οι αιτήσεις ενίσχυσης των οικολογικών που αντικαθιστούν το παλιό «πρασίνισμα», γνωρίζαμε πως είχαν ξεπεράσει το διπλάσιο των διαθέσιμων κονδυλίων, με συνέπεια να οδηγηθούμε στις περικοπές που επισφραγίστηκαν με την υπογραφή των δύο σχετικών αποφάσεων από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και πήραν ΦΕΚ την Μεγάλη Δευτέρα.

Τι παίρνουν στα Οικολογικά ελαιοπαραγωγοί , αμπελουργοί και βοσκοτόπια στην Κρήτη
Με βάση τις εφαρμόστηκες αποφάσεις του υπουργού για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στα οικολογικά σχήματα οι ελαιοπαραγωγοί που αγόρασαν δακοπαγίδες για να ενταχθούν, αντί των 35€ πήραν τελικά 26€ ανά στρέμμα (στα σχετικά ΦΕΚ οι περικοπές φαίνονται σε εκτάρια και ένα εκτάριο αντιστοιχεί σε 10 στρέμματα). Αντίστοιχα οι αμπελουργοί που εντάχθηκαν στα οικολογικά για να λάβουν 18€ ανά στρέμμα για την διαχείριση των ζιζανιοκτόνων τελικά πληρώνονται προς 8,40€ ανά στέμμα .
Μικρότερη είναι η οριζόντια μείωση που ήρθε για τα οικολογικά στα βοσκοτόπια για την βιολογική κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Επιδοτήσεων της ΕΑΣΗ Δημήτρη Φιλιππάκη εκεί η μείωση υπολογίζεται στο 25%. Για τα δασολιβαδικά οι κτηνοτρόφοι που εντάχθηκαν θα λάβουν 7,5€ το στρέμμα από 10€ που προβλέπονταν αρχικά. Τα παραπάνω οικολογικά σχήματα αφορούν κυρίως τους παραγωγούς του νομού Ηρακλείου με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Ο υπουργός δεσμεύεται για την επανεξέταση όλων των εκκρεμοτήτων
Στην ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται πως φέτος εφαρμόζεται για πρώτη χρονιά οι νέοι όροι επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Έτσι, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου. Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2022 και 2023 είναι ότι σε πολλές από τις ενισχύσεις έχουν αλλάξει οι όροι επιλεξιμότητας και τα ύψη των ενισχύσεων, ακολουθώντας αυτά που αναγράφονταν στο ΣΣ της ΚΑΠ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δεσμεύτηκε εκ νέου για την επανεξέταση όλων των εκκρεμοτήτων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και της ορθής και διαφανούς λειτουργίας του. «Ολοκληρώνονται οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των οικολογικών σχημάτων ακολουθώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Για πρώτη φορά εφέτος υλοποιούνται τα οικολογικά σχήματα. Μια διαδικασία καινούργια και συνάμα δύσκολη. Στην ουσία αντικαθιστούν το «πρασίνισμα» και πέρα από διοικητικές δηλώσεις απαιτούν και πρόσθετες ενέργειες, από την πλευρά των παραγωγών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις. Το γεγονός αυτό δημιούργησε πρόσθετο διοικητικό βάρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς.
Παρ' όλα αυτά είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε.
Θυμίζω ότι η δήλωση ΟΣΔΕ ενεργοποιήθηκε, όπως είχαμε δεσμευθεί, σχεδόν πέντε μήνες νωρίτερα από πέρσι, την 1η Απριλίου, ενώ συνεχίζεται και ο έλεγχος στα 16.500 δεσμευμένα ΑΦΜ και σε παλιά ξεχασμένα ΑΦΜ από το 2014», δήλωσε ο υπουργός.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ